Het roodborstje en kerstmis


Het roodborstje en kerstmis

Naast de legende van het roodborstje dat zijn rode vlekje bekomt na het uittrekken van een doorn uit Jezus zijn voorhoofd, is er ook een kerst legende dat dit vogeltje aan Jezus linkt.

Zo zou het roodborstje, nog zonder rode vlekje, aanwezig geweest zijn in het stalletje waar Jezus werd geboren.
Jozef ging brandhout zoeken om het vuurtje in de stal brandende te houden. Het zoeken verliep echter niet zo vlot en daardoor bleef hij een tijdje weg. Maria vreesde dat het vuurtje zou doven en dat zo het pasgeboren kindje Jezus kou zou krijgen. Het roodborstje ging bij het vuurtje zitten en om te voorkomen dat dit zou uitgaan, begon het met zijn vleugeltjes te slaan om het vuur terug wat aan te wakkeren. Dit lukte, maar hierdoor schroeide het vogeltje enkele van zijn veertjes omdat hij te dicht bij het vuur kwam.
Hierbij ontstond het rode vlekje.

Deze versie van de legende van het roodborstje wil ons zeggen dat het vogeltje verschijnt om in ons het vuur van ons geloof terug aan te wakkeren op momenten dat we het even niet meer weten. Of het moedigt ons aan om het vuurtje diep in onszelf terug te laten opflakkeren, om terug in onszelf te geloven en om zo kracht te vinden om de moeilijke dingen in ons leven te doen die we moeten doen.

foto van Ewelina Borger.

Advertentie

8 gedachten over “Het roodborstje en kerstmis

      1. Ook het roodborstje heeft mij bezocht eerste en tweede kerstdag s morgens steeds was deze aanwezig voor een kerstboodschap werk aan je trauma s in je kindertijd en vrede zal er daarna komen in komijn leven was duidelijk de boodschap van dit unieke vogeltje

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.