10 manieren waarop hooggevoelig zijn je leven beter maakt


10 manieren waarop je hooggevoeligheid positief is

Wanneer je vaak te horen krijgt dat je te gevoelig bent dan wordt het op een gegeven moment lastig om dit naast je neer te leggen en jezelf te blijven. Vooral als je inderdaad zo gevoelig bent.

Wat de meeste mensen niet zien is dat gevoeligheid ontzettend belangrijk is voor onze samenleving. Het is niet iets waar mensen zich voor moeten verontschuldigen! In een wereld waar zo veel haat en veroordeling is kun je je als hooggevoelig persoon inderdaad snel overweldigd voelen. Maar jouw ziel hoeft niet te veranderen!

Want kracht heeft niets te maken met het wel of niet voelen van dingen, net als moed geen gebrek aan angst is. Kracht is pijn voelen, maar toch doen wat je moet doen. Moed is om angst te voelen maar toch door te zetten.

Wanneer je erg gevoelig bent dan ben jij je gewoon heel bewust van de wereld. En bewustzijn is iets moois. Onderstaande kwaliteiten (en de manier waarop jij er baat bij hebt) worden vaak gevonden in hooggevoelige mensen.

1 Je intuïtie is enorm goed ontwikkeld
Je ziet en voelt dingen die andere mensen niet zien – letterlijk en figuurlijk. Deze gevoeligheid helpt je bij het nemen van besluiten, je wordt beschermt door een innerlijke wijsheid.

2 Je hebt karaktertrekken die het tegenovergestelde van elkaar zijn
Je bent bijvoorbeeld een innovatieve denker en een natuurlijke leider, krachtig en overtuigend. Maar je bent ook kwetsbaar, flexibel, een leraar of een helper.

3 Je bent als vanzelf aangetrokken tot een gezonde levensstijl
Je eet gezond en je lichaam reageert sterk op ongezonde voeding en bewerkt voedsel.

4 Je voelt een diepe connectie met de natuur, dieren en eigenlijk alle levende dingen
Wanneer jij deze connectie niet voelt of wanneer je in een grote stad woont dan merk je dat onrustig of depressief wordt. Door ervoor te zorgen dat je altijd dicht bij de natuur bent creëer je voor jezelf een mooier leven.

5 Je voelt een grote drang om mensen te helpen die het minder hebben dan jij. Je voelt dat je een speciale taak of doel hebt, ook al weet je nog niet precies wat dit is.

6 Je hebt bijna oneindig veel compassie en empathie
Compassie is liefde in actie – het is wat ons motiveert om anderen te helpen. Het kan zo klein zijn als een glimlach of een schouder om op te leunen of zo groot als je het zelf wilt maken.

7 Je hebt een afkeer tegen autoriteit en hiërarchie en je stelt soms vragen bij georganiseerde religies. Maar aan de andere kant vind je spiritualiteit wel belangrijk. Hierdoor blijf je nieuwsgierig en zoek je antwoorden op je vragen en je compassie zorgt ervoor dat je de antwoorden die je hebt gevonden deelt met anderen.

8 Hoewel veel mensen je leuk vinden, voel jij je vaak alleen of anders. Mensen die anders denken voelen zich vaak anders dan de rest.

9 Je bent waarschijnlijk een combinatie van introvert en extravert
 Je voelt je uitgeput nadat je te veel mensen om je heen hebt gehad en hebt liever 1 op 1 contact. Maar je kunt ook open en uitbundig zijn en geniet van andere mensen. Je hebt gewoon tijd nodig om weer op te laden na intensief contact met anderen en dat opladen doe je het liefst alleen.

10 Je bent enorm creatief en bewondert mooie en speciale dingen
 Je bent waarschijnlijk erg slim, maar worstelt met ADD, ADHD of dyslectie. Omdat je dingen ziet en slim bent, maar ook worstelt met je persoonlijke uitdagingen begrijp je anderen goed. Hierdoor vertrouwen mensen je omdat ze weten dat jij ze begrijpt en in hun waarde laat.

Wees trots op je hooggevoeligheid! Wanneer jij je overweldigd voelt door je gevoeligheid omarm dan je passie, je inspiraties en je impulsen. Vertrouw op jezelf, jij bent de enige persoon die jouw leven kan leiden. Laat niemand anders beslissen welke keuzes jij in het leven maakt. Want jouw innerlijke stem, jouw intuïtie is sterk genoeg, daar kun je op bouwen.

www.zensible.nl

Bron: http://herhealth.nl/10-manieren-waarop-hooggevoelig-zijn-je-leven-beter-maakt/

Puntje 1 is inderdaad erg lastig wanneer er steeds gezegd wordt dat je overgevoelig bent. Toch kun je beter dat zijn dan ongevoelig.

Puntje 3 klopt ook helemaal, een gezonde en alternatieve levenswijze past bij een HSP

Puntje 5, in het begin kan inderdaad een grote drang ontstaan. Hoe meer je in eigen kracht komt, des minder de drang en voel je alleen de hulp aan die dringend is.

Puntje 6 is me meermaals verteld door paragnosten en mediums

Puntje 7 klinkt ook bekend, afkeer van autoriteit. Bij bepaalde religies zijn er inderdaad soms ??? al laat ik iedereen daarin in eigen waarde. Wat niet bij mij hoort, zal ik ook niet (ver)oordelen.

Puntje 9, is verschillend, soms kan ik met meerdere praten, zeker als ik mensen help. Toch is één op één het fijnste. Uitgeput kan ik wel van extreme drukke mensen worden die blijven praten zonder iets te zeggen om aandacht, energievreters noem ik deze. In mijn leven zijn er ook van deze mensen waarbij me goed te moeten afsluiten.

Puntje 10, ADHD of ADD en dyslexie ken ik eigenlijk niet. Wel dat mijn intuïtie heel sterk is en is me ook gezegd. Veelal hoor ik dat mijn intuïtie niet klopt en daardoor ook lieg. Het zijn dan ook mensen die niet in eigen spiegel kijken of het beter weten dan jijzelf.

15 gedachten over “10 manieren waarop hooggevoelig zijn je leven beter maakt

  1. Mooi hè Folkert 🙂 Zelf weet ik ook echt pas 3 jaar dat ik hoog gevoelig bent. Vooral eigen ervaringen zij het mooist om te delen, staan ook bij eigen Hoog gevoeligheid. Wanneer je vragen heb, stel ze gerust 🙂

   Geliked door 1 persoon

 1. eigenlijk weet ik al dat ik Hooggevoelig ben als oudste van een groot gezin, (er kwamen er nog meer,
  toen ik 5 jaar was! vroeg mij altijd al af, waarom voel en begrijp ik toch anders dan anderen! heeft mij wel uitgeput, soms!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat herkenbaar wat je schrijft, was bij mij ook zo. Als kind voelde ik al veel van tevoren aan en gebeurde nog ook. Ben daar ook veel voor gestraft. Mijn hele leven alle prikkels, emoties en pijnen mee gedragen van anderen en dan nog eens van mezelf. sinds een paar jaar is dat veranderd, eigenlijk sinds ik weet hoog gevoelig te zijn. Herkenbaar die uitputtingsverschijnselen 😉 Bij caterogie ”eigen hsp” staan misschien wel eigen teksten waar je iets mee kunt..

   Bedankt voor je reactie Betty

   Like

 2. Ik weet niet wat er met mij gebeurd nu,zo voel ik mij in alle punten thuiskomen. Vroeg altijd af of het nu allemaal aan mij lag dat ik mij zo eenzaam en alleen voelde staan in dit leven. Altijd het gevoel gehad dat ik nergens bij hoorde omdatik mij nooit begrepen voelde op alle vlakken .Altijd werd er gezegd dat ik niet zo overdreven gevoelig moest denken en handelen.Ik kan mij invoelen wat mensen meemaken en voelen in hun pijn. Mensen komen altijd naar me toe als ze een luisterend oor willen .Maar zelf kan ik niet bij hen terecht,omdat zij vinden dat ik overal een punt van maak en te diepop alles in ga.

  Geliked door 1 persoon

  1. Altijd geweldig om te lezen Lenie dat mensen zich herkennen in een artikel, daarom deel ik ze zo graag 🙂 Eenzaam is een gevoel, alleen zijn niet. Wij HSP staan overal alleen in en zijn uniek met onze talenten die anderen niet begrijpen 😉 Pijnen, gevoelens, emoties, alles moeten filteren en onderscheiden wat van ons zelf is of niet. Dan sta je ook in je eigen kracht. Toch vallen we weleens in onze eigen kuil en daar leren we ook weer van. We kunnen er alleen zijn voor onszelf omdat wij alleen onszelf begrijpen wat anderen niet kunnen 😉 Misschien heb je nog iets aan mijn eigen artikelen over eigen hSP. https://marreiki.wordpress.com/category/eigen-hsp/

   Like

 3. Ik weet nog maar pas dat ik hooggevoelig ben en moet terug leren hoe hiermee om te gaan. Bovenstaande puntjes zijn zo herkenbaar. Bizar dat ik niet eerder kon aannemen dat ik HSP ben. Ik hoop een manier te vinden om het vooral als kwaliteit te gebruiken; tot nog toe heb ik er vooral last mee gehad.

  Geliked door 1 persoon

  1. Op mijn blog staat mijn eigen ervaringen bij ”Eigen HSP” misschien dat je wat van mijn ervaringen kan leren. Hooggevoeligheid is geen last, maar een lust als je weet hoe je het moet gebruiken. Maar begrijp je heel goed. Heb zelf ook in mezelf een innerlijke reis moeten maken om te weten wat HSP eigenlijk is. Wens je een mooie reis in en naar jezelf toe. HSP is geen klacht, maar een kracht. Het is vooral jezelf leren ontdekken en dat kun je alleen zelf maar doen, al kan iemand je handvatten geven…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.