Welke persoonlijkheid?


Welke speelpersoonlijkheid heb jij?

De meeste mensen hebben verschillende ‘speelpersoonlijkheden’ in zich, maar toch hebben ze vaak een dominante voorkeur voor een bepaald soort spel. Achter één bepaalde speelvorm kunnen uiteenlopende speelpersoonlijkheden steken. Mensen die vroeger met barbies speelden, verzonnen daar misschien hele verhalen omheen (de verhalenverteller) maar het kan ook zijn dat ze vooral genoten van alle verschillende kleertjes (de verzamelaar). Er zijn acht speeltypes:

De grappenmaker

grappenmaker

Het spel van de grappenmaker draait altijd om iets onzinnigs. Als kind liet hij anderen lachen door rare geluiden te maken, scheve bekken te trekken of iets anders geks te doen. Ook op latere leeftijd zijn dit de mensen die moppen tappen, de clown uithangen en met kwinkslagen uit de hoek komen. Een grappenmaker krijgt meer energie door naar een goede lachfilm te kijken of naar cabaret te gaan.

De beweger

beweger

Dit soort mensen beleeft vooral plezier aan bewegen. Als kind zijn ze altijd aan het rennen en ze kunnen moeilijk stilzitten. Ook later in hun leven zijn ze het gelukkigst als ze sporten, wandelen of dansen, Competitie is, als ze een sport beoefenen, niet het belangrijkst voor ze. Het gaat hun er vooral om, lekker met hun lijf bezig te zijn. Sommige mensen hebben beweging zelfs nodig om te kunnen denken.

De onderzoeker

onderzoeker

Als kind al zijn deze mensen bezig de wereld om hen heen te verkennen. Ze raken nooit uitgekeken en blijven hun hele leven exploreren. Dat kan letterlijk, doordat ze steeds nieuwe plekken op de wereld opzoeken. Soms doen ze emotionele verkenningen, door op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen of door bestaande ervaringen te verdiepen met behulp van muziek, beweging of spannende flirts. Of ze doen mentale ontdekkingen door boeken te lezen over nieuwe onderwerpen.

De streber

streber

De streber voelt de euforie van spelen vooral tijdens competitieve spelletjes met specifieke regels. Hij wilde als kind al nummer één zijn, en hij geniet nog steeds van spelletjes waarbij gewonnen kan worden. De streber houdt altijd de punten bij. Of hij nu aan sport doet of op de tribune zit, hij volgt de wedstrijden fanatiek. Op het werk is hij graag de baas; hij houdt bij wie er voor staat door op te letten wie in de grootste auto rijdt of het hoogste salaris heeft.

De regelaar

regelaar

Regelaars vinden het leuk om de leiding te nemen. Als kind deelden ze de groepjes in, zeiden ze dat het tijd was voor een ander spelletje en ontfermden ze zich over andere kinderen. Later zijn dit de mensen die sprankelende feestjes geven, het initiatief nemen voor een excursie met collega’s, en etentjes tot in de puntjes plannen. Een regelaar krijgt energie door leuke dingen te organiseren.

De verzamelaar

verzamelaar

Het hebben en bewaren van de beste, interessantste collectie objecten of ervaringen geeft de verzamelaar een kick. Vroeger waren het voetbalplaatjes of suikerzakjes, nu zijn het antiquiteiten, wijnen, schoenen of zonsverduisteringen. Sommige verzamelaars genieten in hun eentje van hun bezit, andere zijn het gelukkigst als ze hun obsessie kunnen delen met andere verzamelaars.

De creatieveling

creatieveling

Creatievelingen krijgen plezier door dingen te maken. Als kind tekenen en schilderen ze veel, of ze maken constructies van meccano. Later geniet een creatieveling nog steeds van schilderen, breien of tulnieren, als er maar iets moois, nuttigs of geks gemaakt kan worden. Creativiteit kan ook in allerlei bezigheden aanwezig zijn, zoals iets oppoetsen tot het weer glimt of apparaten uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.

De verhalenverteller

verhalenverteller

Voor de verhalenverteller is verbeelding de sleutel tot zijn spel. Als kind leest hij graag of speelt hij verhaaltjes na in zijn legowereld. Ook later zijn dit mensen die in een verhaal kunnen verdwijnen, zich helemaal identificeren met een personage en een levendige fantasie hebben. Bijna overal kunnen ze wel een spelelement in aanbrengen. Verhalenvertellers laden zichzelf op als ze naar de film gaan of tijd nemen voor een fijn boek.

Bron: http://www.astropsychologie.nl/bekijk/speelpersoonlijkheden
Advertenties

6 gedachten over “Welke persoonlijkheid?

  1. Herken mezelf al in het bovenste stukje! Kon me uren vermaken met mijn barbie poppen. Mijn broer mocht ook mee doen met zijn barbie Ken poppen.

    1. Hahaha hier og eentje, met poppen was ik uren zoet. Was toen al een echt moedertje die graag verzorgde.

      Toch herken ik mezelf ook wel in de grappenmaker. Hoor nog weleens als ik een opmerking maak…waar haal je het allemaal vandaan met een schaterlach 😀 Humor verrijkt mijn leven 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.