Vijf gevolgen van een slechte jeugd


De kindertijd is een fase van het leven waarin we de wereld leren kennen, ontdekken en leren om de mensen en dingen om ons heen te controleren. Aan de andere kant is het een periode waarin we heel kwetsbaar en afhankelijk zijn. Wat er gebeurd in onze jeugd blijft deel van ons uitmaken en het is moeilijk om dat te veranderen.

In tv-programma’s of films zien we vaak een moeilijk persoon die een jeugd vol tegenslagen heeft gehad, op een directe of indirecte manier.

Verdrietig Kind

Maar wat zijn in werkelijkheid de meestvoorkomende gevolgen van een slechte jeugd?

1. Wrok

Deze periode zal, net als alle andere in ons leven, niet meer terugkomen als we er doorheen zijn gegaan. Een slechte jeugd vertaalt zich in een gewoonlijk verdrietige, ongelukkige of gecompliceerde kindertijd.

Deze tegenovergestelde gevoelens zijn geen toeval, maar een latere evaluatie van de onrechtvaardigheden, wantrouwen, angst, verlating en vernedering waar we ooit onder hadden te lijden.

2. Moeilijkheden om relaties met anderen te vormen

Meisje

De manier waarop we relaties aangaan begint zich te vormen gedurende de eerste jaren van ons leven. We leren hoe we onszelf moeten uitdrukken en hoe we onze stiltes kunnen beheersen om een effectieve communicatie te hebben.

Hoewel we weinig controle hebben over de manier waarop we leren over relaties, kunnen we de negatieve gevolgen van waar we als kinderen gewend aan zijn geraakt als volwassene zien. Op een bepaald moment betalen we er een hoge prijs voor.

3. Scheefgetrokken zelfbeeld

Een slechte jeugd betekent niet alleen maar een gebrek aan affectie, vaak gestraft worden of onverschilligheid. Het heeft ook te maken met het samenleven met mensen die de fouten van kinderen niet herkennen of die overbezorgd zijn, wat voorkomt dat kinderen geconfronteerd worden met de fouten die ze maken, en het beeld van onkwetsbaarheid en perfectie op hen projecteren, wat verre is van wat ze later in het leven tegen zullen komen.

In die zin groeit de persoon op gelovend dat hij of zij iets is wat hij/zij niet is en daardoor ontstaat onwetendheid, waarvoor diegene later een hoge prijs zal betalen.

4. Minder kans om emotionele intelligentie te ontwikkelen

Eenzaamheid

Wiskunde, taalkunde, vreemde talen… al deze onderwerpen maken deel uit van alle academische curricula. Echter, iets wat net zo nuttig is – het controleren van onze emoties – valt (of viel) buiten systematisch onderwijs.

Het feit dat niemand de moeite heeft genomen om ons te leren hoe we onze emoties moeten beheersen, betekent niet dat we het niet hebben geleerd; wat er gebeurt is dat we het uiteindelijk zelf leren door het observeren van anderen.

Bij een slechte jeugd hebben de mensen die dicht bij ons staan of die als referentiepunten dienen de neiging om een onderontwikkelde emotionele intelligentie te hebben. Dit kan zeer giftig zijn in onze kindertijd, het maakt ons kwetsbaar op de meest fundamentele manier.

5. Kans om het patroon van de ouders te herhalen

De opvoeding die wij krijgen als kinderen zal in de meeste gevallen dienen als basis voor het opvoeden van onze eigen kinderen als we volwassen zijn. Als het echt waar is dat we vaak onbewust bepaalde patronen of gedrag herhalen, moeten we een aanzienlijke inspanning leveren om ons leven op een gezonde manier te veranderen.

Hoewel de mensen die een moeilijke jeugd hebben gehad het ingewikkelder vinden om zich verder te ontwikkelen, kunnen ze uiteindelijk een comeback maken en overwinnen wat ze nooit had mogen worden geweigerd.

Op deze manier, en met de tijd, zullen ze meer worden bewonderd door wat ze hebben bereikt dan door wat hen heeft gekwetst. En deze mensen verdienen onze bewondering.

Bron: http://verkenjegeest.com/vijf-gevolgen-van-een-slechte-jeugd/

 

Wanneer je als volwassene aan jezelf kan gaan werken door je slechte jeugd te verwerken, kom je al een heel eind. Je kunt je jeugd dan anders bekijken met de bijhorende emoties. Het zal altijd een zeer gevoelige plek blijven, zeker wanneer je trauma’s heb opgelopen. Alleen zal het je leven niet meer beheersen.

Makkelijk gezegd zullen velen denken? het is dan wel eigen ervaring die ik deel, want mijn jeugd was ook een zware trauma en ben door verwerken een heel eind verder gekomen in het leven..

Advertentie

14 gedachten over “Vijf gevolgen van een slechte jeugd

 1. Mooie analyse.
  Jammer dat wat een fantastische en zorgeloze tijd zou moeten zijn gemist wordt… Slechte ervaringen uit de jeugd, hoe erg die ook zijn, geven aan de betrokkene wel sterkte om ervoor te zorgen dat zijn/haar kinderen het anders kunnen ervaren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wanneer je nooit beter heb gekend, weet ook niet beter, tenzij…
   Een slechte jeugd maakt je nog geen slecht mens, wel sterker omdat je het zelf anders doet bij je eigen kinderen. Mijn zoons zijn daar een voorbeeld van. Het zijn kanjers en prachtige mensen geworden. Ik kijk niet door moederlijke ogen, wel met een alziend oog die meer ziet dan een moeder alleen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal waar wat je eigen kinderen betreft. Dan nog kunnen ze later zelf veranderen en dat weer aan hun kinderen meegeven, hoewel de basis altijd wel blijft bestaan.

   Like

 2. Hallo mareiki. Onrustige jeugd gehad , delaatste tijd verdrietig. Onzeker. (Rouw verlies om moeder?of rouw om dat je in een andere leuke enz fase komt. Oud kinderverdriet? Hoe kom je daar nu achter. En wat is een goede therapie om kindertijd te verwerken.dank je voor je mooie artikel .leesbaar en herkenbaar.mar

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Mar, zelf heb ik hypnotherapie gevolgd. Twee sessies van 10, totaal 20. Het verlicht heel veel, hoewel er altijd een wonde in de ziel zal blijven. Je gaat er zoveel anders mee om, je kijk en visie veranderd en maakt je leven aangenamer. En ik kan het weten uit eigen ervaring 😉

   Graag gedaan om te delen en heel sterkte.

   Like

 3. Wat ook een goede oplossing is van het verwerken van een slechte jeugd is het volgende:

  Flikker die DSMpjes, autisme/asperger/borderline-stempeltjes en de zogenaamde pilletjes de wereld uit en kijk objectief naar de persoon en het probleem zelf…

  Like

  1. Je moet het maar durven C.M, mensen kunnen een angst hebben wanneer deze medicatie niet binnen bereik is.
   en ja, de persoon zelf is het belangrijkste, niet de ”stempel” die ze dragen en opgelegd zijn door anderen 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.