De Poepdokter
Beste lezer,
Vorige week heb ik een lezing bijgewoond van De Groene Vrouw oftewel Nienke Tode-Gottenbos. Ze heeft pas een boek geschreven genaamd De Poepdokter. Toen ik het opensloeg was ik blij verrast door de frisse opmaak, de humor en alle wetenswaardigheden. Een aantal pareltjes wil ik met je delen in deze Nieuwsbrief.
De meeste mensen kijken op het toilet niet achterom. Dat is jammer, want het kan je veel vertellen over je gezondheid. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft spijsverteringsklachten. Vaak zijn mensen gewend aan de ongemakken in hun buik en vinden het normaal. Zo vertelde Nienke dat er eens een man was die het normaal vond om 5 keer per dag van onderbroek te verwisselen.
Goed kauwen
In onze poepfabriek gaat het vaak mis. Van mond tot kont zijn er vele stappen die goed moeten gaan voor een soepele spijsvertering. De eerste stappen zijn eten zien, ruiken en dan proeven. Bij het proeven gaat het vaak al mis. Hap-slik-weg. Eigenlijk zouden we 27 keer moeten kauwen. Als je dit probeert valt het eigenlijk wel mee. De rest van je leven de kauwbewegingen tellen is op zich niet nodig, maar probeer een paar keer extra te kauwen dan je normaal zou doen. Slecht kauwen herken je aan onverteerde voedselresten in de ontlasting. Goed kauwen zorgt ook voor meer aanmaak van speeksel, maagzuur en enzymen. Daarbij ben je ook nog eens sneller verzadigd.
Te weinig maagzuur
Veel mensen nemen dagelijks een Rennie tegen brandend maagzuur. Er wordt dan gedacht dat er te veel maagzuur is. Volgens Nienke is het juist zo, dat een tekort aan maagzuur één van de grootste problemen is van deze tijd. Ons voedsel gaat pas uit de maag naar de dunne darm als het zuur genoeg is. Wanneer het niet zuur genoeg is in de maag, blijft het eten er te lang in en kan er wat maagzuur de slokdarm in lopen. Maagzuurremmers geven tijdelijk verlichting, maar op de lange termijn maken ze het probleem alleen maar erger. Maagzuur hebben we nodig voor de aanmaak van enzymen, maar ook om ons te verweren tegen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. De grootste oorzaak van een maagzuurtekort ligt meestal bij veel stress.
Alvleesklier
Door telkens kleine beetjes te eten, treiteren we onze alvleesklier. Door de vele tussendoortjes zijn alle enzymen vaak op als de hoofdmaaltijd komt en hebben we sneller last van spijsverteringsproblemen door een tekort aan enzymen. Een ander probleem is, dat we vaak veel drinken tijdens het eten. Daarmee verdunnen we het maagzuur en de enzymen, waardoor deze niet optimaal hun werk kunnen doen. Het beste is om rond de maaltijd niet te drinken. Beter is ook om het op enkele grotere maaltijden per dag te houden.
Stille ontstekingen
Ontstekingen hebben we nodig om rommel en indringers op te ruimen. Deze laaggradige ontstekingen hebben we allemaal, maar het moeten er niet teveel worden. Bij veel mensen zijn de darmen ongemerkt ontstoken. Door verkeerde voeding kan de darmflora niet in orde raken, waardoor de kwaliteit van het darmslijmvlies achteruit holt. Dit kan de darm dan ‘lek’ maken, maar Nienke spreekt liever van een doorlaatbare darm.
Obstipatie
Veel mensen hebben last van obstipatie. Nienke heeft eens een cliënt gehad die één keer per 3 weken het toilet opzocht voor een grote boodschap. Iets dat veel mensen niet weten, is dat ze chronisch uitgedroogd zijn. In de dikke darm wordt vocht onttrokken aan de ontlasting. Wanneer iemand goed gehydrateerd is, zou het lichaam niet wanhopig al het vocht proberen te bemachtigen. Daarom is het raadzaam om de dag te beginnen met een glas lauw water. Als je daarbij ook je lever nog wilt ondersteunen dan kun je er wat vers citroensap bij doen. Je spijsverteringsorganen kunnen zich zo klaarmaken voor de dag.
Alcohol
Nienke is beslist geen fan van alcohol, volgens haar voed je er de verkeerde bacteriën mee. Hierdoor kun je een overgroei van bacteriën in de dunne darm krijgen, terwijl ze eigenlijk in de dikke darm thuishoren. Bacteriën kunnen niet kiezen wat ze eten, ze moeten eten wat de pot schaft. En wat die pot is, bepaal je met wat je in je mond stopt. Wist je dat alcohol ontsmettend werkt en het dus ook bacteriedodende effecten heeft in onze darmen?
Zoenen
Tijdens een tongzoen wisselen mensen 80 miljoen bacteriën uit. Dat klinkt vies, maar eigenlijk is dat heel goed. Ons immuunsysteem en de darmenflora is daar heel blij mee, want het geeft zeker een boost!
Tweede hersenen
De darmflora produceert 95% van de serotonine in het lichaam en ook nog eens 50% van de dopamine. Dit zijn neurotransmitters die bijdragen aan een heldere geest en een goed gevoel. Door dopamine kun je goed uit je woorden komen, snel denken en je goed concentreren. Deze week hebben we nog een studie op de site besproken die concludeerde dat probiotica tegen een depressie kan werken. Dat is niet zo gek dus.
Voed je darmflora
Een sleutel naar een goede gezondheid is het voeden van de bacteriën in de darmen. Dat betekent veel groente eten en hier ook zeker in variëren. Veel mensen eten per maand slechts tientallen verschillende voedingsmiddelen, terwijl dit makkelijk naar de 120 kan. Vervang de broodlunch door een groentelunch, desnoods met voorgesneden groenten. Dit kun je bijvoorbeeld tot een omelet verwerken. Heb je meteen een bron van goede vezels te pakken. In Nederland eten we per persoon ongeveer 17 gram vezels per dag, terwijl er 35 gram wordt geadviseerd. De oermens zat op ongeveer 100 gram per dag. We mogen dus best wat meer oplosbare vezels eten. Deze zitten onder andere in zoete aardappel, pompoen, asperges, shiitake, prei en ui.
Hurken
De oermens had geen toilet en deed zijn behoefte hurkend. Nienke is hier een grote voorstander van. Pak er dus een emmer of een krukje bij als je op het toilet zit. Veel mensen zijn fan van de squatty potty, omdat deze precies om het toilet past en niet in de weg staat. We hebben nu ook een in hoogte verstelbare squatty potty van bamboe in de webshop. Door gebruik te maken van een squatty potty opent de endeldarm zich, zodat de toiletgang zich makkelijker voltrekt.
Het boek zit vol met wetenswaardigheden en ik kan nog uren doorgaan met het delen van alle tips, weetjes en inzichten. Dat kan natuurlijk onmogelijk in een nieuwsbrief, dus daarom heb ik besloten om het boek De Poepdokter – Gezond van mond tot kont – op te nemen in onze webshop en deze week zonder verzendkosten naar je op te sturen. Gebruik daarvoor de kortingscode Poepdokter in de winkelwagen. Je vindt het boek hier in onze webshop.
Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl