Young Living en doTerra


Regelmatig krijg ik vragen over de etherische olie van Young Living en doTerra. Omdat het veel tijd kost om al deze mails te beantwoorden heb ik besloten om dit artikel te plaatsen. Hier vind je mijn mening over deze twee firma’s.

Wie zijn Young Living en doTerra

Voor iedereen die deze 2 namen niets zegt: Young Living en Doterra zijn 2 grote Amerikaanse netwerkmarketing (ook bekend als multilevelmarketing of pyramidesysteem) bedrijven die etherische olie en gezondheidsproducten verkopen. Sinds een aantal jaren opereren zij ook in Europa en worden steeds bekender.

Mijn mening

Ik wil niet negatief zijn over deze bedrijven maar mijn eigen mening geven. Ik ben zelf ook door Young Living weer met etherische olie in aanraking gekomen (af en toe zal je ook nog wel een foto van Young Living op de site zien staan alhoewel ik de olie nu zelf niet meer gebruik).

Ik leerde Young Living kennen via een vriendin die distributeur was en mij op dit merk attent maakte. Ik vond het zeer interessant en was onder de indruk van hun `therapeutic grade‘  etherische olie. Wat ik wel meteen een nadeel vond was de hoge prijs maar van mijn vriendin leerde ik dat dit te maken had met de therapeutische waarde van de etherische olie. Inmiddels weet ik gelukkig wel beter.

Na een tijd met Young Living te hebben gewerkt en mij steeds meer verdiept te hebben in de aromatherapie begon ik mij een aantal dingen af te vragen. Ten eerste was mijn vraag: Als deze olie zo therapeutisch is wat is dan het verschil met andere merken en waarom is deze etherische olie dan niet biologisch? En ten tweede was ik heel benieuwd naar de rapporten van de testen met gaschromotografie en massa spectrometrie. Want volgens Young Living en ook doTerra worden alle etherische oliën die zij verkopen op deze manier op kwaliteit getest.

Dus stuurde ik mijn vragen aan het hoofdkantoor van Young Living met het verzoek om een verklaring waarom de etherische olie niet biologisch gecertificeerd was en de GC/MS rapporten van een paar soorten etherische olie. Deze vraag heb ik trouwens later ook aan doTerra gesteld.
Van Young Living kreeg ik het antwoord terug dat zij geen GC/MS rapporten aan hun distributeurs ter beschikking konden stellen en dat de etherische olie niet biologisch gecertificeerd kon worden omdat deze overal ter wereld vandaan kwam. Van doTerra heb ik nooit antwoord gekregen.

Dat Young Living en doTerra geen rapporten beschikbaar stelden maakte mij wantrouwig. En het verhaal dat de olie niet biologisch certificeerd kan worden omdat deze overal ter wereld vandaan komt bleek niet waar te zijn want Farfalla (het merk waar ik nu mee werk) en andere merken halen hun etherische olie ook overal ter werdel vandaan en die zijn wel biologisch gecertificeerd.

Etherische olie is namelijk een natuurproduct en er zijn maar een beperkt aantal producenten (destilleerderijen) van etherische olie ter wereld. En van deze producenten betrekken meerdere merken hun etherische olie. Natuurlijk geven deze merken niet vrij waar hun olie vandaan komt (wat ook logisch is) maar een titel als Certifified Pure Therapeutic Grade zoals doTerra hun olie noemt is pure verkooptechniek en zegt niks extra over de kwaliteit van de etherische olie. Young Living zelf noemt de term  therapeutic grade niet meer op haar website.

Daarnaast komt 40% van de etherische olie van Young Living van hun eigen farms dus het is moeilijk om daar iets van de kwaliteit te zeggen als je geen inzicht krijgt in hun testrapporten.

 

Onjuist gebruik van etherische olie

Bij Young Living en doTerra wordt het inwendig gebruik van etherische olie en het puur gebruiken op de huid veelvuldig aanbevolen. Echter iedereen die ervaring heeft in de aromatherapie weet dat etherische olie een zeer geconcentreerd natuurproduct is. Bij juist gebruik kan etherische olie onze gezondheid veel goed doen maar bij onjuist gebruik kan het ook schade aan ons lichaam aanrichten. Zeker als je bijvoorbeeld al klachten hebt en je organen de olie niet goed kunnen verwerken.  Inname van etherische olie bij gezondheidsklachten kan ik dan ook alleen aanbevelen onder begeleiding van een aromatherapeut.

Hier kan je meer lezen over het veilig gebruik van etherische olie.

Conclusie

Mijn ervaring met Young Living em doTerra is dat de olie geen slechte kwaliteit is. Een aantal soorten zullen zeker van biologische kwaliteit zijn, andere echter niet. Doordat er echter geen officiële certificaten en rapporten beschikbaar gesteld worden is het moeilijk hier een goed oordeel over te geven.

Persoonlijk vind ik de prijzen veel te hoog, dit komt door het verkoopsysteem waarbij alle distributeurs die de olie ook verkopen een bepaalde bonus krijgen als ze een eigen team opbouwen. Als je geen distributeur wilt worden van Young Living of doTerra zijn er vele andere goede merken op de markt die aanzienlijk goedkoper zijn en net zo goede of zelfs nog betere kwaliteit etherische olie leveren. Zelf heb ik gekozen voor de etherische olie van het Zwitserse merk Farfalla, niet alleen omdat zij biologisch zijn maar ook omdat Farfalla veel belang hecht aan fairtrade. Wil je daar meer over weten klik dan hier.

Er zijn echter ook nog vele andere goede merken op de markt. Zoals bijv. Chi, die ook steeds meer biologische etherische olie aanbiedt of Primavera.

Belangrijk is dat je het merk etherische olie kiest waar jij je goed bij voelt en vertrouwen in hebt. Gebruik de olie veilig, dan kan etherische olie een verrijking zijn voor je lichaam en geest.

Bron: http://www.aromatherapie-info.com/young-living-en-doterra.html

Zelf gebruik ik deze oliën niet, hoewel hun naam me bekend is. Deze oliën zijn van toepassing op lichamelijke klachten en pakken de geestelijke klachten niet aan zoals Bach bloesems wel doen. Juist ook van deze Bach bloesems kan men (etherische) olie maken. Zo worden fysiek en geestelijk samen aangepakt. Niet alleen dat, het scheelt ook enorm veel in je portemonnee.

Ondanks beide oliën nooit gebruikt te hebben, zegt mijn gevoel het ook niet te doen. Daarmee geen negatief woord gezegd over iets wat geen ervaring is, behalve de ”Wereldprijzen” die ze durven te vragen..

Er zijn mensen die deze merken de Hemel in prijzen. Natuurlijk zijn dat distributeurs. Ieder het zijne of hare, alleen niet voor mij.

10 gedachten over “Young Living en doTerra

      1. Dat is zeer zeker niet zuiver dat piramide systeem. Tenminste niet zoals Bach bloesems die ik zelf geleerd heb via cursus.

        Helemaal waar, hoe meer je verkoopt, hoe meer je verdient. Dus waar draait het uiteindelijk dan om?….;)

        Like

  1. Wat een onzin….jullie zijn niet goed geïnformeerd en op de hoogte van deze producten en het verdienmodel …jammer dat je na het verkrijgen van beperkte info zo je conclusie trekt.
    Ik ben zelf chemicus en oncoloog en weet heel goed wat ik gebruik of aan mijn patiënten geef.

    Ik zou zeggen, doe beter je huiswerk en verkondig geen storm de wereld in.

    En dit zeg ik als reguliere arts

    Grt. Dr. Blaisse http://www.rijnstate.nl/web/Specialist-2/Specialist.htm?dbid=110&typeofpage=86280

    Geliked door 1 persoon

    1. Beste Dr Blaisse
      Zelf mocht ik opleidingen en cursussen volgen om mijn medemens verder te mogen helpen zoals U in Uw vak ook doet. Mede daarom mezelf ook verdiept in deze oliën omdat het me interesseerde. Daarmee ook in contact gekomen met mensen die deze producten verkopen zonder enig vak kennis en dus eigenlijk met 1 doel….geld verdienen.

      Buiten dat om luister ik ook naar mijn gevoel en intuïtie net zoals Monica van de omschreven link en die ook professional is en wij zonder oordeel ook onze mening mogen geven.

      Deze oliën verlichten slechts lichamelijke klachten tijdelijk en geneest niet de oorzaak zoals Bach bloesems dat wel doen zeg ik als Bach therapeute.

      Toch wil U een compliment geven dat U de patiënten wijst op alternatieve geneeswijze, want niet iedere arts staat hier open voor.

      Vriendelijke groet
      Marianne

      Like

    2. Beste dr. Blaisse, mijn vrouw en ik zijn in contact met het Gelre ziekenhuis te Apeldoorn m.b.t. gebruik van etherische oliën. Zou u contact met mij willen opnemen zodat vragen die ongetwijfeld gesteld gaan worden, beantwoord kunnen worden door een vakbroeder? Dat geeft altijd meer houvast dan de antwoorden van betrekkelijke leken die wij zelf zijn (ondanks mijn chemische achtergrond).
      U kunt mij bereiken op august416@hotmail.com.
      Alvast bedankt!
      Johann August

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.