Je kunt niemand redden


JE KUNT NIEMAND (ANDERS) REDDEN….

Je kunt niemand redden… Je kunt bij hen aanwezig zijn, je aarding, je gezond verstand, je vrede aanbieden. Je kunt zelfs je pad met hen delen, je perspectief bieden. Maar je kunt hun pijn niet wegnemen. Je kunt niet op hun pad lopen voor hen. Je kunt geen antwoorden geven die goed zijn voor hen, of zelfs antwoorden die ze nu kunnen verteren.

Ze zullen hun eigen antwoorden moeten vinden, hun eigen vragen stellen of hun eigen vragen verliezen, vrienden maken met hun eigen onzekerheid. Ze zullen hun eigen fouten moeten maken, hun eigen verdriet voelen, hun eigen lessen leren. Als ze echt in vrede willen zijn, moeten ze het pad van genezing vertrouwen dat zichzelf stap voor stap onthult.

Maar je kunt ze niet genezen. Je kunt hun angst niet verspreiden, hun woede, hun gevoelens van machteloosheid. Je kunt ze niet redden, of de dingen goed maken voor hen. Als je te hard drukt, verliezen ze misschien hun eigen unieke manier. Jouw manier is misschien niet hun manier.

Je hebt hun pijn niet gecreëerd. Je hebt misschien wel iets gedaan of niet gedaan, zei of niet wat dingen gezegd, waardoor pijn die al in hen zat, werd veroorzaakt. Maar je hebt het niet gecreëerd, en je bent niet schuldig, zelfs als ze zeggen dat je dat bent.

Je kunt de verantwoordelijkheid nemen voor je woorden en daden, ja, je kunt rouwen over een verleden, maar je kunt niet wissen of veranderen wat er gebeurd is, en je kunt de toekomst niet beheersen. Je kunt ze alleen ontmoeten in het hier en nu, je enige plaats van macht. Jij bent niet verantwoordelijk voor hun geluk, en zij zijn niet verantwoordelijk voor de jouwe.

Je geluk kan niet van buiten je komen. Als dat zo is, is het een afhankelijk geluk, een breekbaar geluk dat zo snel tot verdriet zal leiden. En dan zul je verstrikt raken in een web van schuld en schuld, spijt en vervolging. Je geluk is rechtstreeks gerelateerd aan je aanwezigheid, je verbinding met je adem, je lichaam, de aarde.

Je geluk is niet klein, en kan niet worden verwijderd door angst, of woede, of de meest intense schaamte. Je geluk is geen staat, of een passerende ervaring, of zelfs een gevoel dat anderen je kunnen geven. Je geluk is enorm, altijd aanwezig, de grenzeloze ruimte van het hart, waarin vreugde en verdriet, geluk en verveling, zekerheid en twijfel, eenzaamheid en verbinding, zelfs angst en verlangen, kunnen bewegen als het weer, zoals de regen en de Zonneschijn, allemaal gehouden in de hugeness van de hemel.

Je kunt niemand redden, en je kunt niet worden gered als je wilt worden gered. Er is geen zelf te redden, geen zelf te verliezen, geen zelf te verdedigen, geen zelf om perfect of perfect gelukkig te maken. Laat elk onmogelijke ideaal los. Je bent mooi in je imperfectie, schandalig perfect in je twijfels, beminnelijk zelfs in je gevoelens van stoppen-vermogen. Al deze onderdelen zijn gegeven, allemaal delen van het geheel, en je was nooit minder dan geheel.

Je ademt. Je weet dat je nog leeft. Je hebt het recht om te bestaan, voel wat je voelt, denk wat je denkt. Je hebt recht op je vreugde en recht op je verdriet. Je hebt ook het recht om te twijfelen. Je hebt het recht om je pad te bewandelen. Je hebt het recht om gelijk te hebben en het recht om fout te zijn, een recht op dit enorme geluk dat je wist toen je jong was. Je ademt, en je bent onafscheidelijk van de life force die alle dingen animeert, kent zichzelf als alle wezens, ontdekt zichzelf in elk moment van dit onmogelijke wonderlijke bestaan.

Je eigenwaarde is niet gebonden aan wat anderen van je denken. Het is gebonden aan de maan, aan het oneindige uitspansel van de kosmos, aan kometen die naar onbekende bestemmingen brandende, aan het vergeten van tijd en de liefde van eenzaamheid en deze onuitsprekelijke dankbaarheid voor elke nieuwe dageraad, onverwacht, gegeven. 


Jouw Wilde Wortels – Jeff Foster.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, schemering, lucht en buiten

Advertentie

12 gedachten over “Je kunt niemand redden

 1. Goede morgen Marianne, wauw dit is een kanjer op maandag, ik sta straks weer als vrijwilliger tussen de palliatieve patiënten, het geschrevene zet feilloos de puntjes op de i.
  Bedankt daarvoor en een fijne week toegewenst!
  Willy

  Geliked door 1 persoon

  1. Goedenavond Willy, het is een prachtige eye opener. Wens je mooie werk genot met pallatieve patiënten. Ja dan is het geschrevene agmaakt als puntjes op de i

   Met liefde gedeeld en voor jou ook nog een prachtige gezegende week in liefde en licht 🙏 Marianne

   Like

  1. Pas als men het examen afgelegd heb, weet je of je geslaagd bent. Het leven is een grote leerschool. Doorloop eerst je eigen klassen voor je een ander verder kan helpen

   Warme groet
   Marianne

   Like

   1. heb jij ook een bijna dood ervaring gehad? er is aan de andere zijde alleen maar licht en onvoorwaardelijke liefde, door bepaalde stoffen of ik weet niet wat, kon ik zien en horen zoals nu,
    ik kon ook praten met een lieve dame. zij weten alles, waarom als onze ziel alles heeft, komt hij naar de mens, ik heb het gevoel dat wij iets hebben wat zij niet hebben, er ontbreekt hun een belangrijk zintuig, ik heb ook het gevoel dat zij in staat zijn onze hersenen zo over te nemen, maar zij kunnen niet omdat zij alleen licht en liefde zijn, zij kunnen dus iemand zijn vrijheid niet afnemen, het zijn geen veroveraars. (wat moet ik met deze gedachten) warme groet

    Geliked door 1 persoon

    1. Drie keer een BDE gehad, en inderdaad is er daar alleen maar liefde en licht. Daar bestaat onze ziel ook alleen maar uit. Zelf praat ik ook met spirits, gidsen en overledenen. Mag een schakel zijn tussen hemel en aarde. Wij bezitten niets extra’s, wel een lichaam om te kunnen leven op aarde. Ons geheugen komt van de ziel af, dat weet alles. Inderdaad kunnen zij die niet in goede sferen zitten onze lichaam en geest overnemen. Maar zuivere zielen doen dit niet, trouwens ze kennen dat niet eens omdat ze alleen uit licht bestaan. Tenzij uit donkere sferen. Warme groet terug 🙂

     Like

     1. Aan de overzijde, zijn de mooiste beelden, de mooiste muziek en de grootste liefde, maar ik voelde geen wind, geen koude of warmte, ik rook de geur van de bloemen niet. Het voelde aan alsof de zielen al eeuwen met elkaar communiceren, maar elkaar niet kunnen aanraken, geen boom of water aanraken. stel dat de mens en de ziel velledig een worden, geen wraak, jaloezie, ego of een oordeel over iemand hebben, alleen liefde. Dan zou de aarde het mooiste plekje in het universum zijn, zowel voor de ziel als voor de mens.

      Ik heb twintig jaar samengeleefd met een verborgen narcistische vrouw zonder het te weten, ik heb haar narcisme twintig jaar gevoed zonder het te weten, ben al mijn vrienden en familie verloren (buiten mijn dochters) enerzijds ben ik dankbaar dat ik het mogen meemaken heb. Heb er heel, heel veel van geleerd (als je altijd licht ziet, weet je niet wat donker is). Toch heb ik nog pijn in mijn hart omdat ik niet bij machte ben om haar te helpen. Ik praat veel met de schepper en ben blij dat hij mij met u in contact gebracht heeft. Wat denkt u hierover. Warme groet.

      Geliked door 1 persoon

      1. Dat klopt, op die plek is geen kou, wind of warmte….alleen Zijn. Ook geen negatieve emoties die alleen aards zijn, tenzij een jaloerse ziel daarboven de les nog niet heeft geleerd. Aanraken kun je een etherisch lichaam niet, alleen in de denkgeest net zoals je verder ook niets aan kunt raken.

       Men zegt weleens, creëer je eigen hemel op aarde, dan nog is het niet zo zoals boven. Daar is het fijn vertoeven dat je stiekem niet meer naar de aarde terug wilt. Mede ook omdat daar alleen liefde en licht is.

       Herken wat je schrijft, zelf ken ik mijn hele leven al narcistische personen. Soms is het een rode draad door je leven heen dat al begint in je kinder jaren.

       Heel erg dat je veel bent kwijt geraakt door je relatie. Ergens heb je daar ook zelf voor gekozen hetzij al of niet bewust. Net zoals narcistische mensen de grootste leermeesters zijn.

       Heel zelf de pijn of de wonden van je hart en ziel. Leg 2x daags je handen kruislings op je hart en geef jezelf liefde. Bach bloesem ”Star of Bethlehem” is zalf voor de gewonde ziel. Misschien iets voor je?

       Dan zeg ik zelf weleens….Ik geef mijn pijn aan de Heilige Geest voor verlossing.

       De Schepper….. zelf zeg ik altijd.
       God is Liefde
       God is Licht
       God is kracht
       God is alles ❤

       Mensen komen niet voor niets op je pad. Meestal sturen ze je naar de juiste personen waar je mee verder kan.

       Warme groet
       Marianne

       Geliked door 1 persoon

        1. Dank je Dre, ze komen vanuit mijn hart en ziel die verbonden zijn met de Bron. Geen dank, met liefde gedaan voor je.

         Wens je vele zegeningen toe vanuit een warm hart en groet je, Marianne

         Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.