dramatiseren


Het dramatiseren van je problemen maakt ze erger

13, augustus 2016 

Hoe vaak zeggen we niet: “Je maakt van een mug een olifant”, “Het is niet zo erg” of “Verander je manier van denken en alles komt goed”? Misschien worden deze adviezen niet op prijs gesteld, maar ze zijn pogingen om anderen te laten zien dat een negatieve houding het probleem erger maakt in plaats van het oplost.

Maar wat gebeurt er als wij degenen zijn die negatief zijn?

Als een van ons een vervelende situatie doormaakt, geeft de eerste shock van het probleem vaak een indruk van hoe we daarna met het probleem omgaat.

We moeten in ieder geval terug kunnen vallen op het sociale netwerk dat we hebben ontwikkeld en de psychologische strategieën die we in gebruik hebben. Zo kunnen we ons beter voelen en over een terugval heenkomen.

Verdriet

De problemen van het leven en de confrontatie

Soms is het leven niet makkelijk. Als ons iets onverwachts overkomt, zijn onze persoonlijke en spirituele bronnen er niet altijd klaar voor en we kunnen de pijn niet altijd aan. In die situaties steekt stress de kop op. Onze emoties nemen het roer over en de vervelende situatie kan zo langer duren.

Door niet te weten hoe je een probleem vanaf het begin kunt accepteren in je leven en dan ook op de juiste manier, kun je je voelen alsof je de controle kwijt bent. We analyseren het op een negatieve wijze, alsof de effecten onomkeerbaar zijn en de schade niet beperkt of hersteld kan worden.

“Vergeet nooit dat je meer bent dan je omstandigheden; je bent meer dan alles wat er met je kan gebeuren.”

-Anthony Robbins-

Hoe kun je een probleem “dedramatiseren”?

 • Lees geverifieerde informatie die de paniekzaaierij teniet doet.
 • Omring jezelf met mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt en die niet langer worden beïnvloed door de situatie of het probleem.
 • Zoek naar affectie. Doe niet alsof je de emotionele steun niet nodig hebt, want de uitvluchten kunnen niet lang duren en je ongemak kan uit de hand lopen als je het je niet realiseert.
 • Het is tijd om je dankbaarheid te laten zien. Wees dankbaar voor alles wat je hebt, want dit is het fundament waar je op kunt bouwen, zodat je weer op kunt staan en verder kunt groeien.
 • Kijk terug op je leven en de vertrouwde situaties waar je doorheen bent gegaan. Identificeer wat je heeft geholpen en wat je heeft gekwetst, zodat je de bladzijde om kunt slaan.
 • Tijd is je bondgenoot, maar je wilt niet “vooruit achteruit spoelen”. Het vergt een bepaald ritme om de wond te helen. We kunnen het niet afdwingen, maar we moeten op zijn beloop laten naar gelang onze behoeften.
 • Stop met het terugspoelen door jezelf constant terug te brengen in het verleden toen het probleem ontstond. Je bereikt hier niets mee, je kunt het niet veranderen. Richt je op het heden om dingen te veranderen.
 • Wees bescheiden in je leven. Je zult alleen leren van wat er is gebeurd als je geen arrogante of wraaklustige houding aanneemt. Denk eraan dat door het overwinnen van alle moeilijke momenten er een moment zal komen waarop je kunt zeggen: “Na zo veel moeilijke momenten geniet ik nu van het leven.”

Genieten

We leren van onze problemen, niet van ons drama

Niemand kan in de toekomst kijken als het gaat om goed leven. Sommige dingen worden alleen maar duidelijk als we ze al hebben meegemaakt. Nu is het moment om lessen te leren die je zullen helpen voordat het volgende obstakel zich aandient.

Denk eraan dat je niet weg kunt rennen, want je ware aard komt altijd weer terug. Doe dus niet alsof, want dat zal geen stand houden.

Laat het probleem zich aanpassen aan je persoonlijkheid, je waarden en je gedachten als het tijd wordt om het te integreren in je geest. Op die manier zal de invloed die het heeft gehad wel doorgaan, maar zonder dat het je pijn doet en zonder dat je de schijn op hoeft te houden.

Om al deze redenen moet je niet aan het drama meedoen en het slachtoffer blijven spelen als het tijd is om je problemen onder ogen te zien. Zelfs als je er soms aan toe wilt geven, omdat het lijkt alsof het het enige is wat gedurende korte tijd verlichting biedt. Dit maakt de zaken moeilijker in de toekomst.

“Stop met praten en denken en er is niets wat je niet in staat bent te weten.”

-Sosan-

Bron: http://verkenjegeest.com/het-dramatiseren-van-je-problemen-maakt-ze-erger/

Advertentie

9 gedachten over “dramatiseren

 1. Een spijker op ze kop artikel!!
  Heel herkenbaar!
  Ik hou niet van dramaqueens, ze roepen bij mij grote twijfels en vraagtekens op. Vooral wanneer je geen gehoor geeft er op de meest rare manier om aandacht gevraagd/gebedeld word.

  Geliked door 1 persoon

   1. Wanneer je niet mee gaat in het gedramatiseer, ben je ook niet de dupe. Zoals in mijn vorige reactie al gezegd, geef er een draai aan of wend je anders af zodat het geklaag geen gehoor krijgt. Zie ze zelf ook liever niet, maar soms ontkom je er niet aan 😉

    Like

  1. Super artikel hè 😉 Als hulpverlener kan ik er niet onderuit om met deze mensen in aanraking te komen. Meestal kan ik er een draai aan geven om hun aandacht naar iets anders te verplaatsen. Bij drama queens vraag ik ronduit wat er zo fijn aan is om jezelf zo zielig te voelen? Dan kijken ze verbaasd, want dat verwachten ze niet omdat ze liever hun aandacht gevoed zijn.

   Like

 2. merk wel vaak dat drama mensen de meeste hulp en aandacht krijgen door hoe erg wat het was wat ze hebben meegemaakt. Zelf heb ik weinig sociaal netwerk om op terug te vallen bij moeilijke situaties en dat is ook vaak moeilijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier idem Anna.
   Maar weet je… uiteindelijk zijn we zelf toch degene die de situaties moeten doorstaan/aangaan.

   Uit het verleden de ervaring dat veel % v/d mensen die goed bedoelt wilde helpen, het over andere mensen hadden. Dat voelde als vergelijkmateriaal waarop ik dan ook niet zat te wachten. Hoe dan ook, je kan zelf meer dan dat je denkt aan te kunnen 😉

   Geliked door 1 persoon

  2. Voor drama queens bestaat er niets erger dan hun ellende. Al zijn er 1000 ergere dingen, voor hen niet.

   Sociaal media zit ik zelf ook weinig op. Geen zin om mezelf te voeden met drama’s. heb alleen mijn website voor mijn werk, een kaarsensite waar kaarsjes aangevraagd wordt en dit blog waar ik mijn medemens kan helpen of ondersteunen met berichtjes 🙂 Vind het dan wel leuk dat je op mijn blog toch wilt delen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.