Kleineren


Voel jij je weleens gekleineerd?

Veel mensen hebben er last van dat ze zichzelf wel eens gekleineerd voelen. Als oorzaak wordt vaak de schuld aan de ander gegeven. Zij maken immers een vervelende opmerking of hebben gedrag waardoor je jezelf kleiner voelt. Klopt dit eigenlijk wel?

Hoe zit het precies als je je klein voelt?

Door het gedrag van de ander wordt in jouw systeem een vervelend gevoel wakker gemaakt. Meestal weet je niet wat je met dit vervelend gevoel kan doen.

We willen onszelf immers niet vervelend voelen. Het vervelende gevoel moet zo snel mogelijk weg. Als dit niet lukt frustreert ons dat. Naast het vervelende gevoel voeg je op dat moment een gevoel van frustratie aan je vervelend gevoel toe. Het vervelende gevoel wordt dan groter.

Als je jezelf klein voelt frustreert het je vaak dat je niet capabel bent om voor jezelf op te komen. Je wijst jezelf dan af. Naast het gevoel van jezelf klein voelen voeg je er een afwijzing aan toe. Het vervelend gevoel wordt dan groter.

Als je je klein voelt kunnen er vervolgens twee dingen gebeuren: In gedachte onderzoek je vaak wat je allemaal fout hebt gedaan. Je bent er van overtuigd dat jij het fout hebt gedaan. Je voelt je jezelf lomp. In dat geval voeg je wederom een soort van afwijzing aan je vervelende gevoel toe. Het kan ook gebeuren dat je ontzettend kwaad op de ander bent dat hij je afwijst. Maar als je heel goed naar de boosheid kijkt ben je eigenlijk boos op jezelf. In dat geval verandert het vervelend gevoel in woede met sausje van jezelf klein voelen.

Hoe je het ook went of keert… Je maakt zelf het negatieve gevoel steeds groter en groter. Het gevoel is zelfs zo groot dat jij te klein bent om het op te lossen.. Vandaar dat jij jezelf gekleineerd voelt.

Hoe meer je je gedachte de aandacht geeft hoe kleiner je jezelf zal voelen door alle afwijzingen die je gedachten maken. Bovendien wijs je het negatieve gevoel compleet af. Je wilt het immers niet. Het mag er niet zijn.

Tja zo worden de negatieve overtuigingen als vanzelf geboren. Ik mag er niet zijn, ik ben het niet waard, ik ben niet belangrijk. ik ben minder etc. etc.

Zoals gewoonlijk maar ook weer paradoxaal gaat een negatief gevoel vanzelf weg als we het op een liefdevolle manier aandacht geven..

je zou vermoeden dat iets wat aandacht krijgt juist groeit… Maar dat geld niet voor een negatief gevoel. Een gevoel wil immers gevoelt worden. Anders zou deze zich niet laten voelen. Als een negatief gevoel liefdevolle aandacht krijgt en je het gevoel er gewoon laat zijn…. Als je het gevoel liefdevol toestaat om te laten bewegen… Verdwijnt het vanzelf uit je lichaam. Loslaten heet dit….

Tja daarna voel je een stuk machtiger, grootser en gelukkiger….

Met toestemming van
Martin de Werker, Owner, Inspirator, Trainer & Coach

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.