Grenzen aangeven
Herken je dat, dat je soms meer op een soort Assepoester lijkt dan op jezelf. Of misschien ben je jezelf al zo ver kwijtgeraakt dat je niet eens meer goed weet wie, wat of hoe je nou eigenlijk bent?
Balans tussen geven en ontvangen
Hulp en klaarstaan voor anderen is natuurlijk mooi en goed. En bovendien ook ‘maatschappelijk verantwoord’. Maar met deze mooie gedachten houd je te lang je ego groot en slechte gewoonten in stand. Te lang teveel van jezelf en je tijd weggeven maakt dat je energetisch leeg loopt.
Grenzen overschrijden
Grenzen overschrijden kan je in twee vormen zien: direct en indirect. Teveel voor anderen doen, zorgen en klaarstaan om jezelf keer op keer te vergeten is een directe vorm.
Dat andere mensen dingen doen die jij helemaal niet wilt is een indirecte vorm. Zoals je partner die na elke voetbaltraining tot 4 u ‘s nachts in de kantine blijft ‘nakletsen’, de buurman die ongevraagd de appels uit je boom plukt, of je moeder die (ongevraagd maar goedbedoeld) je woonkamer opruimt en de helft weggooit.
Of het nu direct of indirect is: jij hebt de sleutel in handen om het te veranderen! Het is dezelfde energie die geblokkeerd is, maar in een andere vorm.
Ontvangen
Wat je geeft krijg je terug, dat is zo. Maar kan jij eigenlijk wel ontvangen? Daar ligt de crux. Bij ‘niet kunnen ontvangen’ ontstaat er een disbalans in de energie. Waar ligt die balans? Hoe herken je jouw balans? Wat wil je eigenlijk echt ontvangen?
Disbalans
Fysieke klachten zoals: terugkerende griep, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid, algeheel slap gevoel, frustraties. Je ervaart tegenwerking en niet goed ‘in je energie komen’ zijn aanwijzingen voor een disbalans.
Maar ook (licht)depressief zijn of de drang naar suiker of andere genotsmiddelen, doordat je in de energie ‘iets op te vullen hebt’. Onbewust geeft je systeem aan dat het iets nodig heeft….Die disbalans ontstaat omdat de energiestroming wordt geblokkeerd. Je krijgt, neemt of ontvangt niet wat je werkelijk nodig hebt.
Uit balans raken en grenzen overschrijden heeft dus niets met de ander te maken, maar alles met jezelf!
Grenzen aangeven
Hoe doe je dat? Hoe leer je bij jezelf herkennen dat je teveel doet en geeft aan anderen en te weinig aan jezelf. Ondanks dat je superleuke dingen voor anderen doet waar je van geniet. En ondanks dat je het je partner écht gunt om een leuke avond te hebben met zijn voetbalmaatjes. Ook gun je de buurman dat hij appelmoes kan maken. En toch knaagt er iets in je… Je voelt dat het niet klopt voor jezelf.
Fysieke energie
Kijk eens hoeveel fysieke energie je weggeeft. Stop met denken in hoeveel tijd iets kost. En ook: Welke activiteiten geven je energie en welke kosten je energie? Zowel fysiek als mentaal.
Plan de afspraken in je agenda niet op basis van tijd maar op basis van ‘hoeveel energie gebruik je’. Dus plan na een fysieke inspanning (bijvoorbeeld helpen verhuizen) ook een dagje vrij voor jezelf.
Diepere lagen
Wat maakt nou dat altijd iedereen een beroep op je kan doen? Wat maakt nou dat je geen nee kan zeggen? Wat zit er in een diepere laag onder? Denk je (zegt je ego) dat ze het zonder jou niet kunnen, wil je graag erkenning of complimenten ontvangen, of ben jij soms de enige die iets snel en goed kan en zie jij anderen stuntelen? Zo kan je steeds weer denken: ik doe het allemaal wel zelf…
Duidelijkheid en eerlijkheid
Wat wil je nu eigenlijk écht ontvangen? Ben jij eerlijk en duidelijk over wat je écht wilt van degene wie jij helpt?
Dat kan zijn; geld, complimenten, bedankjes, aandacht, cadeautjes, eeuwige vriendschap, erkenning, respect. Het is aan jou wat je wilt. Wees daar eerlijk in, vooral naar jezelf. Want juist daarin ontstaan veel teleurstellingen en dat kost erg veel energie.
Meestal benoemen we dit soort dingen niet naar elkaar. Zelfs niet naar onszelf. We hebben de onduidelijke en onuitgesproken verwachtingen binnen in onszelf opgesloten. Daar beginnen de teleurstellingen, over je grenzen heen laten gaan, de energie lekkage en het teveel aan waarde weggeven.
Maak dus eens op een heel eerlijke manier alleen al voor jezelf duidelijk waarom jij zo graag anderen helpt en steeds over je grenzen heen laat lopen. Want dat laat jij toch echt zelf gebeuren. Daar kan je niemand de schuld van geven. Zodra je het helder hebt naar jezelf, gebeurt er iets in de energie. Dan ontstaan er ineens vanzelf grenzen.
Leer ontvangen
Misschien krijg jij wel al lang de erkenning en complimenten van je vrienden en familie voor alles wat je doet. Waarschijnlijk herken je het niet omdat je niet kan ontvangen…
Oefen het leren ontvangen bij de kleine dingen van het leven.
Veel mensen vinden het al lastig om complimenten te ontvangen. Dat zegt alles over je eigenwaarde! Een compliment niet in ontvangst nemen is hetzelfde als ‘een cadeautje terugsturen’. Hoe zou jij het vinden als iemand steeds een cadeau aan je teruggeeft ‘omdat ie dat niet van je wil hebben?’ Er ontstaat daardoor een ongemakkelijke situatie en vervolgens afstand. Die afstand is een blokkade in de energie. Het kan niet meer stromen. De wisselwerking wordt zo gestopt.
Dit gekke voorbeeld gebeurt continu, dagelijks en steeds opnieuw, in verschillende grote en kleine situaties. Daar komt de disbalans en de blokkade in de stroming vandaan.
Echt ontvangen is voor velen een kunst op zich. Gezien vanuit de natuurwetten is het onmogelijk om alleen maar te geven zonder te ontvangen. Dat kan tijdelijk, anders put je op de lange duur het energie systeem uit.
Je kan zelf vast wel voorbeelden bedenken waar je dat in de natuur ziet gebeuren. Hoe ziet een bron er uiteindelijk uit als er jaren lang alleen maar wordt ‘genomen’ zonder enige vorm van herstel, pauze of compensatie? Wij functioneren volgens dezelfde natuurwetten.
De diepere laag
Eigenwaarde. Jezelf respecteren. Zelfwaardering, erkenning en kunnen ontvangen zijn allemaal vormen van grenzen aangeven. Wanneer je dat aan jezelf geeft, geef je automatisch je grenzen aan. Zowel aan jezelf als aan de ander.
Kortom: grenzen aangeven is opgebouwd uit verschillende componenten: eigenwaarde, zelfkennis, energie uitwisseling, zowel fysiek als in tijd, en een balans in geven en ontvangen. Neem eens de tijd om dat voor jezelf duidelijk en helder te maken!
Het zal je veel opleveren.
Esther Buijs©
Geweldig artikel Marianne, hartelijk dank. Ik stuur het door naar mensen die er zeker wat aan zullen hebben.
Liefs,
Nadjma
Sent from my Samsung Galaxy smartphone.
LikeGeliked door 1 persoon
Graag gedaan en gedeeld Nadjma. Deel gerust zoveel je wilt. Hoe meer mensen het lezen, des te beter 🙂
Liefs
Marianne
LikeLike
Een echte ‘gever’ zal nooit het gevoel hebben dat haar/zijn grenzen worden overschreden, denk ik.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel herkenbaar! Soms ontkom je er niet aan om je grenzen te verleggen!
Dit is dan vaak uit liefde (denk hierbij bv aan de kids en mensen waarvan ik hou). Daar ga je voor door het vuur!
En dan komen er de fysieke klachten om het hoekje kijken (ook heel herkenbaar). Dan is het tijd om gas terug te nemen! Dit dan in rustiger vaarwater.
Het is een beetje de aard van het beestje, en moeilijk om af te leren.
LikeGeliked door 2 people
Mooier dan dit kan ik het niet omschrijven.
LikeLike
Het is belangrijk om altijd je grenen te verleggen, juist bij mensen die het dichts bij je staan. Want tegen een vreemde zeg je wel vlugger Nee 🙂
Natuurlijk ga je door het vuur voor je geliefden, toch mogen ook zij eens Nee horen zodat je het niet altijd overal mee eens bent.
Zelf durf ik tegen mijn geliefden Nee te zeggen en dat voelt goed en zij weten dan wat mijn grens is.
Pffft had ik vroeger nooit gedurfd 😛 😉
LikeLike
Prachtig gezegd, een echte gever staat niet stil bij grenzen, ze geven onvoorwaardelijk. Je zegt ”denk ik”, nee het is je gevoel die het zegt 🙂
LikeGeliked door 1 persoon