Droominterpretatie – Archetypische symbolen


 

Droominterpretatie – Archetypische symbolen

 
Archetypes behoren tot de krachtigste en meest betekenisvolle items die voorkomen in dromen en ze zijn van groot belang voor droomverklaarders, droomonderzoekers en wetenschappers in die sector. Eenvoudig gezegd is een archetype een prototype of een originele kopie van eender welk voorwerp of eender welke ervaring. Een archetype kan ook verwijzen naar het perfecte voorbeeld van een voorwerp, een voorwerp dat dient als norm voor alle andere. Onderstaand die het meest voortkomt in de droominterpretatie.
 
Archetype de Animus
 
De Animus is een term, gebruikt door de psycholoog Carl Jung, voor het mannelijke aspect van de vrouw. Jung zei dat vrouwen een onbewuste mannelijke kant hebben en hij noemde dat aspect de Animus.
Vrouwen kunnen zich bewust worden van de aard van de Animus door een constant bevragen van ideeën en meningen, van rollenpatronen en identiteit. Wanneer een vrouw zich kan verzoenen met haar mannelijke kant, leert ze haar meningen kritisch te bekijken en ze te beheersen. Dat betekent niet dat ze die meningen moet onderdrukken; het gaat er gewoon om te onderzoeken waar ze vandaan komen en vanuit welke achtergrond ze ontstaan.
 
De droominterpretatie kan vaak een grote hulp zijn bij het ontdekken van de mannelijke kant van de vrouw en een vrouw die droomt dat ze een man is, is meestal bezig met het onderzoeken van het mannelijke aspect van haar natuur.
 
Volgens Jung beleven vrouwen vier ontwikkelingsstadia wanneer ze hun Animus onderzoeken en ontdekken. In het eerste stadium kan de Animus verschijnen in dromen en kan hij de ultieme belichaming zijn van fysieke kracht. Zo kan de Animus verschijnen als een atleet, een erg gespierde man of zelfs als een crimineel of een vandaal.
 
In het tweede stadium spoort de Animus de vrouw aan tot het nemen van initiatief en actie. In deze fase zijn vrouwen meestal klaar voor een carriëre of voor een eigen leven, afgezien van hun familie en andere rolmodellen.
 

In het derde stadium van het ontwikkelingsproces kan de Animus in dromen verschijnen als een geestelijke, een professor of een andere figuur met autoriteit. Tijdens deze fase vertegenwoordigt de Animus kennis en wijsheid.

In het laatste stadium is de Animus symbool voor spiritualiteit en diepere betekenis. Tijdens deze fase beweegt de Animus zich tussen het bewuste en het onderbewuste; hij komt nog vaak voor in dromen maar is ook aanwezig in de wakkere staat.

Een ander populair droomarchetype is de Mandala. Een Mandala is een complex of eenvoudig geometrisch ontwerp of patroon, meestal in de vorm van een cirkel. Mandala’s komen vaak voor bij rituelen van de inheemse Amerikanen. Mandala’s spelen een belangrijke rol bij de religieuze ervaringen van vele inheemse Amerikanen en bij inlandse volkeren over de hele wereld. De Mandala is ook duidelijk aanwezig in de Oosterse religies en wordt, zowel in het Hindoeïsme als in het Boeddhisme, gebruikt als voorstelling van het Universum. In de filosofie volgens Jung is de Mandala een symbool voor het Zelf. De Mandala wordt ook gebruikt als symbool voor de kringloop van het leven, voor heelheid of volledigheid.

 
Eender welke van de gegeven betekenissen van de Mandala, of een combinatie van verschillende, kunnen voorkomen in dromen. Dromen over een Mandala, of een Mandala zien in je dromen, wordt vaak beschouwd als de uiting van een spiritueel verlangen of als een teken van verlichting.
 
Het is belangrijk om weten dat archetypes zoals de Animus en de Mandala Universele begrippen zijn in de natuur. Ze zijn telkens weer terug te vinden in religies en mythologieën over de hele wereld en doorheen de tijden. Het is hun Universele aard die dergelijke symbolen zo’n grote kracht en invloed geeft, zowel in de wereld van de droominterpretatie als in de wereld van het bewustzijn.
Het is ook van belang op te merken dat het verschijnen van deze symbolen in dromen op zeer uiteenlopende manieren begrepen en verklaard kan worden voor elke individuele dromer. Ook al zijn de symbolen Universeel, elk individu is uniek en persoonlijke ervaringen spelen een grote rol bij het geven van een unieke betekenis aan elk droomsymbool.
 
Wat is een symbool?
 
Een symbool is iets dat meer betekent dan alleen de vorm die je waarneemt. Neem bijvoorbeeld de zon. Je kunt de zon zien als puur een hemellichaam, maar de zon kan ook symbool staan voor groei, energie, kracht, warmte, vrolijkheid, geel, enzovoort.
 
De symboliek gebruiken om je dromen te duiden
 
De symboliek in de dromen geven veel informatie over en inzicht in jezelf. Dromen duiden doe je dus onder andere door de betekenis van de aanwezige symbolen te achterhalen. Door de voorwerpen, mensen en situaties symbolisch te interpreteren achterhaal je de betekenis van je droom. Symbolen zijn voor veler uitleg vatbaar. Vraag aan tien verschillende mensen wat ‘fietsen’ voor ze betekent en ze noemen allerlei verschillende betekenissen en associaties. Er worden uiteraard ook een aantal dezelfde genoemd.
 
Er bestaat niet één enkele ware duiding van je droom (symbolen), omdat een symbool nu eenmaal voor meedere uitleg vatbaar is. Er zijn vele droomwoordenboeken in omloop. Vele daarvan geven slechts een algemene uitleg of belichten slechts één kant. Een generieke duiding kan wel helpen om een stukje inzicht te geven of extra informatie, maar het is niet zaligmakend en eenduidig. Accepteer een uitleg uit een boek of van iemand anders alleen als het meteen goed voelt bij jou. Heb je er niks mee, laat het dan voor wat het is. Laat je helpen door boeken en andere mensen, maar wees vooral je eigen droomduider!
 
Persoonlijke betekenis van symbolen
 
Veel interessanter wordt het als je de persoonlijke betekenis van symbolen kunt achterhalen. Maak je eigen woordenboek van je eigen persoonlijke droomsymbolen. Uiteindelijk ben jij de regisseur van je eigen droom. Je onbewuste of Hoger bewuste maakt een filmpje van algemene maar vooral van eigen persoonlijke symbolen om jou in jouw beelden iets duidelijk te maken. Als je je droom ziet als je eigen persoonlijke film, dan zijn de droomsymbolen, het verhaal en de situatie een projectie van dat wat er zich in jou en jouw leven afspeelt. Alles dat voorkomt in je droom ben jij zelf. Personen, voorwerpen, situaties, het zijn allemaal delen en eigenschappen van jou zelf. Het gaat om jou, jouw leven, jouw omstandigheden, jouw dillema’s en jouw processen. Alles dat in jouw film voorkomt, ben jij zelf! De symboliek onthult de boodschap. Dromen en de droomsymbolen lijken de boodschappen van je droom te verhullen, maar juist door de brede interpretatie en vele mogelijkheden van duiden, onthult de symboliek de boodschappen.
 
Spreekwoorden en gezegdes
 
Bij het duiden van je dromen en bij het uitleggen van de afzonderlijke woorden en delen in je droombeschrijving, zijn spreekwoorden en gezegdes een prachtig hulpmiddel. Ze helpen je associeren bij het vinden van de woordbetekenissen. Hoe kom je erachter wat een droomsymbool betekent? Bij het onderzoeken van je droomsymbolen is het belangrijk te onthouden dat veel symbolen een persoonlijke betekenis hebben, die het makkelijkst kan worden gevonden door je een aantal dingen af te vragen:
 
‘Hoe zou ik dit symbool (persoon) beschrijven aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft?;
 
‘Hoe zou ik dit symbool kunnen beschrijven als deel van mezelf?’;
 
‘Wat voor gevoelens heb ik bij dit symbool?’;
 
‘Is er iets, iemand of een situatie in mijn leven op wie de beschrijving van dit symbool van toepassing zou kunnen zijn?”
 

 

Meestal, wanneer je een symbool of deel van een droom voor jezelf duidelijk hebt kunnen omschrijven en contact hebt kunnen maken met de onderliggende gevoelens, volgt de herkenning van de betekenis ervan voor je dagelijks leven vanzelf. Je krijgt een soort Aha!-gevoel. Dan is het kwartje gevallen en weet je dat je goed zit.
Advertenties

3 gedachten over “Droominterpretatie – Archetypische symbolen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s