Energiezuigers


negatief

Ken je die mensen die al je energie opzuigen ? De zogenaamde aandachtverslaafden en andere energieslurpers. Nee, enthousiast zie je ze niet snel. Negativiteit van mensen om je heen is een serieuze bedreiging voor je geluksgevoel en gezondheid. Negatieve en kritische mensen kunnen je geest nadelig beïnvloeden. Als je teveel wordt blootgesteld aan negativiteit, ook als het via de televisie komt dan heeft dat een negatief effect op je brein. De activiteit wordt minder in het stuk van je brein wat je nodig hebt voor het oplossen van problemen. Hoogste tijd dus om je op een mindfulness manier te beschermen tegen dit soort invloeden

Hang niet rond in negatieve kringen. Doe niet mee aan geklaag. Richt je mindful op het positieve, dat wat opbouwt. Hoe minder tijd je in andermans negativiteit en zinloos gedrag en geklaag doorbrengt, hoe beter het voor je is. Als je negatieve mensen in je leven hebt, beperk dan de tijd die je met hen spendeert. Zo houd je meer tijd over voor mensen en activiteiten waar je wel energie van krijgt.

Als je graag in harmonie met jezelf en je omgeving wil leven, dan doe je er goed aan om personen uit te zoeken die je energie geven. Dit zijn mensen die anderen in hun waarde laten met al hun negatieve en positieve punten. Ze zijn gezellig, maar niet oppervlakkig en luisteren graag naar anderen, maar hebben ook zelf wat te vertellen. Ze kunnen doseren. Als ze zelf een tijdje over hun eigen situatie hebben gesproken, tonen ze ook oprechte belangstelling voor de ander. In het contact met anderen is de sfeer plezierig en zonder stress en geheimen zijn veilig. En als er even wrijvingen zijn dan worden die uitgesproken zonder dat alles blijft hangen en zonder dat de relatie daardoor schade van oploopt. Aangezien mensen positieve gedachten nodig hebben om een positief leven te kunnen creëren, is het raadzaam om de geest tegen het negatieve te beschermen.

http://www.mindfulnesmbct.nl

 

Zelf ken ik ook heel veel energie slurpers, zowel positieve als negatieve. Ze zijn nooit tevreden met de aandacht die je ze schenkt en willen nog meer, zo ook steeds blijven vragen. Zeg het nodige wat belangrijk is en schenk er verder geen aandacht meer aan zodat het niet gevoed wordt en je verder geen energie kost. Want geloof me, je voelt je als een uitgeknepen spons.

Ook kunnen er gaten in je aura ontstaan waardoor je eigen energie weg lekt omdat deze mensen bij je blijven hangen. Er wordt aangeraden om alleen positieve mensen op te zoeken, een goed idee, alleen kan men negatieve mensen niet vermijden. Laten we eerlijk zijn, ook van deze mensen kan men veel leren.

 

5 gedachten over “Energiezuigers

  1. Hier moet men een beetje oppassen. Men zegt hier: “men doet er goed aan mensen op te zoeken die energie GEVEN”…. Als je zo op zoek gaat, word je dan zelf geen energie ZUIGER ? Ik denk dat als je in harmonie bent, dat je helemaal geen energie hoeft te zoeken, je hebt het uit je eigen.
    Zuigers dragen inderdaad niet bij aan je gezondheid.

    Vriendelijke groet

    Geliked door 2 people

    1. Helemaal juist Internettoerist en helder opgemerkt. Eigenlijk zo het verwoord moeten zoals, ”mensen opzoeken die positieve energie uitstralen”’ deze hoef je niet te zoeken, je vind ze vanzelf.

      Veel mensen in mijn leven zijn energiezuigers, probeer mezelf dan goed af te schermen en geen voeding te geven aan hen. Dat is niet altijd zo geweest en heeft een steentje bij gedragen aan mijn gezondheid van nu. Het is van groot belang om in je eigen kracht te blijven staan in plaats van mee gaan.

      Bedankt wederom voor je reactie.

      Vriendelijke groet terug.

      Like

    1. Daarom is het belangrijk vooral goed bij jezelf te blijven Heidi, zo blijf je in je eigen kracht. Moeilijk te leren en makkelijk gezegd, maar wel resultaat. Vooral geen voeding of aandacht te blijven geven, op is op 😉

      Bedankt voor je reactie

      Like

  2. Energiezuigen, hoe stop je het? Deel II Energieverlies

    Geplaatst op 24 november 2014 door Hagetessa

    Dat er mensen zijn die veel energie kunnen kosten is iets dat meer en meer bekend raakt. Veel hsp’ers, maar niet alleen zij, hebben hier ervaring mee en merken – helaas – dat ze vaker dan hen lief is daarmee te maken krijgen. Maar ook al is soms het gezelschap nog zo uitputtend, het betekent niet perse dat dat gezelschap er ook met al je energie vandoor gaat. Terwijl die wel verdwijnt.
    Kunst: Girl beside a stream, Arthur Rackham
    Kunst: Girl beside a stream, Arthur Rackham

    Je kunt namelijk ook je eigen energie verliezen, zonder dat die bij de ander terecht komt. Heel vaak is dit in een situatie waarin ook energie gezogen wordt.
    Maar het is maar de vraag wat het grootste energieverlies oplevert. Het wegzuigen door anderen of wat je zelf ermee doet.
    In dit artikel gaat het over het laatste: Hoe komt het nou dat je zèlf zo leeg kunt lopen?

    Dat heeft te maken met wat je jezelf aandoet in een dergelijke situatie. Als er ièts is wat mensen energie kost is het ja doen, en nee willen. Of andersom.
    NEE, ik wil niet naar je luisteren. NEE, ik ben niet geïnteresseerd. NEE, ik wil niet naast je zitten.
    Maar wat doe je? Ja, ik geef je aandacht. Ja, ik knik en reageer. Ja, ik blijf rustig op mijn plek. Hoe hard je innerlijk ook voelt dat je dit NIET wil.
    En het is niet aan je te merken.
    Dat kan alleen als je al dat nee er flink onder houdt. En dat kost heel veel energie.

    Hoe los je dit nou op?

    Stap 1:
    Maak een echte keuze. Òf je blijft in de situatie, of je stapt eruit.
    ‘Ja’, hoor ik je al zeggen, ‘Maar….’
    Maar is eigenlijk nee. Een nee dat aangeeft waarom je niet zomaar uit de situatie kan stappen en er dus in moet blijven.
    Hieronder een rijtje mogelijke nee’s, valkuilen dus:

    – valkuil 1: de ander is zo zielig/eenzaam/etc.
    – valkuil 2: als ik eruit stap vindt de ander me niet aardig
    – valkuil 3: als ik eruit stap ben ik egoïstisch/egocentrisch
    Eigen foto: dode boom Heerlen, 2013
    Eigen foto: dode boom Heerlen, 2013

    Heeft jouw valkuil te maken met de ander zielig vinden, dan kan het zijn dat je in een helperscomplex schiet. Vraag je eens af in hoeverre je je verantwoordelijk voelt voor het welzijn van de ander. Is het jouw taak om te zorgen dat die ander niet meer zielig/eenzaam/etc is?
    Voelt dit zo? Of is het écht zo? Pas je bijvoorbeeld op je driejarige nichtje, dan is het bezighouden van je nichtje wel degelijk je taak. Maar is dat ook het geval bij die onbekende in de trein? En als je zelf kinderen hebt, is alles dan jouw taak? Altijd?

    Rationeel weet je het antwoord vaak wel. Maar zaak is om het ook te gaan voelen.

    Is je valkuil de angst om niet aardig gevonden te worden, dan maak je jezelf afhankelijk van de mening van anderen. Waarom doe je dat? Waarom is het voor jou belangrijk dat anderen je aardig vinden? Wat geeft je dat? En wat zegt dat over jou? Je basis en je eigenwaarde?

    Als de mening van anderen bepalend voor je is, geef je heel wat uit handen. Is dat hoe je in het leven wil staan?

    Is jouw valkuil de angst om egoistisch te zijn als je uit de situatie stapt?
    Vraag je dan eens af wie er vindt dat je egocentrisch of egoïstisch bent als je jezelf tegen je gevoel in ter beschikking stelt voor anderen. En wanneer je nou wel grenzen mag hebben. Wie oordeelt er? Is het de buitenwereld of ben jij het zelf?

    Als je goed kijkt, zie je dat de bovenstaande redenen eigenlijk helemaal niet met de ander te maken hebben, maar met jezelf. Uiteindelijk draait het hier om je eigen onzekerheid, je eigen blokkades waardoor je niet voor jezelf durft te kiezen maar in een voor jou ongezonde situatie blijft.
    Een energieslopende situatie. En hoewel het zeker niet uit te sluiten valt dat de ander in zo’n situatie ook echt energie van je zuigt, onderschat niet hoeveel energie er verdwijnt door je eigen toedoen hier.

    Natuurlijk zijn er meerdere redenen waarom je iets anders doet dan je eigenlijk wil. Maar negen van de tien keer hebben ook die redenen met tegen je eigen gevoel in gaan te maken. Voor jezelf achterhalen wat je voelt als je het ene doet terwijl je het ander wilt geeft je waardevolle inzichten in jezelf en over waar en hoe je anderen grip geeft op jouw leven.

    Dus kies: òf ja, òf nee. Maar niet meer het ene doen terwijl je innerlijk schreeuwt om het ander.

    Stap 2: Voer je keuze uit

    Simpel, nietwaar…?

    Een echt Nee betekent dat je jezelf dat nee gunt.
    Want dan kun je ernaar handelen zonder dat je schuldig gaat voelen en je daar weer energie aan kwijtraakt. En dat betekent aanpakken wat er tussen jou en het mogen hebben van je nee in staat. Dan kom je op thema’s als kunnen/mogen ontvangen, ruimte mogen innemen en het recht hebben om jezelf centraal te stellen.

    Hoe zit het dan met een echt Ja?
    Er is een enorm verschil tussen een Ja om oneigenlijke redenen en een gemeend Ja.
    Als je vanuit je hart, vanuit compassie besluit om – ook als je eigenlijk weinig zin hebt – werkelijke aandacht te geven aan iemand die eenzaam is, of die om wat voor andere reden dan ook die aandacht nodig heeft, zul je merken dat dit je verrassend weinig energie kost.
    Dit komt omdat je een werkelijk besluit genomen hebt. Je hebt je ja en je nee gewogen en een echte keuze gemaakt waar je helemaal achter staat.
    Het mooie is ook, dat als je zo’n keuze maakt, je ook imuum bent voor het wegzuigen van energie. Omdat je vanuit je volledige zijn contact maakt terwijl je tegelijkertijd in je kracht staat kunnen de haken van een energiezuiger geen vat op je krijgen.
    Als is het maar omdat je het onderscheid voelt tussen iemand die behoefte heeft aan oprecht menselijk contact en iemand die een klankbord zoekt om in de eigen negativiteit te blijven hangen.
    Egien foto, klaprozen langs de weg.
    Egien foto, klaprozen langs de weg.

    Hoe meer je wezenlijk vanuit jezelf gaat leven, hoe meer je gaat stralen en hoe meer je de contacten aan gaat trekken die je verrijken en versterken. En de ontmoetingen met mensen die je kosten steeds meer tot het verleden gaan behoren tot je ineens merkt dat ze er eigenlijk niet meer zijn. En als het toch een keer gebeurt, je merkt dat je prima in staat bent de situatie af te handelen, met behoud van energie.

    Bron: http://hagetessa.nl/diverseonderwerpen/energiezuige-hoe-stop-je-het-deel-i/

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.