Waarom onthoud je niet altijd wat je gedroomd hebt?


Soms vraag je je af wat er mis is met je. Hoezo droom je zulke gekke dingen? Maar je onthoudt lang niet elke droom. Wat maakt dat je nog kunt navertellen wat voor vreemde dingen je ’s nachts hebt uitgespookt?

Volgens het Slaapcentrum Slingeland is de hersenactiviteit tijdens de REM-slaap vergelijkbaar met de activiteit van iemand die wakker is. Al dat gedroom kost dus best wat energie. Ons hart gaat in deze fase sneller kloppen, we ademen oppervlakkiger en de spieren van onze ledematen zijn tijdelijk verlamd.

Waarom kun je praten in je slaap?

Of je een droom onthoudt, hangt af van het moment dat je wakker wordt

Op het moment dat ons lichaam zich voorbereidt om wakker te worden, beginnen de meeste mensen te dromen. Dit is zo tegen het einde van de REM-slaap. Of je die droom vervolgens onthoudt, heeft alles te maken met het moment waarop je gewekt wordt. Dat vertelt directeur Robert Stickgold van het Center for Sleep and Cognition van het Beth Israel Deaconess Medical Center in de Amerikaanse plaats Boston.

Misschien ken je het extreem lome gevoel dat je hebt tijdens het wakker worden. Het is alsof je weet dat je wakker bent, maar het voelt alsof je lichaam nog slaapt. Als je je weer om zou draaien, zou je zomaar weer in slaap kunnen vallen. Maar als je in plaats daarvan rustig wakker wordt, is de kans groot dat je je droom nog weet te onthouden.

vrouw ligt met een glimlach in bed

Als je eerst nog even blijft liggen voordat je uit bed gaat, heb je meer kans dat je je droom onthoudt.

Het kan ook helpen om na het wakker worden nog even rustig te blijven liggen, in plaats van gelijk je telefoon te pakken. Het kan zomaar gebeuren dat door aan je droom te denken de puzzelstukjes weer op zijn plaats vallen.

Niet iedereen onthoudt zijn dromen

Of je je droom kunt onthouden, hangt niet alleen af van het moment waarop je wakker wordt. Sommige mensen ervaren (bijna) nooit het genot van het navertellen van een bizarre droom. Onderzoekers van het Lyon Neuroscience Research Center (Frankrijk) onderzochten het brein van mensen die vaak hun droom onthouden, en mensen die dat (bijna) nooit doen.

Zij zagen dat mensen die wel in staat zijn hun droom te onthouden, meer hersenactiviteit in hun temporopariëtale junctie en prefrontale cortex lieten zien. Als ze sliepen, én als ze wakker waren. Waarom is dat belangrijk? Nou, dat bewijst volgens de onderzoekers hun hypothese dat die gebieden belangrijk zijn voor de ‘aanmaak’ van dromen, én voor het onthouden ervan.

Waarom vergeten we onze dromen?

Dromen onthouden of vergeten

Er is flink wat discussie over waarom droom amnesie zou bestaan. Functioneel gezien is het best logisch dat we onze dromen vergeten. Dromen zijn niet echt, het zijn geen ervaringen uit de werkelijke wereld die we moeten onthouden om van te leren. Maar wat merkwaardig is, is dat we in onze dromen vaak bizarre en zeer emotionele dingen meemaken die we absoluut zouden onthouden als we wakker zouden zijn. Bovendien is een belangrijk aspect van dromen dat je je niet bewust bent van het feit dat je droomt. Als dat zo is, en we ervaren een droom als een daadwerkelijke gebeurtenis, waarom onthouden we die dan niet? In andere woorden: waarom vergeten we veel van onze dromen?

Droom terughalen

Ons slaapgedrag speelt ook een rol. Tijdens de REM-slaap, waarbij REM staat voor Rapid Eye Movement, doen we moeite om nieuwe herinneringen te vormen. Dit stelt dr. Robert Stickgold van de sectie slaapmedicijnen aan Harvard Medical School in de Amerikaanse stad Boston. Als we tijdens of vlak na een droom wakker worden, kunnen we die ‘vastgrijpen’ voordat hij wegglipt. Oftewel we kunnen de droom terughalen en opnemen in de langetermijnopslag van onze hersenen. Als je ’s nachts uit jezelf wakker wordt, herinner je je hierdoor fragmenten van dromen. Maar wanneer je wakker wordt door de wekker en je REM-slaap wordt onderbroken, kun je de beelden heel waarschijnlijk niet vasthouden. Zelfs als je midden in een droom zit en niet in een diepe, droomvrije sluimerstaat verkeert. De wekker verstoort je slaap en door die plotselinge omschakeling – je wordt ruw gewekt uit je droom, moet wakker worden en de wekker uitzetten – wordt het herinneringsproces aangetast.

Bron: quest.nl

Aanvulling Marianne;

Denk jij dat je nooit droomt? Dan zit je er mooi naast. Iedereen droomt, maar níét iedereen herinnert zich die dromen. Hoe komt dat?

Het je niet herinneren van dromen kan te wijten zijn aan de activiteit in je hersenen. Mensen die zich dromen vaker herinneren vertonen – slapend én wakend – een grotere activiteit in twee delen van de hersenen die betrokken zijn bij het stimuleren van beelden en het opslaan van herinneringen dan zij die zich hun dromen niet herinneren.

Het is niet altijd droom amnesie waardoor we geen dromen onthouden. In sommige gevallen ga je als ziel uit je lichaam waardoor geen geheugen aanweizig is. Dit kun je doen omdat er iets besproken wordt om te leren als Ziel in andere dimensies. Pas veel later zul je de ‘’droom’’ herkennen wanneer er een gelijkwaardige situatie voordoet. Je iets ziet, leest of hoort, ook via sociale madia, tv of internet. Iemand anders die iets zegt waardoor er gelijk flarden van de ‘’droom’’ naar boven komt.

Ook is het wel zo, dat iedere droom een boodschap heeft, als het zeer belangrijk is, zal het ook duidelijk blijven hangen zodat je je droom kunt laten analyseren of zelf aan de slag gaat met je droom zodat je een inzicht krijgt wat de boodschap is of was. We mogen ook niet vergeten dat de dromer zelf de beste analyst is van eigen dromen. Je moet dan wel inzicht in jezelf hebben en je aspecten van je persoonlijkheid kennen die de spiegel uit je dromen is.

Advertentie

2 gedachten over “Waarom onthoud je niet altijd wat je gedroomd hebt?

  1. Dank je wel..

    Ik droomde vroeger ontzettend veel en kon ze ook de volgende ochtend onthouden. Ik schreef de dromen ook in een schrift. Maar de laatste jaren kan ik ze niet meer volledig opschrijven omdat ik alleen wat flarden van kan herinneren.

    Geliked door 1 persoon

    1. Graag gedaan Irene

      Wanneer je veel droomt, zit je met onverwerkte emoties, situaties of zaken die je bezig houden in je waakleven en je deze de nacht in mee neemt.

      Wanneer je de situaties, mensen, dieren en alle symbolen kunt analyseren, dan ben je eerder door de verwerking heen.

      Flarden zijn nog enkele emoties die eigenlijk niet meer zo van belang zijn, tenzij er heftige emoties erbij zitten. Vandaar je ook niet zoveel meer kan herinneren wat je gedroomd hebt.

      Blijkbaar

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.