Waarom empatische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn


Waarom empatische mensen dichtklappen

Gevoelige en empatische mensen reageren sterk op hun omgeving en ze hebben het feilloos door als mensen niet echt zijn. Ze hebben echte en betekenisvolle relaties nodig met andere mensen en ze voelen zich helemaal niet prettig bij mensen die nep zijn.

Dit is waarom empatische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn:
Wanneer je heel gevoelig bent dan biedt onze wereld je heel veel uitdagingen en één daarvan is het omgaan met onechte mensen. Wanneer een empathisch persoon iemand ontmoet die niet oprecht is dan struikelen ze over hun woorden en kunnen ze niets meer uitbrengen.

Een empatisch persoon ziet recht door een nep persoon heen en alle alarmbellen gaan rinkelen. Ze weten ook dat deze ‘neppe’ personen niet persé slecht zijn, maar ze weten wel dat deze persoon nog veel ‘werk’ nodig heeft.

Onderstaand vind je veel voorkomende situaties die je als gevoelig persoon snel uitputten:

 • Iemand die doet alsof hij zacht en meegaand is om zo iedereen aan zijn kant te krijgen.
 • Iemand die zijn boosheid verbergt en overkomt als een vriendelijk persoon.
 • Iemand die zich onzeker en kwetsbaar voelt, maar die zich heel stoer en hard gedraagt.
 • Een persoon die op een bepaalde manier te hard zijn best doet, waardoor het totaal niet meer natuurlijk overkomt.
 • Iemand die neppe complimenten geeft om zo geaccepteerd te worden.
 • Iemand die de boel opleukt zodat mensen hem of haar leuker vinden.

En gevoelige empatische mensen reageren vaak als volgt:

 • Deze mensen proberen te vermijden, niet omdat ze iets verkeerds hebben gedaan maar omdat je de rillingen van ze krijgt.
 • Het lukt je gewoon niet om normale zinnen te maken, je blijft maar stotteren. Daarnaast vergeet je belangrijke details die je eigenlijk had willen zeggen.
 • Je wordt bevangen door een heel groot gevoel van ongemak en onbehagen. En hoe langer je in die persoon zijn buurt bent, hoe sterker dit gevoel wordt.
 • Je letterlijk ziek voelen als je in de buurt van iemand bent geweest die al je energie uit je heeft getrokken.
 • Je vervolgens schuldig en verward voelen wanneer je niet in staat was om een normaal en aardig gesprek met deze persoon te voeren.
 • De neiging om zo hard en zo ver mogelijk weg te rennen!

Voor iemand die enorm empatisch is kan een ontmoeting met iemand die niet echt is alle energie weg laten stromen. Dit betekent niet dat ze een hekel aan die persoon hebben, maar omdat ze zo enorm gevoelig zijn kunnen ze sommige personen en situaties gewoon niet aan. Wanneer je hooggevoelig en empatisch bent dan kun je onderstaande dingen doen om ervoor te zorgen dat je niet uitgeput raakt in de buurt van mensen die niet echt zijn:

Wees niet bang om nee te zeggen
Vaak vinden gevoelige mensen het lastig om nee te zeggen, omdat ze het gevoel hebben dat ze de ander dan laten zitten. Maar onthoud: als je nee tegen iemand zegt dan ben je geen slecht persoon! Het betekent gewoon dat je niet de hele wereld kunt pleasen. Door prioriteiten te stellen kun je belangrijke taken eerst doen en is het makkelijker om nee te zeggen tegen andere dingen. Gebruik je tijd en energie wijs, nee zeggen is echt niet het einde van de wereld!

Volg je hart
Empatische mensen hebben vaak het gevoel dat ze moeten doen wat anderen willen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de hele planeet en iedereen die erop woont. Maar, ook al heb je geweldige kwaliteiten, je bent geen superheld. Je kunt dus niet iedereen gelukkig maken en daarom is het zo belangrijk om te doen wat jij wilt, om jouw hart te volgen. Leef je eigen leven en doe wat jou gelukkig maakt en je zult zien dat je ook op deze manier veel mensen kunt helpen.

Wees geen pleaser
Het iedereen naar de zin maken klinkt ideaal, maar de realiteit is dat het je uitput. Wanneer je probeert om het iedereen naar de zin te maken dan duw je jouw behoeftes en verlangens op de achtergrond en dit kan je compleet uitputten. Zorg eerst goed voor jezelf en dan kun je ook voor anderen zorgen. Want om voor anderen te kunnen zorgen heb je energie en positiviteit nodig!

Bron: Powerofpositivity.com

Foto:www.hellofashionblog.com

Bron: http://herhealth.nl/waarom-empatische-mensen-dichtklappen-bij-mensen-die-nep-zijn/

Een pracht artikel

Zelf klap ik ook dicht bij ”nep”mensen omdat er direct informatie binnenkomt die niet positief is. bijna altijd plaats ik het direct. Prik er dwars door heen, ook bij mensen die niet eerlijk zijn en anderen belazeren. Is aan de ene kant fijn en aan de andere kant een obstakel omdat je het niet kan delen doordat weinig mensen het niet zien. Men kan ziek worden van zulke mensen, blijf dus goed bij jezelf..

Advertenties

11 gedachten over “Waarom empatische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn

 1. Herkenbaar artikel!
  Ik ga af op de eerste indrukken en het gevoel wat ik er achteraf aan over heb gehouden. Vaak haal je ook veel uit lichaamstaal!
  Ik kan ook absoluut niet tegen drukke aangelegenheden. Klap dan dicht en kom er totaal leeggezogen van terug zonder dat er verkeerde woorden gevallen zijn!
  Vergeleken met vroeger ben ik nu een achtergrond mens die kiest voor de rust.

 2. Voor mij ook een herkenbaar artikel…
  Ik werk in het onderwijs, wat zeker dagelijks een uitdaging is… En waar ik mezelf regelmatig nog in verlies… . Voel me veelal ‘een buitenbeentje in ons onderwijssysteem(Belgie). Ik probeer nog steeds ‘om een beetje mee te zijn’, als jullie begrijpen wat ik bedoel. En ik krijg dan ook veelal deksel op mijne neus… . Rust, inderdaad heeeerlijk😉

  1. Afgelopen nacht toen ik de slaap niet kon vatten lekker buiten onder de overkapping gezeten. Heerlijk… rust, en donker en frisse lucht. Mijn zoon kwam me gezelschap houden met een grote zak chips. Daarna alsnog heerlijk geslapen Zzzzz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.