Slaapwandelen


Slaapwandelen

Slaapwandelen: een nog onopgelost probleem. Een lastig probleem ook. Een kind dat slaapwandelt kan het gezinsleven flink op de kop zetten door urenlang rond te spoken.

Andere slaapwandelaars lopen een paar minuten en gaan dan weer rustig slapen.
Wat hebben slaapwandelen en dromen met elkaar te maken? En: kun je iets doen aan slaapwandelen?

Dromen en slaapwandelen
Dromen en slaapwandelen hebben meestal niets met elkaar te maken. Dromen doe je in de REMslaap, zeg maar de ondiepe slaap. Slaapwandelen daarentegen doe je juist in de diepe slaap. Tijdens de REMslaap lig je meestal stil. Wel kun je kleine bewegingen in je gezicht, handen of voeten maken. Maar omdraaien of grotere bewegingen doe je tijdens de andere slaapstadia als je diep slaapt. Slaapwandelen vindt ook plaats in de diepe slaap.
Kortom: dromen en lopen gaan niet samen. Als je wakker wordt tijdens het slaapwandelen zul je je meestal ook niets herinneren. Maar…

Slaapwandelen tijdens het dromen
Dat is niet bij iedereen zo. Het kan zijn dat je droomt dat je in je bed ligt en opstaat omdat je je door iets of iemand bedreigd voelt. Of om allerlei dingen te regelen. Als je wakker wordt, merk je dat je ook in het echt aan het lopen bent. Of misschien heb je een nachtmerrie waarin je heel actief bent. Wanneer je wakker schrikt, kom je tot de ontdekking dat je niet meer in je bed ligt.
Dus bij sommige mensen kunnen dromen, en vooral nachtmerries samengaan met slaapwandelen. Meestal komt dit dan vaker voor en kan het echt een probleem vormen. Soms is het verstandig om daar hulp bij te zoeken.

Oorzaken van slaapwandelen
Bij slaapwandelen speelt erfelijkheid vaak een belangrijke rol. Het komt in bepaalde families vaker voor.
Ook leeftijd is een belangrijke factor: het komt aanzienlijk meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. Bij veel kinderen stopt het slaapwandelen als ze wat ouder zijn. Meestal is het zo rond het 18 e jaar wel afgelopen. Of komt het veel minder vaak voor. Een kleinere groep blijft slaapwandelen als ze volwassen zijn.
Wanneer iemand met een erfelijke aanleg voor slaapwandelen onder druk staat of gespannen is, is de kans groter dat hij gaat slaapwandelen.

Slaapwandelen heeft over het algemeen weinig met problemen te maken. Met andere woorden: de slaapwandelaar kan een volstrekt plezierig leven overdag hebben. En andersom: mensen met veel problemen hoeven beslist niet te gaan slaapwandelen. Wel is het zo dat mensen met een aanleg voor slaapwandelen dat in tijden van stress meer doen. Sommige mensen slaapwandelen vooral thuis, anderen juist als ze ergens anders slapen.

Wat kun je doen aan slaapwandelen?
Voor ouders is het goed te bedenken dat er een grote kans is dat slaapwandelen met de leeftijd vaak overgaat. En verder?
Regelmatig naar bed gaan en opstaan is belangrijk.
Bij sommige mensen wil een natte dweil voor het bed wel eens helpen. Andere slaapwandelaars weten na een paar keer handig naast de dweil op de grond te stappen.
Vaak denken mensen dat het gevaarlijk is om een slaapwandelaar wakker te maken. Dat is niet zo. Je kunt de slaapwandelaar gerust wakker maken. Wel is het soms heel moeilijk om een slaapwandelaar wakker te maken. En of het altijd nodig is?
Dat hangt er natuurlijk ook vanaf of de fysieke omgeving gevaar zou kunnen opleveren. Denk aan balkons, open ramen op hogere etages, trappen e.d. Het kan zinvol zijn om sloten op balkondeuren en ramen te maken. Of om een hekje boven aan de trap te maken.

Bron: www.droomnet.nl/nachtmerries/slaapwandelen

Of slaapwandelen erfelijk is, betwijfel ik toch wel. Ken mensen die slaapwandelen terwijl het niet voort komt in verdere familie. Maar goed, onderzoekers moeten toch met feitjes komen..

7 gedachten over “Slaapwandelen

      1. Ik slaapwandel regelmatig en ga zelfs uit mijn alkoofbed van de camper waarin ik nu woon. Ik zie het ’s morgens aan bijv. de badjas of slippers die ergens anders liggen dan toen ik ging slapen. En vanmorgen stond er een pannetje van mij bij de wastafel van de community waar ik momenteel verblijf. Maar ik kan mer er niets van herinneren.

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.