Als je verdrietig wordt van December


Als je verdrietig wordt van december (en wat je kunt doen)

Het ‘moet’ de mooiste tijd van het jaar zijn, maar voor lang niet iedereen is december een fijne maand. Sterker: best een grote groep ziet er tegenop, in ernstige gevallen kan het zelfs een verhoogd risico op depressie betekenen. En wordt het geen kwestie van kerstmis, maar van stressmis…

Kerstliedjes, kerstbomen, kerstlichtjes. Kerstfilms, kerstdiners, kerstborrels. Het is weer december, maar de aanloop naar deze maand is natuurlijk al weken aan de gang. Lang voor de intocht van Sinterklaas lagen de pepernoten al in de winkels, in de winkelstraten hangen allang overal lichtjes, zelfs het weer doet al weken mee door steeds vroeg donker en later licht te worden.

Gezellig, zeggen veel mensen. Maar lang niet iedereen denkt er zo over. Sterker: een deel van de bevolking, schattingen zeggen ongeveer 20% van de Nederlanders, wordt verdrietig van december en vermijdt kerst zelfs helemaal.
De redenen daarvoor lopen uiteen. Er wordt zoveel van je verwacht (!), of hebt last van al die sociale verlichtingen ineens. Je mist mensen die je ontvallen zijn (!) of er ís domweg niemand om het ‘gezellig’ mee te hebben. Je maakt de balans op van het afgelopen jaar, hebt een rotjaar gehad door een scheiding of ziekte en dus helemaal geen zin om leuk te doen. Er is ruzie in de familie (!), of je hebt geldzorgen en dus zorgen over waar je al die kadootjes ineens vandaan moet halen. Je hebt sowieso niets met de commercie er omheen of krijgt enorme stress van alle drukte…. en ga zo maar even door. Kortom: een best aanzienlijk deel van de mensen haalt op 1 januari opgelucht adem als december weer achter de rug is. Maarja, voor hen moet de ‘pret’ nu eerst dus nog even beginnen. 31 lange dagen lang.

Ja, decemberdepressie is best een aanzienlijk probleem. Júist in een maand waarin we allemaal vrolijk en blij moeten zijn, gebeurt regelmatig precies het omgekeerde. Geen wonder dus dat de depressielijn (0900-6120909) extra mankracht inzet tijdens de feestdagen, voor wie minder zware symptomen heeft is het vaak een kwestie van even doorbijten. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om het allemaal wat relaxter te maken, zegt de Amerikaanse psycholoog Ray Willams, en dat begint met je realiseren dat je absoluut niet de enige bent. En volgens Williams kan het volgende ook geen kwaad:

 • Maak een decembersurvivalplan. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee, of drie, of vier dingen doet, en verder dus niets. Houd je aan dat plan. Overigens mag je uiteraard ook gewoon besluiten om niets te doen.
 • Vermijd teveel solotijd. Al wil je niet veel verplichtingen; zonder je ook niet af. Het kan een gevoel van ontreddering vergroten. Dus al doe je niets aan december, blijf wel in contact met anderen.
 • Stop met geloven in het ‘perfecte plaatje’ van kerst, dat de media, de warenhuizen en televisiereclames je zo graag willen laten geloven. Het bestaat niet, en dat geeft ook niet.
 • Mocht je moeite hebben met het commerciële aspect van december of kerst in het bijzonder; geef je tijd en energie eens aan vrijwilligersorganisaties die zich in deze periode extra inzetten voor hulpbehoevenden (daklozen, eenzame mensen, vluchtelingen)
 • Richt je op dankbaarheid: kijk wat er wél is in je leven en niet teveel naar wat er niet is
 • Vermijd gepieker zoveel mogelijk door bezig te blijven en je dagelijkse gang van zaken niet teveel te onderbreken
 • Ga dingen doen die je leuk vindt, zo veel en zo vaak als je kunt. En die hoeven niets met december te maken te hebben, hardlopen of wijn drinken met vriendinnen doe je ook het hele jaar door
 • Richt je op wat wél mooi is aan december: saamhorigheid, vrije tijd, contemplatie en vooral: een nieuw begin. Probeer daar een persoonlijke draai aan te geven
 • Je bent niet de enige, en dit gaat weer voorbij. Lach eens om alle gekte om je heen en trek het je niet aan, het is zó weer januari!

En voor iedereen die zich niet herkent in decemberdepressie kán het een idee zijn om eens goed om je heen te kijken en een helpende hand uit te steken naar mensen die er wel mee worstelen. Soms zijn ze dichterbij dan je denkt.

Meer lezen? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Bron: http://www.mynd.nu/als-je-verdrietig-wordt-van-december-en-wat-je-kunt-doen/

Mooie tekst, vele zijn bezig om dure cadeau’s te kopen waar de winkeliers van profiteren, vele luxe en dure boodschappen worden in huis gehaald. Men rent en vliegt gestresst naar de winkels.  Om zich vol te vreten en waar sommige mensen het mogen doen met een droge boterham. Dure cadeau’s voor kinderen die na een week in de hoek liggen. Kerst kaartjes met de hand sturen wordt nog weinig gedaan dan alleen via email. Kerstwensen wordt ook niet aan iedereen gegeven, waar men iedereen fijne Kerstdagen wenst, word jij overgeslagen. Ook fijne feestedagen wensen terwijl gewoonlijk men elkaar het licht niet in de ogen gunt. Mensen die eenzaam zijn, oudjes die vergeten worden, zwervers die op straat slapen. Verdriet om dierbare overledenen. Lichtjes branden in Vrede terwijl er geen Vrede op Aard is. Als laatste… Jezus is niet met de ”Kerst” geboren. dus WAT vieren we eigenlijk behalve het vreet festijn?

Advertenties

6 gedachten over “Als je verdrietig wordt van December

 1. Als kerst de gezelligste tijd van het jaar is, wat gaat er dan de rest van het jaar mis??
  Zelf heb ik er helemaal noppes mee.

  Fijn weekend ❤

  1. Dat vind ik heel doordacht gezegd Marion, wat is er mis met de rest van het jaar dat net zo gezellig kan zijn. Kaarsjes kun je iedere dag aansteken, daar is geen Kerst voor nodig. Je portemonnee die vlugger leeg raakt door dure aankopen, vooral het overbodige eten waarvan je erna moet uitbuiken 😛 Alleen de lichtjes en kaarsjes doen het voor mij, maar wat ik al zei…het kan iedere dag 🙂

   Fijn weekend wijfie ❤

   1. Ook is het een sport om met weinig toch iets moois neer te zetten! Het is immers met liefde en aandacht bereid en ligt mogelijk minder zwaar op de maag 😉
    Ook ik brandt het hele jaar door de kaarsjes.

    1. Zelf heb ik armoede gekend en weet hoe je met weinig zoveel moois kan maken dat het toch een feest kan zijn. zo ook met cadeautjes dat uit het hart en liefde gegeven wordt ❤ Mijn kinderen zijn hier nog dankbaar voor, ze weten wat het is en heel dankbaar 🙂

     Kaarsjes zijn iedere dag belangrijk, vandaar ik ook een kaarsensite heb waar mensen hun kracht uit kunnen halen 😉

     1. Ik kan niet anders dan zeggen dat ik enorm veel respect heb voor mensen in zulke situaties!! Ook hier een leerpunt, namelijk rond zien te komen met wat je hebt. En achteraf kunnen zeggen dat het de kids aan niks ontbrak!! Vandaar de dankbaarheid. Hieruit ontstaat een generatie die nog blij kan zijn met de kleine dingen!
      Zouden veel mensen iets van kunnen leren!
      Trots op jou Marianneke en dapper dat je het hier deelt 👍

      Fijne zondag❣

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: