De Selfieziekte


 

De selfieziekte: iedereen narcist?

Kijk eens in je telefoon… Ik durf te wedden dat je in je fotogalerij een aanzienlijk aantal plaatjes van jezelf vindt. We zijn namelijk in de ban van het selfies maken. Of we nou naar de supermarkt gaan, of naar Parijs, overal moeten we onszelf vastleggen. En daar worden we wel een beetje narcistisch van.

Nog niet zo lang geleden was foto’s maken geen gemeengoed. Je deed het eigenlijk alleen op vakantie, of bij speciale gelegenheden en omdat het met een rolletje ging, moest je maar afwachten of er uiteindelijk leuke kiekjes bij zaten. Ik kan me nog die mapjes van de Hema herinneren, waarmee je dan vol verwachting naar huis ging, alleen maar om tot de ontdekking te komen dat je op de helft van de foto’s je ogen dicht had, of eruit zag alsof je net uit bed kwam. Die gingen dus linea recta de kast in, want echt niet dat je daarmee te koop ging lopen. Een wereld van verschil met vandaag de dag, waarop we er op iedere foto uitzien als een soort supermodel. Dat kost dan wel 60 keer klikken, maar dat hoeft natuurlijk niemand te weten.

Het is een selffulfilling prophecy: hoe meer perfecte plaatjes je van jezelf hebt, hoe sterker je ook gaat geloven dat je inderdaad wel een godsgeschenk moet zijn. Op zich is er niks mis met een flinke dosis zelfvertrouwen, maar de vraag is wat al die zelfverheerlijking met ons doet. We worden er duidelijk narcistischer van, is de conclusie die verschillende psychologen trekken. Dit baseren is ze op vragenlijsten die al tientallen jaren door verschillende respondenten worden ingevuld om narcistische trekken te meten. Tegenwoordig scoren we beduidend hoger op die lijsten dan een aantal decennia geleden. Met onze mobieltjes inde hand beklimmen we het voetstuk. Want daar horen we thuis, vinden we.

Dat is niet per definitie slecht, sommige narcistische trekjes kunnen je goed helpen in het leven. Mensen met een vleugje narcisme in zich zijn meestal initiatiefrijk, leggen makkelijk sociale contacten, zijn charmant en durven beslissingen te nemen. Allemaal goede eigenschappen waarmee je het ver kunt schoppen. Echter, de grens van een gezonde dosis zelfwaardering naar een vorm van grootheidswaanzin is snel bereikt. Voor je het weet klik je een keer teveel en kun je je meten met types als Donald Trump, die zo van zichzelf overtuigd zijn dat ze door hun eigen opgeblazen ego niks anders meer zien.

Jezelf leuk vinden, van jezelf houden, dat is alleen maar goed. In ieder geval beter dan jezelf altijd maar wegmoffelen, omdat je denkt dat je niet goed, leuk, of mooi genoeg bent. Scroll je echter ieder dag verheerlijkt door je telefoon om jezelf te zien shinen en heb je albums vol selfies op Facebook, dan moet je je misschien toch gaan afvragen of je jezelf niet een beetje te belangrijk bent gaan vinden (en je realiseren dat je vrienden misschien ook weleens hun timeline willen openen zonder meteen jouw grijnzende tronie te zien). Want Donald Trump mag dan in Amerika misschien een aanzienlijke schare volgers hebben, hier in Nederland zijn de meeste mensen niet bijster gecharmeerd van zijn gepancakete kop. Dus leg je mobiel eens weg en koop voor de lol eens zo’n wegwerpcameraatje met een rolletje. Waarschijnlijk sta je na het ontwikkelen dan opeens weer heel stevig met beide benen op de grond. En heel wat minder op Facebook

Bron: http://www.mynd.nu/de-selfieziekte-iedereen-narcist/
Overal kom je ze tegen, mensen die zichzelf verheerlijken met foto’s om te laten zien hoe geweldig ze zijn. Voor wie of wat zoveel showen met jezelf? Ook op blogs kom je ze tegen, vooral de jongeren die de ene foto na de andere plaatsen en ze krijgen nog eens veel reacties ook. Vergeten wordt dat niet iedereen gediend is van ongewenste foto’s en van zelfverheerlijking en er toch tegenaan moet kijken.het woordje Narcisme is dan eigenlijk wel van toepassing.
Doe maar gewoon zeg ik altijd, dan doe je al gek genoeg. Bescheiden siert meer..
Advertenties

23 gedachten over “De Selfieziekte

  1. Ik maakte al selfies toen een selfie nog niet eens bestond. Volgens mij sinds ik 14 jaar ben. Ik denk dat het juist goed is dat in deze tijd waar zoveel mensen onzeker zijn over zichzelf er selfies worden gemaakt. En ik ken eigenlijk niemand die dagelijks alles volpost met selfies. 🙂

    1. Zelf ken ik wel mensen die regelmatig selfies plaatsen. Niet alleen op blogs, ook op sociale media zie je veel selfies waar anderen toch tegenaan moeten kijken, gewenst of ongewenst. Selfies zijn eigenlijk moment opnames en zegt verder eigenlijk weinig over de persoon zelf. Van mij mag iedereen zelf weten wel of geen selfies te plaatsen, zolang het maar niet irritant wordt en die zitten er wel tussen.

  2. Hoi lieverd, heb niet eens een gsm om foto’s te maken 🙂 . Alleen bellen en smsen , vind ik meer dan genoeg 😉 . Sommigen zijn zo vol van zichzelf, die blijven maar selfies maken ,waar we van kunnen “meegenieten” , pffff , belachelijk gedoe . Er zijn mooiere dingen om foto’s van te maken 🙂 . Fijn weekend , liefs en dikke knuffel , ♥♥♥

    1. Hey lieverd, heb zelf wel een gsm om foto’s mee te maken, alleen niet van mezelf 😀 Foto’s van mijn diertjes of de natuur zijn veel mooier
      :). Fijn weekend lieverd, liefs en dikke knuffel ♥♥♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.