Zo herken je een ‘stille’ hartaanval


fietsen

Deel dit artikel:

 

Volgens recent Amerikaans onderzoek gaat bijna de helft van alle hartaanvallen ongemerkt voorbij. Terwijl je na zo’n ‘stille hartaanval’ wel drie keer zoveel kans hebt om te overlijden aan hartfalen of andere gezondheidsproblemen. Zo herken je het!

Het klinkt misschien onvoorstelbaar, maar een hartaanval hoef je helemaal niet te merken. Je zult je misschien wat vermoeider voelen dan normaal, last hebben van wat hartkloppingen, of je zweet meer dan anders. Maar dat zijn ook allemaal normale verschijnselen tijdens de overgang. Veel vrouwen en huisartsen denken daarom in eerste instantie niet aan hartklachten.

Meer kans dat het daarna wél fout afloopt

Maar na zo’n ‘stille hartaanval’, dat bij vrouwen ook nog eens vaker voorkomt dan bij mannen, heb je wél veel meer kans om echt te overlijden aan hartproblemen of wat voor complicaties dan ook. Dit blijkt uit recent Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd werd in Circulation, het tijdschrift van de Amerikaanse hartstichting.

Hoe weet je of je ooit een stil hartinfarct gehad hebt?

Dat is het -em nou juist: dat weet je niet. Alleen op een hartfilmpje kun je zien dat je ooit een hartaanval hebt gehad. Gynaecologen adviseren vrouwen daarom om vanaf hun vijftigste om de paar jaar hun cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel te laten controleren. Vanaf de overgang maakt je lichaam namelijk steeds minder van het hormoon oestrogeen aan. En hoe minder oestrogeen, hoe meer risico op hart- en vaataandoeningen, zoals een hartinfarct.

Zo herken je de signalen

Als het toch misgaat, is de meest voorkomende klacht bij een hartinfarct een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst die:

– kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek
– ook in rust langer dan vijf minuten duurt
– kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken

Vrouwen hebben ook vaak een van de volgende klachten:

– pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
– pijn tussen de schouderbladen
– kortademigheid
– extreme moeheid
– duizeligheid
– onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling
– misselijkheid of braken

Bij de huisarts

Juist omdat vrouwen vaker vage klachten hebben, is het zaak om je huisarts zo snel en goed mogelijk te informeren. Dit filmpje laat zien op welke manier je je klachten het best kunt bespreken met de huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kun je hart-en vaatproblemen zo veel mogelijk voorkomen door regelmatig te bewegen (bijvoorbeeld met deze beweegvideo’s) en gezond te eten.

Bron | Hartstichting

Bron: http://www.margriet.nl/fitengezond/overgang/zo-herken-je-een-stille-hartaanval/?

 

Dit klopt helemaal, ken mensen en zeker vrouwen die ook zo  ”stille hartinfarcten” hebben gehad en die ook te zien was op een scan.

Advertenties

21 gedachten over “Zo herken je een ‘stille’ hartaanval

 1. Had dit vorige week ook ergens gelezen . Een vriendin van mij helemaal niets van deze klachten en toch hartaanval gehad . Bij vrouwen zeker oppassen en bij mijn vriend wist ik het meteen , gelijk 112 gebeld en waren ook zo hier . Fijne avond , lieve groetjes , ♥♥♥

  1. Had het zelf ook eerder gelezen, maar langs me heen gegaan omdat ik ziek was/ben. Maar het kwam weer op mijn pad, dus een reminder om toch te plaatsen 😉 Hartaanvallen komen in de onverwachtse hoeken waar je het niet van verwacht en toch gebeurt. Mijn man was bijna dood geweest als ze niet met spoed hadden geopereerd. Fijne avond, liefs X

        1. Ze hebben alleen zichzelf er maar mee (gehad). En de dokters moeten hen beter maken terwijl ze zelf aan gemakzucht lijden 😉 Geniet je avond, liefs Fijn weekend , liefs en dikke knuffel , ♥♥♥

         1. Ik ben er niet treurig om geweest , eindelijk rust 😉 . Klinkt mss hard voor degene die mij niet kennen , degene die me wel kennen geven me groot gelijk 🙂 Liefs en tot …? ♥♥♥

          1. Niet voor niets spreek je zo, dus heb je zeer zeker groot gelijk al weet ik het fijne er niet van 😉 Liefs en tot nu 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s