Waarom het op 4 oktober Dierendag is


Waarom het op 4 oktober Dierendag is

Op 3 oktober in het jaar 1226 overleed Franciscus van Assisi. Hij was erg begaan met planten en dieren en werd zelfs de beschermheilige voor alle dieren. De dag na zijn overlijden, 4 oktober, werd uitgeroepen tot zijn feestdag.

Eeuwen later, in 1929, werd op een dierenbeschermingscongres in Wenen besloten om op 4 oktober Wereld Dierendag te vieren. De eerste Wereld Dierendag vond plaats in 1930.

De situatie onder de dieren in de wereld is een beetje zoals onder de mensen: er zijn er die in weelde baden – de meeste huisdieren in de rijke landen bijvoorbeeld – en er zijn er veel meer die een ellendig leven leiden: de dieren die we als voedsel eten.

Varkens zijn minstens even intelligent en gevoelig als honden, maar omdat hun vlees zo goedkoop mogelijk op ons bord moet belanden, lijden de zes miljoen varkens in doorgaans een kort leven van angst, stress, verveling en lichamelijke ongemakken. Als maatschappij doen we met varkens, kippen en koeien dingen die we onze huisdieren nooit zouden aandoen. Vraag mensen naar hun mening over dieren eten, en de meesten zullen antwoorden dat dat wel kan, maar dat dieren tenminste een goed leven moeten hebben gehad voor ze op ons bord belanden. En toch kopen die mensen bijna zonder uitzondering gewoon vlees uit de supermarkt. Van de intensieve veeteelt dus.

Op zijn minst een interessant fenomeen is dat. Je kan dergelijke mensen inconsistent of hypocriet noemen, maar ik roep liever een wat meer mensvriendelijke verklaring in: mededogen met de dieren die we eten, is voor de meeste mensen niet zo makkelijk.

Wij zijn empathische wezens – tenminste daar ga ik van uit. Als een ander mens pijn heeft, dan voelen we mee. Dat geldt ook voor dieren, en soms nog intenser. Dierenleed is moeilijk om naar te kijken en slachthuizen zijn niet voor niets verborgen en ontoegankelijk. Ieder van ons weet dat niet enkel onze huisdieren maar ook die varkens, koeien en kippen pijn en leed kunnen ervaren. Waarom geven we dan wel om kat en hond maar niet of weinig om Knor of Bella? Het antwoord is eenvoudig: er is een belangenconflict. Gevoelens van empathie tegenover een koe of varken toelaten, vraagt van ons dat we ons gebruik van die dieren herbekijken, met mogelijk bij velen een serieuze wijziging in eetpatroon tot gevolg. Wie meevoelt met die dieren, wil ze niet opeten, of wil alvast niet dat ze in intensieve omstandigheden worden grootgebracht. Vegetariër zijn of vleesconsumptie drastisch reduceren lijkt het logische gevolg. En voor veel mensen die erg verslingerd zijn aan biefstuk, kotelet of kippebout, is dat gewoon niet zo eenvoudig.

Wat we moeten doen is mededogen makkelijker maken. Door mensen de ervaring te bezorgen dat plantaardige maaltijden minstens even lekker zijn als hun favoriete traditionele vleesgerechten, nemen we een aantal barrières weg. Niet alleen gaan mensen meer openstaan om vegetarisch te eten, maar vooral: er valt een barrière weg om te voelen. Empathie met dieren wordt makkelijker, omdat we stukje bij beetje minder belang hebben om die empathie te verdringen.

Foto: Franciscus van Assisi leefde van 1181 of 1182 tot 4 oktober 1226 en was de stichter van de kloosterorde van de franciscanen of minderbroeders. Hij staat onder andere bekend om zijn mededogen voor dieren.

Meer en meer vegetarische gerechten in restaurants, meer en betere producten in de winkelrekken, meer veggie voorzieningen op allerhande activiteiten en evenementen, een groter aanbod van cateraars, vegetarische kookboeken, enzovoort: al die dingen samen kunnen ervoor zorgen dat geven om andere levende wezens een stuk makkelijker wordt. Het is een pragmatische aanpak van een verandering in ons gevoel.

We zijn immers niet allemaal Franciscus Van Assisi.

Bron: De Vegetariër

foto van Gerrie Reuterink.
Advertenties

8 gedachten over “Waarom het op 4 oktober Dierendag is

  1. Kippenvel!
    Hierbij sta je niet stil wanneer je een mals stukje vlees op het bordje hebt.
    We eten dieren, maar sommige dragen ze ook als kleding! Daarvoor worden bv ook nertsen gefokt!
    De varkentjes kom je al steeds vaker tegen als huisdier. Laatst tijdens een wandeling iemand tegengekomen die haar biggetje uit liet.

    1. Daarom ik nog zelden vlees eet, was eerder al 20 jaar vegetariër en nu weer 🙂 Gebruik weinig wat met dieren te maken heeft. Hahaha ook weleens gezien, varkentje als huisdier 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s