Edelstenen reinigen en opladen


Edelstenen reinigen en opladen
Verzorging van edelstenen

Voor een optimale werking van een edelsteen moet deze goed verzorgd worden. Positieve energie die de steen aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden (opladen van de steen) en negatieve energie die de steen in zich opgenomen heeft uit zijn omgeving moet ontladen worden (reinigen van de steen). Nadat een edelsteen in je bezit komt, is het verstandig om de steen voor je hem gaat gebruiken of bij je gaat dragen even grondig te reinigen en op te laden. Ook als de steen dof lijkt te worden of als er barstjes in komen, is dit een teken dat de steen gereinigd en opgeladen moet worden. Hoe vaak je vervolgens de steen reinigt en oplaadt hangt af van de steen en waarvoor je hem gebruikt. Je eigen gevoel hierbij is dus heel belangrijk. Als je gevoelig bent voor de energie van je steen, laat je dan vooral leiden door de steen zelf. Voel je dat de werking van de steen minder wordt of heeft de steen veel negatieve energie opgenomen, verzorg de steen dan op dat moment. Als algemene richtlijnen zou je kunnen aanhouden dat als je een steen gebruikt voor een healing-sessie je hem ervoor en erna reinigt. Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt. Als je een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of 1 keer per maand te reinigen en op te laden.

Reinigen of ontladen van edelstenen

Edelstenen nemen negatieve energie uit hun omgeving op. De mate waarin dit gebeurt verschilt per steen. Sommige stenen, zoals citrien en cyaniet, reinigen zichzelf en hoeven over het algemeen niet extra gereinigd te worden. Sommige andere stenen, zoals toermalijn en barnsteen, nemen veel energie op en moeten dus vaker gereinigd worden. Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen. Welke methode het meest geschikt is, verschilt ook weer per steen. Hieronder volgt een overzichtje van de meest gebruikte reinigingsmethoden. Voor al deze methoden is het belangrijk om de intentie mee te geven dat je de steen grondig wil reinigen en ontdoen van alle opgenomen negatieve lading.

Koud stromend water
Aarde
Hematiet
Salie of andere reinigende kruiden
Wierook (met name sandelhout)
Amethyst
Seleniet
Meru piramide
De eerste methode om een steen te reinigen is door hem minimaal een vijf minuten onder koud stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan maar natuurlijk ook in een beekje of in de branding. Het is belangrijk dat het water niet warm is want hierdoor kunnen er scheurtjes en barstjes in de steen ontstaan. Dit is één van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt als grondige reiniging. Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet. Ook zilveren sieraden met edelstenen kunnen beter niet in water gereinigd worden omdat de stenen dan los kunnen laten.

Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Dit is een hele zacht werkende methode die eigenlijk voor alle stenen veilig gebruikt kan worden. Stop de steen minstens 24 uur in de grond. Hoe langer je steen in de aarde laat zitten, hoe grondiger de reiniging. Vergeet niet waar je de steen begraven hebt (plaats bijvoorbeeld een stokje of iets dergelijks op de plek). En zorg dat eventuele huisdieren de steen niet opgraven.

Een andere veilige en zachte reiniging is door stenen in een schelp of bakje met hematiet steentjes te plaatsen. Hematiet neemt de negatieve lading uit de steen op. Laat de steen tenminste 24 uur op de hematiet liggen. De hematiet kan zelf gereinigd en opgeladen worden door de steentjes bijvoorbeeld onder stromend water te houden. Wel goed afdrogen want anders kunnen de steentjes gaan roesten.

Door salie (of het gebruik van andere reinigende kruiden) te branden en de steen door de rook hiervan te halen met heel sterk de intentie om de steen te reinigen, kan de steen ook gereinigd worden. Wierook werkt hetzelfde. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus heel geschikt hiervoor.

Amethyst tenslotte is een uitstekende steen om andere stenen mee te reinigen. Door een steen een uur of twaalf in een amethystgeode, op een amethystcluster of op een bedje van amethyst steentjes te leggen wordt deze vanzelf gereinigd. Een geode geniet de voorkeur aangezien je deze zeer zelden hoeft te reinigen en de steen totaal omringd is met de energie van amethyst en daardoor nog dieper gereinigd wordt. Een amethystcluster en amethyst steentjes moet je daarentegen na iedere reiniging zelf ook even goed reinigen.

Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie heel goed gebruikt worden om andere stenen mee te reinigen en op te laden.

De Meru piramide is een licht energie instrument voor in huis, op het werk of op een heilige plaats. Het combineert 2 eeuwenoude energetische hulpmiddelen: de piramide en het Shri Yantra symbool. Zij worden al eeuwen gebruikt om vibraties en het bewustzijn te verhogen tot de hoogste niveaus. Als een piramide en een Shri Yantra samengevoegd worden tot een Meru Piramide, ontstaat een krachtig dubbel generator-effect. De Yantra straalt positieve vibraties opwaarts en die samenvloeien met de energie van de piramide. Edelstenen kunnen gereinigd en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen.

Opladen van edelstenen

Edelstenen hebben een positieve werking door hun energie af te geven aan hun omgeving of aan hun drager. Deze energie moet regelmatig weer aangevuld worden voor een optimale werking. Door een steen op te laden kan (de intensiteit van) de werking worden vergroot of versterkt. Hieronder volgen de meest gebruikte methodes om edelstenen op te laden.

Maanlicht
Zonlicht
Bergkristal
Seleniet
Meru piramide
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht!

Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden. De licht is echter veel intensiever en lang niet alle stenen kunnen hier tegen en kunnen hun kleur verliezen onder invloed van (fel) zonlicht. Probeer het licht rond de middag, wanneer het zonlicht op haar felst is, te vermijden. Het licht tijdens zonsopgang of -ondergang is een stuk zachter. Voor de volgende stenen geldt dat ze beter niet in het zonlicht opgeladen kunnen worden omdat ze dan verkleuren, o.a.: amethyst, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestiet (celestien), fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.

Tenslotte kan een steen op een hele zachte en veilige manier worden opgeladen door hem op een bergkristal cluster of in een schelp of bakje met bergkristal steentjes te leggen. Laat de steen minimaal 24 uur liggen. Let op dat je de bergkristal zelf regelmatig reinigt (bergkristal kan heel goed onder stromend water gehouden worden).

Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie heel goed gebruikt worden om andere stenen mee te reinigen en op te laden.

De Meru piramide is een licht energie instrument voor in huis, op het werk of op een heilige plaats. Het combineert 2 eeuwenoude energetische hulpmiddelen: de piramide en het Shri Yantra symbool. Zij worden al eeuwen gebruikt om vibraties en het bewustzijn te verhogen tot de hoogste niveaus. Als een piramide en een Shri Yantra samengevoegd worden tot een Meru Piramide, ontstaat een krachtig dubbel generator-effect. De Yantra straalt positieve vibraties opwaarts en die samenvloeien met de energie van de piramide. Edelstenen kunnen gereinigd en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen.

Advertenties

14 gedachten over “Edelstenen reinigen en opladen

 1. Helemaal mee bekend. Mooi artikel! Wanneer je steen barstjes vertoont kan het zijn dat hij zo hard heeft gewerkt dat hij aan vervanging toe is. Kan dan ook zo zijn dat je toe bent aan een ander soort steen die dan weer beter bij je past.

  1. Dank je wel Marion. Klopt wat je zegt, als de edelsteen gaat scheuren of stukjes breken af, is het kristal te overladen met jouw energie en kan geen kant meer uit, vandaar deze kenmerk. Ook wanneer het hangertje van je ketting afvalt , kan het steentje niet geschikt zijn voor je. Of het past niet bij je.

  1. Ook dat kan, je edelsteentje in stukken breken. Dat heeft de steen teveel gekregen en zijn werking gedaan. Heb je het terug gegeven aan de Aarde?

   Blauwe saffier is een pracht steentje, mooi dat je advies heb gevraagd.

   Je kunt ook zelf voelen of een steentje bij je past. Pak het kristal in je linkerhand voor je zonnevlecht (maag) en sluit je ogen. ‘Neig’ je naar achteren te gaan, dan is het niet geschikt. Ga je naar voren, dan is het kristal geschikt voor je.

 2. Super bedankt voor deze tip!! Heb bij ons in het dorp een groothandel in edelstenen en mineralen zitten waar ik graag vertoef! Neem je tip mee als ik ga zoeken naar een fijne meditatiesteen.

  Liefs Marion

   1. Super je tip! Het thuis ook geprobeerd met een v/d turquoise kikkertjes die ik de kids cadeau had gedaan, alsook met de pyriet. Beide passen bij me. Mijn amozoniet past me niet meer dus bewaar ik voor de sier. Heb je tip gedeeld met vriendinnen! Dankjewel♡

    1. Ahhh geweldig Marion dat je mijn tip uit geprobeerd heb en zo super heeft gewerkt 🙂 Deel gerust deze tip, daar is het voor.

     Nog een klein tipje erbij….bestel nooit online op een webwinkel je kristallen. voor je het weet heb je een steentje dat niet bij je past of niet geschikt is 😉

 3. Vond op internet het volgende artikel, waaruit ik opmaak dat je ook door visualisatie stenen kan reinigen?

  Energiewerk

  Mediteren met een kristal….

  Kristallen en mineralen er al sinds mensenheugenis en ze zijn ontstaan in de aarde doordat gassen, vloeistoffen en magma zich mengen en liggen onder druk van de aardlagen millenia op ons te wachten.

  Wanneer ze eenmaal gevonden zijn en in ons leven binnen komen blijkt dat ze speciale kwaliteiten hebben waar wij baat bij hebben. Hoe kom je aan een kristal? Veel New-Age winkels verkopen ze, op alternatieve beurzen kom je ze ook vaak tegen.

  Het maakt niet uit welk kristal of mineraal je mee naar huis brengt, die steen die goed voor jou is zal je ongetwijfeld mee brengen en daarmee kan je zeker mediteren. Voor de een is dat een bergkristal en voor de ander een amethist of een seleniet. Misschien kom je wel thuis met een sugeliet of een sneeuwvlok obsidiaan.
  energiewerk – mediteren met amethist

  Je zal merken dat je naar die steen toegetrokken wordt die voor jou nu belangrijk is. Het kan zijn dat je blik er op blijft vallen, of dat je terwijl je langs wilt lopen ineens stil staat en opzij kijkt. Of je voelt wanneer je je handen boven stenen houdt bij de een een speciaal gevoel waardoor je het mee wilt nemen terwijl een andere steen echt helemaal niet bijzonder voelt.

  Voordat je met je kristal gaat mediteren, maak je deze schoon door je voor te stellen dat alle oude energie die er in zit van andere mensen die ze aangeraakt hebben er vanaf valt. Je vult de steen in gedachten met zonlicht totdat deze helemaal schoon is en straalt. Wanneer je weet wat je steen voor jou kan betekenen, dan kan je de intentie mee geven dat nog eens te versterken.

  Dan ga je gewoon zitten en houd je de steen tussen je handen en sluit je ogen…. Voel de steen, neem de energie waar en misschien voel je de behoefte de steen voor je te leggen en je handen er boven te houden. Doe dat dan gewoon. Het kan ook zijn dat de werking van de steen op een deel van je lichaam sterker is dan op een ander deel. Bijvoorbeeld je derde oog of misschien wel je maag chakra. Je kan dan gaan liggen en de steen daar neer leggen en voelen wat het voor je doet.

  Sta dit toe voor een paar minuten en vraag dan eens aan jouw steen wat het speciaal voor jou kan doen. Waarmee kan het je helpen, hoe kan het je versterken en zijn er zaken die het voor je kan oplossen, zoals blokkades in je energieveld. Luister met je innerlijke oor naar je steen en maak mentaal notities zodat je er later wat aantekeningen over kan maken.

  Bedank je steen en leg hem/haar op een plekje dat goed voelt en neem dagelijks eens 5 tot 10 minuten de tijd om met jouw steen te mediteren en te communiceren. Je zal zien dat je snel een sterke band opbouwt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s