Merel


De spirituele betekenis van de Merel

“Zoals een moeder zingt in de vroege morgen, haar kroost verzorgt en haar gedachte toe lacht zonder zorgen. Zo springt de Merel op het puntje van het dak en zingt daar zijn mooiste lied. Niet uit verveling, maar omdat zij daarvan geniet. Een moeder, een kind en zelfs een kerel… Worden vrolijk en blij door de zang van de Merel.” 

Wat is de spirituele betekenis van de Merel?

De spirituele betekenis van vogels

Vogels zijn gevleugelde boodschappers. Daarom kon je eerder al op Spiritueelinfo lezen over de spirituele betekenis van verschillende vogels. Dit keer wordt een vogels extra uitgelicht: de Merel.

Wie kent de Merel niet?

De de Merel, wie kent deze vogel niet? Met zijn zwarte of bruine verenkleed en zijn mooie zang. Deze vogel is 25 cm groot en wordt in Engeland de ‘Blackbird’ en in Duitsland de ‘Amsel’ genoemd. De mannetjes zijn geheel zwart en hebben een oranje snavel en oograndje. De vrouwtjes zijn grijsachtig bruin.

De Merel bevindt zich voor een groot deel op de grond, en kan soms protesterend over de daken schetteren. Het is een standvogel, maar in de trektijd (oktober – november) arriveren grote aantallen uit het noordoosten. De Merel laat prachtige melodieën horen. Maar de Merel heeft ook een symbolische betekenis.

De spirituele betekenis van de Merel

De boodschap die hij ons geeft is voeden en zogen… een moederfiguur. Zo vertelt de Merel dat je wat liefdevolle zorg aan jezelf mag geven. Gun jezelf dat leuke uitje! Het klaar staan voor andere is goed, maar vergeet jezelf niet. Zorg goed voor je lichaam en geest. Als je voor iemand zorgt, is misschien nu de tijd aangebroken om die persoon op eigen benen te laten staan. En heb je misschien nog wat te bespreken met je moeder?

Vergeet jezelf niet!

Dit zijn de wijze woorden van de Merel. De moederfiguur zorgt er wellicht voor dat hij zo vaak aanwezig is… Dat je hem eigenlijk overal wel een keer voorbij ziet wippen of vliegen. De Merel laat je op deze bijzondere manier weten dat het beslist niet arrogant is om aan je zelf te denken en dat je jezelf niet mag vergeten.

Geniet bij het ochtendgloren nog even van je rust, en luister naar de zang die deze eenvoudige, maar stiekem toch bijzondere vogel laat horen.
Ontdek, en besef hoe mooi het kan zijn als je eventjes naar je binnenste terugkeert. Je heel even één wordt met en dankbaar bent voor deze simpele zwart/bruine fluiter.

De Merel, de Blackbird, de Amsel…

portrait blackbird isolated on a white background.​​​ foto

Foto: Bron https://www.istockphoto.com/

Advertentie

2 gedachten over “Merel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.