Kruid: Rode Klaver.


RODE KLAVER: Mercurius/Mars

Latijn: Trifolium Pratense, Engels: Red Clover

Verzamelen: de bloemkorfjes in het begin van de bloei en bij zonnig weer, en de stengels tijdens de bloei. Drogen in dunne lagen in het donker bij max. 35 gr.Rode klaverthee is ontsmettend, bloedzuiverend, en slijmoplossend, weerstandsverhogend en cholesterolverlagend.

Een aftreksel (1 theelepel per kop gekookt water)  van rode klaverbloemetjes helpt bij bronchitis, heesheidirriterende hoest en zouden goed kunnen helpen bij opvliegers  (Mercurius/Mars) en andere overgangsklachten, evenals bij prostaatvergroting. Ook kan het helpen bij pijn in de borsten tijdens de menstruatie. In Rusland werd dit kruid veel gebruikt tegen astma.  Ook inzetbaar bij tuberculose. En het helpt als je vocht vasthoudt.

En: de gedroogde bloemetjes geven ook andere kruidentheeën meer smaak en geur!

Compressen en baden, maar ook inwendig thee ervan drinken, helpt bij huidinfecties, eczema, psoriasis en ook bij huidkanker. Mondbaden helpen bij ontstekingen in de mondholte en bijkeelontsteking: er mee gorgelen.  Je kunt bij psoriasis en huidkanker misschien nog het beste eenzalf maken: kook de rode klaver en doe het in reuzel.

Kankerremmend: Onderzoek met proefdieren heeft aangetoond dat rode klaver de groei van vele soorten kankers afremt, bron: http://www.fitplein.nl/items/supplementen/overgang.php

(Ik geloof inderdaad dat het bij veel kankers ontbreekt aan een goede Mars functie, zie eventueel dit artikel: http://www.astrologie.ws/medisch/kanker.htm). 

Aan de andere kant: eierstok- en borstkanker is ook een contra indicatie om rode klaver te gebruiken: zie onder contra-indicatie…dus hoe dat  nu precies zit weet ik eigenlijk helaas niet… want ik lees elders dat het volkomen veilig is bij borstkanker, eierstokkanker en lymfeklierkanker.

Thee van de gedroogde plant helpt dan dus wel bij vruchtbaarheidsproblemen en daarnaast ook bij de menopauze en problemen met de hartvaten en het kan botontkalking voorkomen of helpen te verminderen. (Osteoporose) (zie onder andere deze site: http://www.isoflavones.info/nl/rode-klaver.php

Een aftreksel van de stengel helpt bij diarree en spijsverteringsstoornissen, ook Mercurius/Mars maar nu de Mercurius van Maagd (bij het hoesten etc. was het de Mercurius van Tweelingen).  Zes theelepels gedroogde stengel met 2 kopjes kokend water overgieten en 10 min. laten trekken met een deksel erop. Dan zeven en over de dag verdeeld in kleine teugjes drinken.

Eetbaarheid: Pluk de paarsrode bloemblaadjes eraf en doe door de sla. Het smaakt een beetje zoet (zelf heb ik zelfs het gevoel dat rode klaverthee de bloedsuikerspiegel verhoogt maar moet het nog verder uittesten). Decoreer je ijsthee met rode klaverbloemetjes!  In Lapland maakten ze van de rode bloemetjes brood bij gebrek aan graan. Voor rokers: het kauwen op een vers bloemetje maakt dat je minder behoefte zou hebben aan een sigaret!  (Mercurius/Mars heeft de neiging je helderder te doen denken, evenals roken soms doet, hetgeen trouwens op zich een Mercurius/Neptunus aangelegenheid is (de verslaving aan nicotine).

Trifolium in de Latijnse naam betekent drie-bladig, in de Middeleeuwen stond het symbool voor de Heilige Drie-Eenheid.   In Ierland is het blad van de rode klaver het nationale embleem.

Contra-indicaties: Rode Klaver bevat cumarine (= bloedverdunnend) , als je al op bloedverdunners zit, dan geen rode klaver gebruiken.  Ook niet bij problemen met de bloedstolling. Rode klaver bevat oestrogeen en dient daarom ook  niet gebruikt te worden bij endometriose, en mogelijk tot nader onderzoek is gedaan ook niet bij eileider -en borstkanker. 

Dosering: Gewoon voor de gezondheid de thee drinken: een paar keer per week. Medicinaal inzetten: 2-10 weken max. en dan enkele koppen thee per dag.

Bron: http://www.astrologie.ws/kruiden/rodeklaver.htm

Een gedachte over “Kruid: Rode Klaver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.