Hoe je je angst voor afwijzing kunt overwinnen


Hoe je je angst voor afwijzing kunt overwinnen

Hoe je je angst voor afwijzing kunt overwinnen

Als mensen zijn we vaak bang om ons leven, onze gezondheid, onze sociale status, ons geld, onze dierbaren, onze jeugd en natuurlijk de goedkeuring van anderen te verliezen. De meeste van ons vinden het namelijk leuk en hebben er behoefte aan om erbij te horen.

Het is echter beter om je zekerheid niet bij anderen te zoeken; dit is namelijk een doodlopende straat. Je moet leren om zekerheid en vertrouwen in jezelf te vinden. Niet bij anderen. Elke blik, uitspraak of handeling van een ander kan namelijk verkeerd geïnterpreteerd worden als een afwijzing, terwijl het dit helemaal niet hoeft te zijn.

Hoe je om kunt gaan met je angst voor afwijzing

1. Wees je bewust van wat er gaande is

Kijk in jezelf en reflecteer op de gedachten die je hebt over hoe afwijzing jouw gedrag kan beïnvloeden en hoe jouw gedrag weer invloed kan hebben op de manier waarop anderen handelen. Dat wil zeggen, als je er bij voorbaat al vanuit gaat dat je afgewezen zal worden, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk ook gebeuren. Je kunt je manier van handelen niet veranderen voordat je werkelijk inziet wat er gaande is. Zoek daarom naar bepaalde aanwijzingen, niet alleen van hetgeen er fout gaat, maar ook van hetgeen wel voor jou werkt.

Iemand die zich afgewezen voelt, denkt hier doorgaans voortdurend over na. Hij denkt voortdurend na over dat hij zich zo niet wil voelen. Hij denkt na over waarom iemand hem heeft afgewezen. Dit is echter helemaal geen goed idee. Dit gedachtepatroon is een probleem dat je vroeg of laat op zult moeten lossen. Het is niet de bedoeling om na te denken over het gegeven dat je niet afgewezen wilt worden. Het is juist de bedoeling om jezelf te ontspannen en zeker van jezelf te zijn.

3. Denk na over hoe je angst voor afwijzing is ontstaan

Je hebt je tijdens je schooltijd vast weleens afgewezen gevoeld. Doe je ogen dicht en probeer na te denken over alles wat je sinds toen geleerd hebt en stel jezelf voor als een rustig kind onstaan,  dat helemaal niet bang was om afgewezen te worden. Stel daarna ook je hedendaagse zelf voor als een rustig wezen, waarbij je tegen jezelf zegt dat alles helemaal in orde is. Hoewel dit in eerste instantie misschien een beetje vreemd kan aanvoelen, heeft dit enorm veel invloed op de manier waarop je je als kind voelde en kan het je helpen om deze momenten te overwinnen.

4. Probeer vooral gebruik te maken van je constructieve verbeelding

Doe je ogen dicht en gebruik je verbeelding om je gevoelens en manier van handelen in situaties waarin je je normaal gesproken onzeker zou voelen te veranderen. Hypnose kan de manier waarop je je in bepaalde situaties voelt direct veranderen en kan helpen om het denkproces dat plaatsvindt wanneer de emoties van een persoon aangepast worden te veranderen.

5. Ga nergens vanuit

Mensen die nooit leren om hun eigen aannames in twijfel te trekken, maken hun leven een stuk lastiger dan het hoeft te zijn. Wees niet zo zeker van hetgeen jij denkt dat er zal gaan gebeuren of hetgeen jij denkt te weten. Door dit soort aannames te laten varen, zul je beter in staat zijn om je te ontspannen en te onthouden dat een situatie altijd zowel een goede als een slechte uitkomst kan hebben. Probeer er niet altijd vanuit te gaan dat je zult worden afgewezen. Niet weten is het geheim om zelfverzekerd te zijn en te genieten van het leven.

Bron: http://verkenjegeest.com/hoe-angst-afwijzing-kunt-overwinnen/

Zelf ken ik het al heel mijn leven….afwijzing. Al als kind afgewezen door mensen waar je van hield. Dat is altijd zo gebleven en zeker door mensen die in je hart zitten wat heel pijnlijk kan zijn. Op een gegeven moment ga je jezelf hier hard in maken, maar ook jezelf het gevoel geven dat het niet aan jou moet liggen. Zover ben ik zelf gekomen om me niet meer onzeker te voelen door afwijzing.

Advertentie

5 gedachten over “Hoe je je angst voor afwijzing kunt overwinnen

 1. Het is heel moeilijk te leven met afwijzingen, zeker als ze regelmatig terugkeren.
  Een heel sterk karakter kan al één en ander helpen relativeren, maar helaas zijn er veel te veel mensen die net dat karakter ontbreken en het zich teveel blijven aantrekken.

  Like

 2. Sanne 9, september 2016
  Zo ga je om met afwijzing
  Wie is er nu niet bekend met de angst om afgewezen te worden? De meesten van ons ervaren deze angst waarschijnlijk elke dag, maar zijn er zich niet eens van bewust. Het probleem ligt hem in het feit dat we niet beseffen dat alleen wij de autoriteit hebben om onszelf af te wijzen of te accepteren. We zouden het nooit een ander moeten toelaten om ons af te wijzen; dat is ons recht, niet dat van hen!

  Zelfs als we ons bewust zijn van deze angst, kunnen we het feit dat ons zelfvertrouwen wordt aangetast wanneer een ander ons afwijst niet ontkennen. We worden vatbaarder. We zonderen onszelf af van anderen en geven zelfs niet langer om onszelf.

  “Ik vat afwijzing op als een trompet die in mijn oren tettert, die me wakker maakt en me vooruit doet bewegen, in plaats van me te vertellen dat ik weg moet gaan.”
  -Sylvester Stallone-
  Vandaag zul je leren hoe je de wonden die afwijzing veroorzaakt kunt helen. Het zijn wonden die er vaak voor zorgen dat je geeft wat je altijd ontvangen hebt. Met andere woorden: je zult er alles aan doen om afgewezen te worden, want dat is wat je kent.

  Zorg voor jezelf

  Afwijzing is onvermijdelijk, maar jij kunt bepalen of je de afwijzing accepteert of niet. Je moet jezelf kunnen waarderen en je moet in jezelf investeren. Natuurlijk kun je ook door blijven gaan met wat je nu doet. Verandering is tenslotte moeilijk en misschien maakt het je behoorlijk onzeker. Maar wat doe je liever: de afwijzing afwijzen of doorgaan met het accepteren ervan? Jij bent de enige die deze beslissing kan maken; niemand kan je dit afnemen.

  Afwijzing verzwakt je en maakt je vatbaarder voor kwalen zoals depressie. Je zou naar jezelf moeten kijken en zeer goed moeten weten wie je bent. Vergeef jezelf! Iedereen maakt fouten, maar dat rechtvaardigt niet dat anderen jou afwijzen.

  Laat het feit dat je afgewezen bent nooit een reden zijn om anderen af te wijzen. Je bent meer waard dan dat. Ontdek jezelf en geef jezelf de waardering die je verdient…

  “Mensen kunnen je geen acceptatie of waarde geven. Dit moet je jezelf geven. Sta het niemand toe een litteken op je hart achter te laten.”

  Praat goed over jezelf

  Het is behoorlijk makkelijk om het goede en het slechte te zien in andere mensen, maar wat gebeurt er als we hetzelfde licht op onszelf schijnen? Dit is waar je tegen een muur aanloopt. Begin vandaag nog met goed over jezelf te praten met behulp van deze simpele adviezen:

  Bevestig je sterke punten
  Bepaal dat vandaag jouw beste dag wordt
  Bedenk jezelf dat dat wat uit je mond komt je kan helen of schaden
  Verander je interne dialoog in iets positiefs
  Vandaag is de dag en het moment waarop je zou moeten beginnen goed over jezelf te praten, zodat je kunt herontdekken wie je bent en elke dag nog beter kunt maken dan de vorige. Afwijzing veroorzaakt ongemak, angst en geeft je het gevoel alsof je niets waard bent.

  Maar wat anderen over je zeggen of hoe ze op je reageren zegt niets over jou! Zeker van jezelf zijn is de eerste stap. Bied elke afwijzing die je misschien zult moeten confronteren het hoofd.

  Gun jezelf het beste

  Om jezelf te kunnen waarderen, zou je jezelf het beste moeten gunnen. Als je eet, eet dan het beste eten. Als je je aankleedt, trek dan iets moois aan, je favoriete kleren. Waardeer jezelf, wees gul naar jezelf toe en beloon jezelf voortdurend. Je zou goed voor jezelf moeten zorgen; jij bent de enige die dit werkelijk kan. Geef jezelf om dit makkelijker te maken de kans om je te omringen met mensen die werkelijk een positieve invloed op je hebben.

  Ga op zoek naar het gezelschap van mensen die waarde aan je leven toevoegen en niet naar dat van hen die deze waarde doen dalen. Omring jezelf met mensen die je zelfvertrouwen een opkikker geven en niet met mensen die je naar beneden halen. De positieve mensen in je omgeving zullen je in staat stellen om de beste versie van jezelf te zijn, om vol passie die persoon te zijn die je werkelijk bent en altijd bang was om te zijn.

  “Felicitaties zijn leuk en goedkeuring is bruikbaar, maar ga niet op zoek naar de goedkeuring van anderen. Doe je dit wel, dan zal dit je afleiden van je ware doel.”
  -Bernardo Stamateas-
  Ga tijdens je zoektocht naar het vrij zijn van afwijzing en het helen van je emotionele wonden dan ook niet op zoek naar goedkeuring, want dit kan ervoor zorgen dat je situatie er nog erger op wordt.

  Meisje met Bloemen

  Ga alleen op zoek naar je eigen goedkeuring. Steun op anderen zodat je zelf vooruitkomt en niet om je simpelweg aan ze aan te passen. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf begint te zorgen. In jezelf investeren en jezelf waarderen als persoon zal de eerste belangrijke stap zijn in dit proces. Het zal de eerste stap zijn naar een leven zonder angst voor afwijzing.

  –Afbeeldingen met dank aan Mandy Tsung, Jeremiah Ketner, and Pascal Campion–

  Bron: http://verkenjegeest.com/zo-wijs-je-afwijzing-af/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.