Geneeskrachtig kruid: Zwarte Komijn


Komijn geeft smaak en geneest!

Komijn. De nootachtige, verwarmende maak maakt dit specerij geliefd in vele keukens. Maar waar komt komijn vandaan? Wat zijn de toepassingen? En welke komijnsoort staat bekend als uiterst geneeskrachtig?

Herkomst van komijn

Komijn vindt zijn oorsprong in Syrië, Iran, India en Turkije. Alles draait om de zaadjes van de plant. Komijnzaadjes hebben een vrij sterk aroma. Het aroma wordt versterkt door de hele zaadjes kort te roosteren in een droge pan. Als de zaden daarna in een vijzel worden vermalen, komt de geur en smaak nog beter vrij. Hoe hoger het oliegehalte, hoe beter de kwaliteit van de komijn zal zijn.

Komijn in de keuken

Komijn is onmisbaar in de keuken. De licht nootachtige, peperige smaak komt goed tot zijn recht in diverse curry’s, maar ook in de Mexicaanse en Spaanse keuken is komijn vaak van de partij. Ook veel kazen, zoals boeren Leidse kaas, danken hun bijzondere smaak en karakter aan komijnzaadjes.

De Romeinen gebruikten komijn dankzij zijn kruidige karakter in plaats van peper. Gemalen komijn werd vroeger vaak als broodbeleg gebruikt en ook in speciale liefdesdrankjes was komijn een veelgebruikt specerij. Komijn zou namelijk zorgen voor een trouwe partner.

Komijn als medicijn

De witte komijn is de meest bekende komijnsoort. Dit is de komijnsoort die in de keuken wordt gebruikt. Maar er bestaat ook een zwarte variant, ook wel ‘zwart zaad’ of Nigella sativa genoemd. Deze zaden heten ook komijn, maar zijn geen familie van de komijnsoort die je als smaakmaker in gerechten gebruikt. De olie uit zwarte komijn is echter al eeuwenlang een waardevol medicijn. Het zwarte zaad zou een wondermiddel zijn tegen bijna alle aandoeningen. De geneeskrachtige werking wordt al decennia lang door vele culturen onderschreven.

Zwarte komijn geneest!

De olie uit zwarte komijn olie heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen en (langdurig) gebruik ervan geeft geen ongewenste bijwerkingen. Zwarte komijnolie stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam waardoor veel ziekten beter of sneller genezen.

De zwart komijnzaad bevat ongeveer 21% eiwit, 35% vet en 38% koolhydraten. Meer dan 50% van zwarte komijnzaadolie bestaat uit essentiële vetzuren. Deze helpen het lichaam infecties te bestrijden, versterken het immuunsysteem en gaan allergische reacties tegen. De vluchtige oliën uit het zwarte zaad zijn namelijk sterke antihistaminica (tegen allergieën), anti-infectiva (tegen ontstekingen) en antioxidanten (stoffen die werkzaam zijn tegen oxidatieve stress).

Zwarte komijnolie als wondermiddel

De olie uit zwarte komijn helpt tegen luchtwegaandoeningen, maag- en darmproblemen, een verzwakt immuunsysteem, nier- en leveraandoeningen, huidziekten, ontstekingen en artritis.

Meer dan 200 internationale onderzoeken hebben daarnaast bevestigd dat er effectieve antibacteriële en schimmelwerende stoffen in zwarte komijn olie zitten. Ook beschermt de olie lichaamscellen tegen virussen en is het in staat om kankercellen te vernietigen. Tot slot verhoogt zwarte komijnolie de productie van antilichamen.

Maar de olie kan meer! Wist je dat zwarte komijn olie ook helpt de bloedsuikerspiegel in het bloed te verlagen?

Komijn kan het!

Komijnzaad (zwart)

Bron: http://www.voedingsdomein.nl/komijn-geeft-smaak-geneest/

Advertenties

14 gedachtes over “Geneeskrachtig kruid: Zwarte Komijn

  1. Ooit had in verschrikkelijke diarree in Marokko. De plaatselijke hygiëne was maar niks, en ik ben zo iemand die normaalgezien veel te veel mijn handen wast,…
    De reisleider liet me een koffielepel komijn eten als ‘wondermiddel’, maar het werd alleen maar erger :).

    • Wat vervelend dat Komijn je klachten erger hebben gemaakt. Zou dat echt kunnen bij een natuur product? Moet wel zeggen dat je van zwarte Komijn kan afvallen en dus inderdaad op je darmen werkt 🙂

      Heb ik gelezen dat je liever een keer teveel je handen wast dan niet. Hygiëne is heel belangrijk, zeker op vakantie..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s