Leuke weetjes over Dolfijnen


Een leuk weetje over Dolfijnen

dolfijnen

Een leuk weetje over Dolfijnen

Een dolfijn is een zoogdier dat onder water leeft. Dolfijnen hebben weinig natuurlijke vijanden en de meeste soorten worden dan ook niet met uitsterven bedreigd. Maar ze hebben wel last van de visvangst en de watervervuiling.

Inhoud [verbergen]

1 De huid2 De ogen3 De oren4 De neus5 De vinnen6 De jongen, en hoe de jongen geboren worden6.1 Hoe worden de jongen geboren?6.2 Hier zie je hoe een jong geboren wordt6.3 Zogende baby’s7 Ademhaling8 Voedsel9 Echolocatie10 Het Dolfinarium11 Wie verzint wat?12 Externe links13 Namen14 Groepen15 Prikkende ogen

De huid

De tuimelaar is niet helemaal grijs, want de onderkant is wit. Ze hebben eigenlijk een schutkleur, want als de dolfijn boven is valt hij niet op omdat hij grijs is en het water ook. De huid van de tuimelaar voelt aan als een rubberen laars. De buik voelt wel wat zachter aan, want daar zit het meeste vet. Aan de onderkant van de staart en de andere twee vinnen zitten rafels, soort rimpels. Hoe ouder de dolfijn wordt hoe meer rafels hij krijgt. Het werkt eigenlijk het zelfde als bij mensen. Als je de huid van dicht bij ziet zie je krassen, dat komt door het stoeien en spelen, ze gebruiken namelijk hun tanden en daar door komen er krassen op de huid van een andere dolfijn. De krassen gaan wel snel weg, maar je blijft ze toch nog zien, eigenlijk een soort litteken. Als de dolfijnen stoeien dan gebruiken ze hun harde neus. Door op dingen te stoten die gevoelig zijn, zoals het hart, kunnen ze dolfijnen doden, maar ook de haai en de orka. Hun huid is glad.

De ogen

Dolfijnen hebben goede ogen. Ze kunnen ook een paar kleuren zien, die kleuren zijn: blauw en groen, die kleuren kunnen ze heel goed zien. Rood en oranje zien ze minder goed. De dolfijn kan onder en boven water kijken.

De oren

De oren van een dolfijn kan je niet goed zien, want het zijn hele kleine gaatjes aan de zijkant van hun hoofd. Dolfijnen kunnen ook heel goed horen, de geluiden die voor mensen te hoog zijn kunnen ze zelfs horen.

De neus

De neus van een dolfijn zit niet aan de voorkant van zijn hoofd, maar aan de bovenkant. Het wordt ook wel het blaasgat genoemd. Bij de meeste dolfijnen is het blaasgat maanvormig met een kromming achter. Soms zie je op zee opeens zo’n spuit water omhoogkomen.

De vinnen

De meeste dolfijnen hebben 3 vinnen, dat zijn de: borstvin, rugvin en de staart

De borstvin gebruiken ze om mee te sturen.

De rugvin gebruiken ze om stabiel in het water te liggen.

Daar komen alle voortbewegingen uit voor een sprong

De jongen, en hoe de jongen geboren worden

Dolfijnen zijn zoogdieren. Net als bij de mens zit het jong eerst in je buik, maar bij dolfijnen duurt het wel een tijd voor dat het jong geboren kan worden.

Een dolfijn is polygaam, dat betekent dat ze elke keer een andere dolfijn zoeken. Toch zijn de familiebanden heel sterk en helpen ze elkaar als er moeilijkheden zijn. Een jong heeft een aantal strepen op zijn rug. Dit komt omdat een jong opgevouwen heeft gezeten in de baarmoeder. De eerste periode na de bevalling blijft het spannend. Het is belangrijk dat de moeder haar jong goed verzorgt. Het jong wordt snel ziek. Na de geboorte is het altijd afwachten hoe de moeder het jong beschermt en hoe de andere dolfijnen reageren. Eerst komt staart dan het hoofd andersom gebeurt dan heb je een kans dat die stikt

Hoe worden de jongen geboren?

Als een tuimelaar ongeveer 6 of 10 jaar is dan kan die jongen krijgen. Na een zwangerschapstijd van 12 maanden, wordt het jong geboren, onder water. De zwangerschap duurt dus 3 maanden langer als bij een mens. Ze krijgt maar 1 jong per keer. Een tweeling komt niet vaak voor. Als het jong geboren wordt, dan gaat de moeder heel langzaam zwemmen. Tijdens de geboorte heeft de moeder hulp nodig. Die krijgt ze van een ander vrouwtje. Die zwemmen om haar heen, voor het geval er haaien komen. Want die komen altijd op bloed af. Als eerst komt de staart en dan de rest van het lijf. Direct na de geboorte gaat de jonge dolfijn in een reflex naar het wateroppervlak om voor het eerst adem te halen. De moeder pikt de jonge dolfijn meteen op en neemt het aan de zijkant van haar lichaam mee Dit heet de slipstream. Het werkt als een magneet op een magneetbord

Hier zie je hoe een jong geboren wordt

De moeder duwt het jong als het er uit is het meteen naar boven met haar snuit, om adem te kunnen halen. Het jong drinkt twee keer per uur bij zijn moeder. De moeder spuit het drinken in de bek van het jong, want het jong zuigt niet. Na 3 maanden gaat het jong zelf eten. In het begin hoeft het jong niet echt veel te zwemmen, want hij zit zo dicht bij zijn moeder dat hij wordt meegezogen. Dat noem je een “slip-stream”. Als er andere dolfijnen in de buurt komen worden ze meteen weg gejaagd in de eerste weken. Na een paar weken mag het jong ook mee zwemmen met anderen vrouwtjes. De moeder dolfijn voedt haar jong 2 jaar of langer op. Daarna moet het jong het zelf kunnen redden.

Zogende baby’s

De jongen drinken moedermelk vaak langer dan een jaar. Maar dolfijnen hebben geen lippen en kunnen niet zuigen omdat er geen lucht in hun bek zit. Dus daarom spuit de moeder de melk in de bek van het jong. Het jong hoeft alleen maar zijn bek op de juiste plek te houden, de melk komt er in.

Ademhaling

De dolfijn haalt adem door het blaasgat. Het blaasgat is maar heel even boven water, daarom moet het snel en krachtig zijn. Je ziet heel vaak dat dolfijnen water omhoog spuiten. Onder water wordt het blaasgat gesloten met een soort klepje. De Tuimelaar dolfijn kan 15 minuten onder water blijven, maar er zijn ook dolfijnen die het een uur vol houden.

Voedsel

Een dolfijn eet vis, garnalen, inktvis of schelpdieren. De dolfijnen eten gemiddeld 8 kilo per dag, maar een vrouwtje dat zwanger is eet wel meer. Dolfijnen kunnen wel proeven. Dit is onder andere te zien tijdens het voeren, waarbij de dolfijnen laten zien dat ze bepaalde soorten vis lekkerder vinden dan andere soorten. De tanden, zo’n 100 stuks, van de dolfijnen zijn er voor om de glibberige vissen te kunnen vangen. Daarna wordt de vis in een keer doorgeslikt. Achter in de keel zit een spier, waardoor alleen de vis verdergaat. Een dolfijn gebruikt bewegingen met zijn tong om zo het zoute water buiten te houden. Een dolfijn kan zich niet verslikken. Dat komt omdat de luchtpijp en de slokdarm gescheiden zijn. Een dolfijn heeft 4 magen: een kropmaag voor het opslaan van voedsel, een echte maag en nog 2 kleinere magen. Dolfijnen die diep onder water leven, vangen vis op de zeebodem. De gewone dolfijnen vangen vis in de lucht, ze jagen de vis uit het water door eronder omhoog te zwemmen, en springen in de lucht om de vis te grijpen. Tuimelaars leven dichter bij de kust, achtervolgen de vis op de wadden en ze laten zich voor een deel stranden om te eten. Samen eten.

Dolfijnen langs de kust, in rivieren of in riffen jagen alleen of in paren, maar in de oceaan jagen dolfijnen samen. Een groep dolfijnen drijft de vissen bijeen waarna ze om de beurt door de opeengepakte school zwemmen om te eten. Sommige dolfijnen slaan de vissen met hun staart om ze te verdoven. Voor de kust in West-Afrika werken de dolfijnen samen met de mens. De dolfijnen drijven de vissen in de netten en delen daarna de vangst met de vissers.

Echolocatie

Dolfijnen luisteren naar de teruggekaatste geluiden om voorwerpen te zien. Dit noemen we echolocatie. De dolfijn produceert een aantal klikgeluiden, die vaak te hoog zijn voor mensen om te horen. De geluiden worden terug gekaatst als ze een prooi hebben geraakt.

Bron: Sieneke Elshof Logtmeijer

12 gedachten over “Leuke weetjes over Dolfijnen

 1. Dolfijnenbewustzijn

  Een dolfijn kan zomaar iemands bewustzijn binnen zwemmen. Jou als het ware naar zich toe trekken………..
  Mensen dromen ook vaak over dolfijnen en walvissen. Er is een historische band tussen deze dieren en de mens.
  Op zee worden mensen door de eeuwen heen gered door deze bijzondere dieren.

  Voor ons was ’t alsof de ontmoetingen die vrij kort achter elkaar plaats vonden met walvissen en één dolfijn
  ( die wij onze richting aanwijzer zijn blijven noemen ), de deur opende naar datgene wat we nu doen……..

  Dolfijnen en walvissen beschikken over een hoog ontwikkeld potentieel, veel verder geëvolueerd dan het onze.
  Zelfs hun hersenschors is intensiever ontwikkeld evenals hun neurologisch potentiaal. Ze zijn een voorbeeld
  Voor ons hoe wij ons bewustzijn kunnen vergroten , en wie we als mensheid zouden kunnen zijn. Ze willen ons laten ervaren wat dit voor onze evolutie kan betekenen.

  In aanwezigheid van dolfijnen en walvissen lijk je als vanzelf in hun staat van bewustzijn terecht te komen.
  Je hart springt open, dit is wat door iedereen die dit ervaart wordt omschreven als in contact komen met de Bron:
  Onvoorwaardelijke Liefde.
  Je voelt je helemaal in het nu aangeland, er is geen morgen en geen gisteren.
  Ze helpen ons dus om werkelijk te voelen wat onvoorwaardelijke liefde is.
  De eenheid in en van alles.

  Bijna altijd als je in dit gevoel terecht komt ben je blij met jouw bestaan op onze planeet en zie je de eigen opdracht waarom je hier bent ineens heel duidelijk. De dolfijnen en walvissen helpen ons Als het ware ontwaken voor wie en wat we werkelijk zijn.

  Je wordt onvoorwaardelijk……. Ze geven ons deze ervaring mee op cel niveau ( research David Cole) Niet alleen als mentaal concept.
  De werkelijke ervaring van de eenheid van onze lichamen, cellen, hart en geest.
  Alle andere dingen in ons vastgehouden door angst vallen weg…..
  Alleen de diepe connectie met de Liefde blijft. We zijn telepatisch, meer dimensionaal,, liefdevolle wezens,
  die één zijn met de Bron, één met de natuur, met een hoog ontwikkeld bewustzijn, net als de dolfijnen en walvissen. Omdat we nu eenmaal niet allemaal naar de dolfijnen en walvissen toe kunnen gaan, komen de dolfijnen en walvissen, dus vaak gedurende de slaap, of tijdens stilte momenten, meditaties evenals gedurende de Playshops naar ons toe om ons onze eigen potentie te laten ervaren; Hun geschenk aan ons, de ervaring van ons zelf en onze onbegrensde mogelijkheden.

  Ze zijn onze multi dimensionale leraren en genezers. Ze leven vanuit het eenheids principe, als groep zijn ze
  een eenheid. Ze leven in een verenigd Bewustzijn, zonder hun eigen identiteit te hoeven opofferen.
  Wanneer je bij de dolfijnen en walvissen bent word je als het ware vanzelf opgenomen in dit verenigd Universele Bewustzijn.

  Dis is de boodschap van deze dieren, dat ook wij als mensheid, één zijn met de Bron, één zijn met de planeet,
  Liefde zijn, vreugde, vertrouwen, zuiver zijn, de hoogste helende kracht in het Universum.
  Van de dolfijnen en walvissen leren we te leven in de hemel, terwijl we lopen op de aarde.

  Bron: http://www.dolfijnleven.nl

  Like

  1. Veel mensen hebben iets met dolfijnen. Dolfijnen zijn aardse engelen die er zijn om mensen te helen, plezier te brengen. Nog meer weetjes 🙂

   Wist je dat…
   •Dolfijnen in dolfinaria gemiddeld ouder worden dan in het wild?
   •De oudste dolfijn ter wereld 61 jaar is?
   •De oudste dolfijn van Europa in Harderwijk zit?
   •Er dolfijnen zijn die wel een uur onderwater kunnen blijven zonder adem te halen?
   •Dolfijnen slapen en zwemmen tegelijk?
   •34% van alle dolfijnen in dolfinaria in Europa uit het wild zijn gevangen?
   •Bij de geboorte van een dolfijn, eerst de staart tevoorschijn komt?
   •De orka een dolfijn is?
   •Soms orka’s dolfijnen eten?
   •Er wel 36 soorten dolfijnen zijn?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.