Narcisme en angst


NARCISME EN DE ENERGIE VAN ANGST

Narcisme wordt gekenmerkt door een gebrek aan empathie, door grootheidswaan, door trots en door egocentrisme. De onderliggende factor is het gebrek aan liefde en de angst. Deze angst is misschien wel de meest moeilijke kant van het narcisme om te begrijpen, omdat het vaak onzichtbaar is. Laat ik het daarom uitleggen en beginnen bij het begin om zo stap voor stap tot de kern te komen.

*Het valse narcistische zelf
Het is belangrijk om te begrijpen dat het gedrag van de narcist – alle dingen die hij denkt, zegt en doet – doordrongen is van angst. Alles wat hij aan de buitenwereld laat zien, zoals zijn overdreven bravoure en arrogantie, is een dekmantel om zijn beschadigde kern te vermijden.

De grootste angst van de narcist is zijn onmacht en onwaardig te zijn. Dat komt omdat hij zich niet geliefd voelt, maar waardeloos, onwaardig, verworpen en bang om verlaten te worden. Om te proberen deze vreselijke innerlijke angst en machteloosheid te vermijden, creëert hij een vals zelf, vaak met een overdreven zelfvertrouwen aan de buitenkant.

*Externe bevestiging
Wanneer je jezelf echt kent, dan ben je in staat om aangesloten te zijn op je ziel. Dat is de enige authentieke ‘plaats’ waar waardigheid, liefde, persoonlijke kracht en vervulling te vinden zijn. In de eenheid die je ziel met je hart verbindt, vind je liefde en daarmee eerbied voor jezelf, het leven en al het anderen.
Wanneer je geen liefde kent en niet echt van binnen weet wie je bent, dan heb je continu bevestiging nodig van de buitenwereld. Om die reden loopt een narcist – in tegenstelling tot iemand die echt zichzelf is – steeds te bedelen om aandacht in de vorm van externe bevestiging en ‘narcistische voeding.’

*Pathologische dekmantel
Door zijn angst is iemand met de narcistische persoonlijkheidsstoornis continu bezig met het hanteren van een egoïsche macht. Dat is de pathologische dekmantel voor hoe machteloos de narcist zich eigenlijk echt van binnen voelt. Dit betekent dat de interacties van de narcist met anderen in zijn leven vol macht en machteloosheid zijn én vooral zijn gebaseerd op zijn energie vol angst.

Als gevolg van deze energie van angst ontmoet de narcist keer op keer dat wat hij het ergste vreest. Hij wordt opnieuw afgewezen wanneer zijn masker afglijdt en andere mensen van zijn onethisch gedrag walgen en gekweld op de narcist reageren. Wanneer de tactieken van de narcist om goedkeuring (de erkenning die hij niet kan genereren voor zichzelf) voortdurend falen (omdat er geen vervangende liefde en goedkeuring is), dan komt de narcistische verwonding sterk tot uiting.

*Narcistische verwonding
Laat je niet misleiden door het optreden van de narcist, waarbij het lijkt alsof er niets gebeurd is. Als bijvoorbeeld zijn relatie eindigt, dan lijdt de narcist van het gemis aan aandacht. Dit creëert nog meer pijn, angst en schaamte. De narcist kan niet anders dan uiteindelijk oog in oog staan met zijn gekwelde innerlijke demonen, maar hij heeft vele manieren gevonden om ze te vermijden. Dit is wat de narcistisch persoonlijkheidsstoornis in het kort inhoudt: een narcist zal niet groeien als mens en niet veranderen, omdat hij continu bezig is om pijn te vermijden. Zo zal hij niet zijn echt ware zelf of de ware liefde ontdekken.

In plaats van om te gaan met de angsten en pijn, verkoopt de narcist liever zijn ziel. Hij heeft het steeds nodig om nog grotere leugens te creëren, meer misbruikende tactieken uit te voeren om zo te voorkomen dat hij persoonlijk verantwoordelijk is. De eeuwige angst maakt het voor hem noodzakelijk om elk moment van de dag, zijn valse imago hoog te houden. Het is voor hem onmogelijk om zichzelf te zijn. Dat is de eeuwige ‘hel’ waarin de narcist in leeft.

*Leven in een leugen
De tactieken van de narcist zijn niet de ‘zielswaarheden’ en de prijs van het voortdurend uitoefenen van zijn pathologische krachten, gebaseerd op zijn valse zelf, is uiteindelijk ongelooflijk hoog. De ziel is ontworpen om de persoonlijkheid evolueren en om liefde te zijn. Het tragische is dat het hele leven van de narcist nep is, ontworpen om zijn angsten en innerlijke pijn te vermijden. Maar wie zonder liefde leeft, zal zich uiteindelijk zal realiseren dat alles tevergeefs is. De weg zonder liefde is uiteindelijk leeg, eenzaam en vol angst.

De waarheid over narcisten is dat zij leven in een angstige leugen, jij niet! Wanneer je de angst van de narcist doorziet, weet je al snel hoe sterk je zelf bent. Het is dan ook vooral je eigen angst die je in de omgang met narcisten te overwinnen hebt.

Als er één ding belangrijk is om te onthouden over narcisten, dan is het dat ze van binnen angstig zijn en dit proberen te overschreeuwen door zich groots voor te doen.

Boeken tip…
Voorbij het narcisme – Mjon van Oers.

foto van Mareiki.

Advertentie

8 gedachten over “Narcisme en angst

 1. Eigenlijk doordat de narcist niet weet hoe hij aan liefde en tederheid moet komen gaat hij de leuke jongen uithangen, waardoor hij wordt afgestoten en nog niet aan zijn behoefte wordt voldaan. geweldig artikel om voor deze mensen meer begrip te kweken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vooral als de narcist nooit geen liefde heeft gekend Anna. Wat je zegt, klopt helemaal ❤ Ook zij zijn mensen met een hart, al zijn bewust de weg kwijt hoe het leven werkelijk is 😉 Met liefde gedeeld en bedankt voor je feedback.

   Like

 2. Nou Marianne, goed dat je hier meerdere keren aandacht aan besteed hebt, erg herkenbaar, een van mijn ‘beste’ vrienden is iemand die ik al 14 jaar ken, en die erg narcistisch, en zeer egocentrischtisch is, en onderhand werd ik erg gek van ! Ik heb afstand genomen van hem, en ben nu echt tot rust gekomen moet ik zeggen. Als hij belt, belt hij alleen om uren over zichzelf te praten, het is ik, ik ik, onderbreken in het gesprek moet, anders kom je er niet tussen, het zijn eindeloze monologen die verzanden in een eenrichtings verkeer. Als ik iets zeg, luistert hij niet interesseert hem niet, niet interessant, hij wil alleen ZIJN verhaal kwijt, daarom belt ie, en wil en EIST! dat je urenlang luistert over die klaagzang, over zijn psychiather die zijn werk niet goed doet, zijn conflicten met die en die ( bijna iedereen ), ik zus, ik zo, en klaag je zelfs eens ergens eens over, hij heeft het ALTIJD zwaarder als een ander, en dat zegt hij dan ook. Af en toe vraagt hij wel eens: hoe gaat het met jou? naar het antwoord luistert hij dan niet, weet dat hij dan afgeleid op zijn telefoon zit te kijken, om vervolgens nergens op in te gaan, maar weer over zichzelf begint, of altijd reageert met; oh dat heb ik ook, en ik ik, en dan weer zijn eeuwenlange monologen, ik luister, hij klaagt, vertelt hoe moeilijk hij het heeft. Mijn moeder is precies zo. Dit onderga ik al jaren, en nog veel en veel meer egoisme waar ik je verder niet mee zal vervelen, Ik heb nu weken afstand gehouden, en vaak gedacht de vriendschap te beendigen, want ik word er erg verdrietig van , en moe, en meer. Maar dan heb ik weer medelijden enzo, en we kennen
  elkaar al zo lang. En ik heb geen vriendinnen, of veel vrienden, het is erg moeilijk. Groetjes Florence

  Like

  1. Hai Florence

   Narcisten doen zich zo mooi voor voor de buitenwereld, alleen zij die dicht bij weten en kennen de narcist. Wanneer je alles gelooft van een narcist voed je zijn machtig gevoel, want het is slechts macht van een onzeker jongetje die om aandacht vraagt op een negatieve manier. Mensen die goedgelovig zijn trappen in zijn mooie toneelstuk en voelt de narcist zich helemaal in zijn element en voldaan.

   Voor jezelf is het belangrijk geen aandacht te geven aan zijn prachtig opgevoerde toneelstukjes voor meer applaus. Wanneer je je energie geeft, zal deze nog meer profijt van je nemen.

   Like

 3. Ik leef al 21 jaar met een narcist en ondek het nu pas.altijd gedacht dat er met mij iets mis was (en soms nog steeds) . Hij is zeer populair bij iedereen en ik krijg het t.o.g 😢😭. Hij profiteerd daar dus dik van. Thuis de baas ,communicatie gaat niet en liefde aandacht genegenheid en empathie is nul .Alles wat hem niet inteesseerd komt er niet en voor de rest moet ik voor mezelf zorgen .ik ben blijkbaar nooit content en helemaal mijn moeder (afrond en kon niet met geld om ) .ik leef zijn levem.ik kan niet weg financieel en dan de verwijten dat ik de kinderen thuis afneem en zal me financieel aan de grond zetten ( heeft hij al gezegd).ik zal ook familie en vrienden kwijtgeraken want ik ben de slechte ,hij de hartwerkende zachte liefhebbende man 😢😭. En wat er geschreven staat klopt ,hij heeft een dominante harde liefdeloze moeder en hard werkende harde vader.als ik hem daar mee confronteer dan lacht hij het weg of trekt zijn schouders op.hij is zeer graag bij mijn vader en familie ( 4 zussen) want daar wordt hij op een dienblaadje gedragen 😢😭.ik heb me al 21 jaar sterk gehouden maar mijn vat is leeg

  Geliked door 1 persoon

  1. Narcisten doen zich zo mooi voor voor de buitenwereld, alleen zij die dicht bij weten en kennen de narcist. Wanneer je alles gelooft van een narcist voed je zijn machtig gevoel, want het is slechts macht van een onzeker jongetje die om aandacht vraagt op een negatieve manier. Mensen die goedgelovig zijn trappen in zijn mooie toneelstuk en voelt de narcist zich helemaal in zijn element en voldaan.

   Voor jezelf is het belangrijk geen aandacht te geven aan zijn prachtig opgevoerde toneelstukjes voor meer applaus. Wanneer je je energie geeft, zal deze nog meer profijt van je nemen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.