Tips om vroeg op te staan


Vroeger opstaan om de tijd te nemen om jezelf te verbeteren. Klinkt geweldig, en dat is het ook. Lees hoe ik het voor elkaar krijg, en ontdek hoe jij hetzelfde kunt doen.

Vroeg opstaan is lastig – en lekker

Ik sta tegenwoordig vroeg op. Oké, stel je er niet te veel bij voor: ik sta niet om vijf uur naast m’n bed in een yoga pose te wachten tot de zon op komt. Ik heb ook een sociaal leven.

Maar ik sta vroeger op dan ik in jaren heb gedaan. Normaal gesproken heb ik namelijk de neiging om laat naar bed te gaan en later op te staan. Ik kan mijn eigen tijd indelen, dus was ik de eerste die de snooze-knop wist te vinden. En ook de tweede.

En dat is nu anders. De wekker gaat voor mij niet meer af tussen half negen en negen. Hij gaat nu tussen half zeven en half acht. En ik gebruik deze extra tijd in de ochtend om mijn leven leuker te maken.

1. Ik zet mijn wekker aan de andere kant van de kamer

Deze tip klinkt te afgezaagd om effectief te zijn. En toch werkt het. Ik leg mijn iPad (een smartphone trilt zo irritant) aan de andere kant van de slaapkamer.

En zodra hij af gaat moet ik uit bed om te voorkomen dat Billy wakker wordt. En ik wil geen wakkere Billy, ik wil juist tijd voor mezelf. Dus sta ik op. En aangezien ik de moeilijkste stap nu al heb gezet, kost het slechts een klein beetje discipline om naar beneden te lopen, in plaats van terug mijn bed in te kruipen.

2. Ik begin mijn ochtend kalm en ongehaast

Ik zie mijn ochtend als een geschenk aan mezelf. Door vroeg op te staan hoef ik niet te haasten, en kan ik de tijd nemen om de dag te beginnen op een manier die mijn leven beter maakt.

Ik begin mijn ochtend met een meditatie van ongeveer 10 minuten, waarna ik schrijf en wat yoga doe. Ik geniet van de stilte in huis en ik weet dat ik ruim de tijd heb voordat ik ‘echt’ aan de slag ga met het drukke dagelijkse leven.

Mijn telefoon en tablet staan gedurende deze tijd in nachtmodus, en onze WiFi router staat op een tijdklok die pas om acht uur inschakelt. Lekker rustig.

3. Ik geef mezelf iets te doen waar ik naar uitkijk

Laatst las ik het boek Miracle Morning waarin de auteur pleit voor een vaste ochtendroutine die je dagelijks helpt groeien. Het is een routine met zes gewoontes, waar je zelf mee kunt spelen om het aan te passen aan je eigen leven.

Ik pas alle zes gewoontes toe in de ochtend, en het bevalt me prima:

 1. Mediteren. Zo begin je de dag kalm en helder, in plaats van duf en gestrest. Ik mediteer meestal een minuut of tien, waarbij ik simpelweg richt op mijn ademhaling.
 2. Affirmaties oplezen. Het hardop voorlezen van affirmaties is een geweldige manier om je onderbewuste te trainen zodat je je uiteindelijk gaat gedragen zoals je je zou willen gedragen. Ik heb affirmaties die me eraan herinneren om liefdevol te zijn richting de mensen om me heen, die me in de juiste werkstemming brengen en die me helpen te kiezen voor gezonde voeding.
 3. Visualiseren. Dit klinkt nog zweveriger dan de affirmaties, maar het werkt geweldig. Nee, ik visualiseer niet hoe ik een miljoen op de bank heb. Ik visualiseer wel hoe ik mezelf die dag inzet om mijn doelen dichterbij te brengen. Door te visualiseren hoe je je doelen aan het bereiken bent, wordt de weerstand om het daadwerkelijk te doen lager, omdat je onderbewuste denkt dat je het al eens hebt gedaan. Het helpt me simpelweg om effectiever te werken.
 4. Schrijven in dagboek. Heel simpel: ik schrijf wat ik gisteren heb meegemaakt, wat er vandaag op de planning staat en waar ik dankbaar voor ben. Als er bijzonderheden zijn (bijvoorbeeld als ik me niet goed voel), dan schrijf ik daar ook over. Deze reflectie helpt me mijn hoofd leeg te maken en problemen in perspectief te plaatsen. En als naslagwerk geeft het me veel inzicht in mijn eigen ontwikkeling.
 5. Lezen in levensveranderend boek. Lezen is zo’n gewoonte die je leven verandert, maar die ook altijd in een hoekje wordt gedreven door drukte en YouTube. Daarom lees ik direct een hoofdstuk in de ochtend, liefst in een non-fictie boek dat de potentie heeft mijn leven te veranderen.
 6. Sporten. Het doel is vooral om even de hartslag omhoog te krijgen en zuurstof in je hoofd te krijgen. Maar ik doe op dit moment ook wat spiertraining, anders doe ik het nooit. Daarnaast doe ik yoga of sta ik simpelweg een beetje te springen en te dansen. En soms is Billy rond deze tijd al beneden, en springt hij met me mee. De gordijnen open ik pas hierna, zoals je begrijpt.
 7. Extra: Een artikel draften. Ik heb mijn eerdere ochtendgewoonte (elke dag een artikel schrijven) verweven in de routine, en hem iets minder intens gemaakt. Ik draft nu een artikel, maar de eerste versie hoeft niet meteen af. Zolang ik maar een leuk begin maak.
 8. Extra: Frans leren. Het leren van een taal werkt het beste als je er dagelijks mee bezig bent. Dus ik verwikkelde Franse les via de gratis app Duolingo in mijn ochtendroutine. Leuk om te doen en ik merk dat ik vooruitgang maak. Progrès dus.

Het fijne aan deze ochtendroutine is dat het me een geweldige start in de dag geeft. Ik begin de dag kalm, liefdevol, gefocust op mijn doelen, vol energie – en mét spiertraining, Franse les én schrijven achter de rug. En dan moet de dag nog beginnen!

Omdat deze routine me zo’n mieters gevoel geeft (bedankt synoniemenwoordenboek), vind ik het geen probleem om ’s ochtends mijn bed uit te komen. Ik weet dat ik opsta voor iets fijns, iets constructiefs. Dat is beter dan opstaan terwijl ik weet dat ik die dag een moeilijke of vervelende taak moet verrichten.

Of nog erger: geen idee heb wat ik ga doen.

4. Neem tijd om te wennen

De eerste tien dagen van een nieuwe gewoonte zijn het moeilijkst. Zeker als het om vroeg opstaan gaat. Daarna wordt het makkelijker, en zelfs fijn. Maar pas na een dag of dertig is de gewoonte echt ingesleten.

Pas dan ben je er niet alleen aan gewend, maar heb je ook de tijd gehad om te profiteren van de voordelen van vroeg opstaan. En dan wordt het pas echt een moeiteloze gewoonte om vol te houden.

Laatst liep mijn vroege opstaan een beetje in de knoop met mijn sociale leven. Ik ging te laat naar bed, stond toch nog redelijk vroeg op, waardoor ik afgepeigerd was. Dus ik gaf mezelf een weekend vrij van mijn ochtendroutine.

Ik snoozede, stond laat op en ik voelde me waardeloos. Geen constructieve ochtend, geen energiek begin, geen focus op dat wat ik belangrijk vind. Ik merkte hoe de gewoonte was ingesleten, en hoe ik het liever wel deed dan niet.

5. Herinner jezelf aan de voordelen

Ik heb best even door moeten zetten om de gewoonte in te laten slijten. Soms voelde ik me moe, en ging ik liever terug naar bed. Soms begreep ik niet waarom ik het mezelf zo moeilijk maakte, en wilde ik liever niet in dagboeken schrijven en mediteren.

Maar de voordelen zijn zo fijn, dat ik mezelf er steeds aan bleef herinneren als ik het moeilijk had. Ja, het is een beetje vermoeiend in het begin. Maar het wordt makkelijker zodra je lijf gewend is aan de nieuwe ochtendroutine.

En er gaat niets boven het uitvoeren van een ochtendroutine die me vooruit helpt, waarna ik nog een zee van tijd heb voordat het lunchtijd is. De ochtenden zijn nu mijn meest productieve periode van de dag.

Fijn, omdat het me de ruimte geeft in de middag een beetje rustig aan te doen. Kan ik lekker in slaap vallen in de lentezon. Terwijl ik droom hoe ik in vloeiend Frans een Chardonnay bestel. Très bien.

Bron: http://sochicken.nl/vroeg-opstaan?

=================================

Vroeg Opstaan voor een Dagelijkse Voorsprong: 5 Tips!

Wie vroeg opstaat heeft meer frisse en productieve tijd tot zijn beschikking. Hierdoor krijg je een voorsprong op de dag! Zo leer je jezelf een vroege vogel te worden!

Waarom zou je vroeg op willen staan?

Goede vraag, want wie vroeg uit bed wil moet vroeger gaan slapen. Het is in de eerste plaats niet voor iedereen, maar je kunt het jezelf aanleren. Wie vroeg opstaat heeft meer tijd om gezond te ontbijten, lekker te sporten, te genieten van de zonsopgang of zelfs te werken in alle stilte en rust van de vroege ochtend.

Je kunt de tijd in de ochtend goed gebruiken om je taken en doelen te reviewen. Daarnaast kun je op je gemak werken aan belangrijke projecten, of hobby’s zoals het updaten van je weblog! De ochtend heeft een magische stilte over zich, en wanneer iedereen wakker begint te worden heb jij al veel nuttigs gedaan en ben je lekker wakker.

Kortom: Vroege vogels hebben een voorsprong op de dag! Vroeg opstaan kan een waardevol begin van je dag zijn. Hieronder onze tips!

1. Ga eerder slapen

Ieder mens heeft tussen de 6 en 9 uur aan slaap per dag nodig. Gemiddeld wordt uitgegaan van 7,5 á 8 uur slaap. Wanneer je vroeger wilt gaan opstaan is het dus belangrijk dat je die verloren slaap ergens vandaan haalt. Het is dus verstandig om vroeger naar bed te gaan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een extra middagdutje of powernap.

Wanneer je ‘s-ochtends om 5 uur je bed uit wilt zul je dus rond 10 uur naar bed moeten om weer fris wakker te worden. Vroeg, dat wel. Maar als je bent zoals ik, dan gebruik je de tijd na 10 uur bijvoorbeeld voornamelijk om een beetje te tv te kijken, te lezen en te internetten. Niet persé nuttig dus (hoewel ontspanning erg belangrijk is). Die extra uren in de ochtend kunnen dus veel verschil maken, aangezien je dan nog fris bent. Je verplaatst als het ware je productieve tijd naar voren in de dag. Je hebt simpelweg meer werktijd in handen, en kunt eindelijk toekomen aan andere belangrijke zaken die je normaal voor je uit schuift (schrijven, mediteren, sporten etc.).

2. Pas je slaapgedrag rustig aan

Zoek eerst uit hoeveel slaap je precies nodig hebt, en verplaats op die manier langzaam je nachtrust naar voren. Sta bijvoorbeeld iedere dag een kwartier vroeger op, tot je je gewenste tijd hebt bereikt. Zo geef je je lichaam de tijd om te wennen aan je nieuwe slaapritme. Hoewel je het misschien lastig zult vinden, is het belangrijk dat je in het weekend om dezelfde tijden gaat slapen en wakker wordt. Op die manier wen je een gezond slaapritme aan.

Bekijk het van de zonnige kant: wie zaterdagochtend om 5 uur opstaat heeft veel aan zijn weekend!

3. Plan iets concreets en belangrijks in de ochtend

Spreek met jezelf af dat je morgenochtend die sollicitatie de deur uit gaat doen, of dat je dan een andere belangrijke taak gaat voltooien. Dit motiveert je om je bed uit te komen en wakker te worden. Lekker toch? Een verse bak koffie of thee en lekker aan de slag terwijl de zon langzaam opkomt! En tegen de tijd dat de rest van de wereld wakker wordt en langzaam op gang komt heb jij de belangrijkste taken voor de dag al afgerond.

4. Groet de dag! Neem wat tijd voor jezelf

‘s Ochtends vroeg slaapt iedereen nog, daardoor is het het perfecte moment om tijd voor jezelf te nemen. Plan je leven vanuit je vrije ochtenden. Wat wil je vandaag allemaal bereiken? Wat wil je deze week doen? Wat moet er nog gebeuren en wat heb je al gedaan waar je trots op bent?

Het is een goed moment om al je taken rustig te bekijken en ordenen, planningen te maken, mailtjes te sturen en doelen te stellen. Vroeg opstaan kan je een stuk effectiever maken doordat je tijd hebt voor al die belangrijke zaken waar je normaal niet aan toe komt!

5. Sta op zodra de wekker gaat

Jawel, snoozing-time is over. Sta op zodra de wekker gaat en laat je gedachten je niet overhalen om te blijven liggen. Je kunt ervoor kiezen om je wekker aan de andere kant van de kamer te zetten. Dan moet je je bed uit om hem uit te zetten. Als je dan toch je bed al uit bent kun je net zo goed wakker blijven!

Zet ook een glas water naast je bed en drink het op zodra de wekker gaat. Zo breng je snel je lichaam op gang. Heb je nog steeds moeite met vroeg opstaan? Laat dan je gordijnen een stukje open staan of maak gebruik van een wake-up light wekker. Zo went je lichaam alvast aan het daglicht en zul je makkelijker ontwaken.

Opstaan is extra moeilijk als je niet genoeg hebt geslapen, daar kan een wekker niets aan veranderen. Zorg voor voldoende slaap en je gaat fluitend de vroege ochtend in!

Vroeg opstaan is echt mogelijk!

Vroeger opstaan kun je jezelf aanleren. Doe het echter rustig aan en zorg voor wat motivatie om je bed uit te komen. Na zo’n drie weken zul je gewend zijn aan je nieuwe ritme en zul je zelfs gaan uitkijken naar een nieuwe vroege ochtend!

Bron: http://sochicken.nl/vroeg_opstaan_voor_een_dagelijkse_voorsprong_5_tips

11 gedachten over “Tips om vroeg op te staan

 1. Slaap iedere nacht maar tussen 1,5 en 3 uurtjes . Ben meestal al om 3.45 met mijn hondje buiten aan het wandelen . Wou dat ik eens wat langer kon slapen maar helaas , is al zo van 1997 . Fijne dag nog ,liefs Anja

  Like

  1. Zo dan…dat zijn wel heel weinig slaapuren Anja en zullen de dagen wel extra lang duren voor je. Maar ook je lichaam die de nodige rust moet kennen.

   Zelf heb ik ooit eens een inwijding gedaan voor mensen met slaap problemen die ik door mag geven. Gebruik het voor mezelf ook en slaap er super op.

   Fijne dag terug met liefs voor jou.

   Geliked door 1 persoon

      1. Je raakt eraan gewend al went het nooit 😉

       Positief blijven zet je verder al mag je weleens een mindere dag hebben. Help het mee te hopen dat je ooit eens een fijne lange nachtrust mag hebben 🙂

       Geliked door 1 persoon

  1. Voor mezelf ook geen probleem op vroeg op te staan en precies wat je zegt Aatje, wel de nodige uurtjes van nachtrust, zeker met mijn gezondheid ook.

   Niet iedereen si gezegend met een goede nachtrust zoals Anja, daarom gaan we duimen voor haar dat zij het ook weer eens een lange nacht mag krijgen 🙂

   Like

  1. Dat is heel fijn als je geen probleem kent met vroeg opstaan. Zo geniet je langer van de dag. Voor mezelf is het zodra ik wakker ben, ook gelijk mijn bed uit ga en niet langer blijft liggen om de dag te ontvangen. Zeker in de zomer wanneer de vroege vogeltjes fluiten.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.