Wijs jij anderen op spelfouten? Dit zegt het over je persoonlijkheid


Word je witheet van dt-fouten en kan je het niet laten iemand te corrigeren wanneer diegene een woord verkeerd spelt? Dan ben je – volgens de wetenschap – en onaangenaam mens. En ook nog eens een beetje lomp. 

De onderzoekers van de universiteit van Michigan deden onderzoek naar het verband tussen taal en persoonlijkheid. Ze beweren dat daar een duidelijke relatie in te zien is. En hun conclusie over mensen die anderen op spelfouten wijzen, is snoeihard.

Ze kwamen tot hun bevindingen door 83 proefpersonen meerdere mails te laten lezen. In sommige mails zaten spel- en grammaticale fouten, anderen waren foutloos. Na het lezen van de mails moesten de proefpersonen de schrijvers beoordelen op onder meer intelligentie en vriendelijkheid.

Voor die test ondergingen de proefpersonen zelf een persoonlijkheidsonderzoek. Daarbij moesten ze allerlei vragen beantwoorden om de onderzoekers een helder beeld te geven van hun karakter. En wat blijkt: de proefpersonen die makkelijk door de spel- en tikfouten heen konden lezen, stonden meer te boek als vriendelijk en beoordelen de schrijvers vooral op de inhoud.

De proefpersonen die niet als aardig uit de persoonlijkheidstest gerold kwamen, ergerden zich veel meer aan de spelfouten. Vooral de grammaticale fouten waren hen een doorn in het oog. De onderzoekers denken dat deze mensen minder goed om kunnen gaan met mensen met afwijkingen en in het dagelijks leven onaardig en vrij lomp uit de hoek komen.

Bron: http://www.mynd.nu/spelfouten-persoonlijkheid/

Gek genoeg zien meeste mensen alleen (spel)fouten bij een ander en van zichzelf zien ze niets. Belangrijk is om eerst eens in eigen spiegelbeeld te kijken voordat men een ander wilt corrigeren. Want het zelf meer over jezelf dan over de ander. Zeker degene die graag met een wijsvingertje wijzen..

23 gedachten over “Wijs jij anderen op spelfouten? Dit zegt het over je persoonlijkheid

  1. Zelf merk ik ook taalfouten op en zal er ook nooit iets van zeggen. Precies wat je zegt…het ligt eraan ‘wie’ foutjes schrijft. Sommige mensen kunnen niet goed leren of schrijven, dan voel ik toch een bepaald respect dat ze toch schrijven of delen. En wie ben ik om een ander te verbeteren 😉

   Geliked door 1 persoon

     1. In haast kan men weleens foutjes maken, dat is geen domheid. Wie daar zich aan ergert is perfectionistisch en is het hun probleem. Dan nog is niemand dom, want ieder heeft een eigen kwaliteit waar men goed in is 😉

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik vind jou niet lomp en onaangenaam hoor als je een spelfout ziet, moest wel aan je denken hihi. Ik vind het fijn kan ik verbeteren! Ik ben ongeduldig dus daar leer ik van om de tijd te nemen.Dus ik ben het niet eens met de wetenschap op dit punt, tenslotte moet je mensen nooit in hokjes duwen iedereen is uniek! By the way zie je nog spelfouten 😉

   Geliked door 2 people

    1. In mijn geval is dat zo maar ik hoef niet beter te worden in schrijven perse, zingen is mijn ware passie maar geniet ook van het neerzetten van mijn hersenspinsels en wordt graag intellectueel of spiritueel uitgedaagd!

     Geliked door 2 people

 1. Zou niet durven er een ander op te wijzen, maak ze zelf ook die taalfouten. Nederlands was niet mijn sterkste vak op school! Zolang de inhoud van het schrijven maar begrepen word!

  Geliked door 2 people

  1. Had niet anders verwacht van je, zo zacht mensje doet dat ook niet;) Perfecte mensen bestaan niet. We zijn menselijk omdat we onvolmaakt zijn en dat is perfect 🙂 Xxxx 😀 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.