Het Egootje


Ego

Iedereen kent het woord ‘Ego’ wel, alleen niet iedereen weet wat het betekent of inhoudt. Een mens bestaat uit een geest  (ziel), lichaam en denk geest. Uit de denkgeest kunnen vele ‘subpersoonlijkheden’ worden gecreëerd waarvan het ego de hoofd persoonlijkheid is.

Een ego herken je aan het dominante gevoel zoals:

*IK wil
*IK moet
*IK heb

Gevoelens die bij het Ego horen zijn

*Boosheid
*Agressiviteit
*Kwaadheid
*Aandacht afdwingen
*Manipulatie
*Slachtoffer voelen
*Dramatiseren
*Zich machtig voelen
*Zielig zijn
*Hoogwaan
*Eigen wil opleggen
*Veroordelen

IK en nog eens IKKE en de rest kan stikke is een heel bekend gezegde. Een Egoïstisch trekje. Wanneer daar geen aandacht aan besteed wordt, gaat het Ego vervelen, want er Moet geluisterd worden naar dat Egootje dat overal zijn/haar zijn zin in Wilt hebben net zolang tot er gedaan wordt wat het ego wilt zodat het tevreden kan zijn en dan weer op naar het volgende..

Wanneer we kijken naar de Bron  waar we allemaal van dan komen, bestaat er eigenlijk geen Ik of Ego, ook niet de emoties of gevoelens die erbij horen. Daar is alleen het Zijn vol liefde en licht in vrede. Het Ego is dus een menselijke vorm  om anderen te laten hoe je gevoel is, niet zoals ons ware Zelf is.

Communicatie is ook zoiets. Door IK aan te geven communiceren we op aards wijze dat we iets vertellen dat over onszelf gaat of we willen iets aan geven. Vanwege opvoeding en onwetendheid begint men veel met het woord IK, hiermee wordt er veel nadruk gelegd op het Ego. Let maar eens goed op wanneer iemand veel begint met Ik in het praten zoals in het schrijven. Door wat simpele woordspeling kun je de nadruk op het Ik afvlakken door anders te formuleren zoals ” Ik vind dat  fijn” naar, ”dat zou ik fijn vinden”. Zo schrijf je niet vanuit het Ego, wel uit je ware Zelf.

Teveel vanuit Ego leven is de zachte en liefdevolle kant van jezelf afwijzen, zodat je op een dag jezelf eens heel goed kan tegenkomen. Het doel van het Ego is angst en paniek te zaaien omdat het deel van de denkgeest in verdeeldheid gelooft. En wie er naar luistert, zal zich ook ‘verdeeld’ gaan voelen in plaats van geheel. Projecteer daarom niet op je denkgeest, maar uit gevoel en intuïtie die zuiver is.

Bron: Marianne ©

Advertentie

12 gedachten over “Het Egootje

 1. Werkte vroeger op een bedrijf, waar in het gebouw een heel groot ego-vrouwtje rondliep.
  Toen een mannelijke collega van haar en ik elkaar leuk begonnen te vinden, werd het egootje heel vervelend. Ze verspreidde de meest rare verhalen over mij, steukte collega’s en haar baas op mij te verbieden met die man te praten, alleen zwaaien en hoi zeggen mocht. En met een andere collega mocht ik maar eventjes praten. Het ego-vrouwtje zat zwaar aan de cocaïne, waar ze bij een te laag peil woede aanvallen kreeg en iedereen bang werd van haar en deed wat zij wilde en bovendien had ze ook nog een hobby, dat ze een echte mannen-vriend was als je begrijpt wat ik bedoel. Aangezien die man met haar moet werken danst hij naar haar pijpen om rust te hebben en heeft het contact met mij zo goed als verbroken. Maar ja, zij bezorgt ellende aan anderen en dat krijgt ze nog wel eens flink terug. Want zij vergeet haar karma. Wens haar hier veel succes mee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een naar mens was je oud collega. Jaloezie maakt een mens niet mooier op, zeker niet wanneer je ook nog eens gaat roddelen of stoken. Dit zijn narcistische mensen die nooit naar zichzelf kijken maar des te meer naar anderen en dan nog eens veroordelen ook. Gelukkig is ze nu niet meer in je leven.

   Er staan diverse artikelen of berichten op mijn blog over narcisten. Misschien herken je hier nog meer in..

   Karma heeft een lange staart die altijd blijft roeren omdat het geen geweten heeft, tot het op je eigen pad komt.

   https://marreiki.wordpress.com/?s=narcist

   Like

  1. Met liefde geschreven en graag gedaan. Heel fijn dat je hier veel mee kan, is ook de bedoeling van mijn tekst 😉

   Het is moeilijk om mensen met een zeer grote ego uit de weg te gaan. soms komen ze op je pad om je iets te leren. Vergeet niet dat juist deze mensen een grote leermeester kunnen zijn voor je.

   Je bent hetzelfde als ik en toch zijn er zulke mensen in mijn leven waar ik niet om heen kan dan alleen te leren ermee om te gaan.

   Like

  1. Een Ego is eigenlijk een illusie, gecreëerd door de denkgeest van de mens. Kan misschien ook als symbolisch gezien worden. Heel mooi gezegd wijfie, objectief kijken naar het Ego, dan kom je zeker jezelf tegen wanneer je eerlijk naar jezelf kijkt en dan mag je jezelf zeker helen.

   Bedankt voor je aanvulling 🙂

   Veel liefs terug

   Geliked door 1 persoon

 2. Ja alles klopt !Jezelf op de voorgrond plaatsen ….aandacht ikke ikke ikke!
  Kan soms ook met diepliggende problemen te maken hebben !?
  Ga er ook eens op letten om minder IK te zijn🙏

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat je het inzicht in mijn artikel kan vinden. Super wanneer meer mensen hun Ego gaan afvlakken in praten en schrijven.

   Het zou eerder aandacht tekort zijn Kathie. Misschien nooit genoeg aandacht gehad en ook nooit aan jezelf gegeven, kan jezelf ook op de voorgrond plaatsen en dan beginnen ook vele met IK 😉

   Mooi zo, Namaste 🙏

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.