De verborgen spirituele narcist


Tags narcisme, narcist, spiritualiteit
Gepubliceerd op 24 mei 2016.

Narcisme duikt vaak op wanneer je het ‘t minst verwacht. Het ‘spiritueel narcisme’ is een verontrustend, toenemend verschijnsel dat steeds vaker waarneembaar is. Eenvoudig gezegd is spiritueel narcisme; gebruik maken van spirituele praktijken, inzichten en ervaringen om jezelf belangrijk en bijzonder te voelen en dat beeld ook naar de buitenwereld te projecteren.

Wanneer je de antwoorden op jouw vragen buiten jezelf gaat zoeken, dan kan iemand met een schijnbaar spirituele missie je juist ver weg van je bewustzijn afbrengen.

Goeroestatus

Extreme spirituele narcisten gaan vaak heel subtiel te werk. In veel gevallen streven ze de status na van meester, leider of priester. Deze narcist is aandacht behoeftig en hongerig op zoek naar bewondering. Hij is vaak charmant en voorkomend, totdat zijn goeroestatus wordt bedreigd.

Wanneer je ziet hoe iemand in de verleiding komt om, onder het mom van spiritualiteit, anderen te beïnvloeden en te imponeren, en hoe hij zichzelf wijzer en meer verlicht voordoet anderen, dan is dat alles behalve verbondenheid, maar dan is het puur narcisme.

In plaats van het hart te openen met nederigheid en mededogen voor anderen, neem een spirituele narcist de positie in van superioriteit en arrogantie, precies wat zijn ego verlangt voor zijn veiligheid. Dit soort narcisten maken van de spirituele zoektocht een zelf-verheerlijkend proces dat uiteraard niet leidt tot werkelijke transformatie of bewustzijnsgroei.

Immoreel en onethisch

De spiritueel narcist doet zich tegenwoordig vaak voor als New Age Lichtwerker, die liefde en licht zal verkondigen. Hij zal er naar streven om naar buiten toe zeer moreel te lijken. Maar, als je wat verder kijkt, dan zul je ontdekken dat het gedrag juist immoreel en onethisch is. Hij gaat veel te ver in het proberen te beïnvloeden (te hersenspoelen) van anderen. Misschien kunnen we dan ook maar beter wat wantrouwiger zijn tegenover diegene die uit is op het vergaren van macht en roem en gezien willen worden als God-achtige.

Of het nu Christenen, Moslims, heidenen of atheïsten zijn en of ze nu witte, oranje of pimpelpaarse gewaden dragen, het maakt niet uit. Het doet er ook niet toe hoe spiritueel kundig en gedreven ze lijken, narcisten zijn bange mensen die er grote moeite mee hebben om hun ongezonde ego te sussen. In dit opzicht kunnen we de al te overdreven ‘love en light narcisten’ beter net zo min serieus nemen, als de ‘donkere, kwaadaardige narcisten.’

“Ik ben Liefde en Licht”

Veel mensen denken dat spiritualiteit gelijk staat aan positief denken, maar bewustzijn is iets anders dan alleen maar positief zijn. Bewust zijn heeft te maken met authentiek zijn en wanneer je dat bent, dan zul je zowel het bestaan van positieve als negatieve zaken erkennen. Zowel in het leven als van jezelf. Het betekent gewoon dat je een evenwichtig persoon ben die met beide benen in de wereld staat en op weg is naar groei en meer bewustzijn.

De spirituele narcist zal ervoor kiezen om engelachtig te lijken. “Ik ben Liefde en Licht” zijn termen die vaak gebruikt worden. Maar ergens heb je steeds een gevoel dat het niet klopt.Wanneer iemand vastbesloten is om zichzelf alleen in de goddelijke, lichte tinten te laten zien, dan mist diegene het punt. Je bent dan bezig met negeren van de ander kanten van jezelf.

Spiritueel masker

Een spirituele narcist zal zich voordoen als lichtwerker en proberen je alleen de kleur wit te laten zien. Het mag dan misschien allemaal wel mooi lijken, maar als wit het enige is wat je ziet, dan ben je kleurenblind, en onrealistisch voor de waarheid. Zowel de kleuren zwart, wit, grijs als alle andere kleuren van de regenboog horen bij het leven.

Een bedriegende narcist kan dus prima verborgen liggen onder een spiritueel masker en het zal beter zijn voor iedereen, wanneer we dat beseften…

‘Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk‘ van Mjon van Oers laat op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Een compleet boek vol voorbeelden, bewijzen, ervaringsverhalen, tips en technieken.

Bron: http://www.inspirerendleven.nl/de-verborgen-spirituele-narcist/

Juist onder de spirituele helpers, zitten de meeste verborgen narcisten. Je herkent ze aan wanneer ze zeggen…”Mijn gids zegt dit of dat”. Ook veel geld vragen voor de aangeboden hulp net zoals zichzelf roemen hoe goed ze zijn. Mensen naar de mond praten en antwoorden geven die men graag hoort. en zo zijn er vele talloze tips en trucks, maar ik laat het hierbij..

Een echte spirituele helper zal niets vragen of een dienst terug vragen, dan alleen zuivere hulp geven. Ook laat men de antwoorden in zichzelf vinden in plaats van voorzeggen.

Advertentie

5 gedachten over “De verborgen spirituele narcist

 1. Jammer dat er zo Veel Narcisten zijn die het Zelf niet eens beseffen
  De Hulp die je anderen geeft , hoort ongedwongen en zonder tegen verwachtingen te Zijn.
  Waar komt dat Egoïsme en Overschattende Zelfverheerlinking vandaan!! Jammer, Kijk in je Eigen tuin.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze bestaan Sanny en daar leren we van . Deze mensen helpen alleen zichzelf zonder aan hun medemens te denken. Prachtig hoe je dat zegt….Zelfverheerlijking. Zichzelf hoog plaatsen boven anderen om er op neer te kijken en vervolgens uit te buiten.Ze spelen het nog eens slim ook zodat goedgelovigen erin trappen. Maar goed ook voor hen een les om niet zomaar iedereen te vertrouwen. Precies, kijk in de spiegel 😉

   Bedankt voor je mooie reactie 🙂

   Like

 2. Ook zijn er vele die anderen op een dwingende manier je het zelfde willen laten geloven en willen dat je bv geen vlees eet en roken is ook verboden. Alles wat je doet of zegt is geheel fout. Je moet leven en denken zoals zij dat willen. Doe je dat niet dan lijkt het wel of het dan einde vriendschap is. In dit soort wereldje heb ik dat gevoel heel snel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.