Lucide dromen


Sinds de komst van de film Inception is het fenomeen ‘lucide dromen’ weer erg populair. Lucide dromen betekent letterlijk ‘helder dromen’ en is een fenomeen waarbij je controle uit kunt oefenen op je droomwereld terwijl je jezelf bewust bent van het feit dat je droomt. Er zijn echter verschillende gradaties van helderheid, waarin iedere staat van bewustzijn zijn eigen (on)mogelijkheden kent.

Het uiteindelijke doel is natuurlijk om volledige controle te krijgen over alle aspecten in de droomwereld. En ja, met oefening is dit uiteindelijk voor iedereen mogelijk. De enige beperking is dan je eigen fantasie en de manier waarop ons brein werkt.

Over lucide dromen wordt nog wel eens mysterieus gedaan. Het wordt zelfs vaak geassocieerd met het paranormale en mensen kijken er soms net zo sceptisch tegenaan als ze bijvoorbeeld doen bij horoscopen.

Maar met het paranormale heeft lucide dromen echter niets te maken; er is genoeg onderzoek naar gedaan, waardoor het een door de wetenschap erkend fenomeen is. Maar hoe en waarom het precies mogelijk is, is nog niet goed genoeg onderzocht en daarover is dus nog verdeeldheid.

Hoe krijg je een lucide droom?

Een lucide droom hoeft niet altijd afgedwongen te worden met oefeningen en technieken. De meeste mensen krijgen lucide dromen ongecontroleerd, maar hebben over de lucide droom ook vrijwel geen controle. Het enige wat zij ervaren is dat zij zich bewust zijn van het feit dat ze aan het dromen zijn. Met wat oefeningen en ervaring kan men echter de droom sturen en is uiteindelijk de enige beperking de eigen fantasie en ons brein.

Er zijn verschillende fases binnen het fenomeen. Hoewel je zou denken dat je een soort stap voor stap traject moet afleggen, blijkt dit niet het geval te zijn. Er is geen logische volgorde waar je jezelf per se aan moet houden.

De verschillende fases

In de film Inception ging het voornamelijk om droomlagen. Hoewel men daar in de film iets heel anders mee bedoelde, kennen lucide dromen ook lagen. Deze lagen kan je zien als bewustzijnsgradaties van ‘laag’ naar ‘hoog’ in het bewustzijnsniveau, waarvan hieronder een overzicht:

 • De pre-lucide droomDit is een fase die meestal wordt ervaren in een tijd wanneer iemand zich heel erg bezighoudt met lucide dromen, maar deze nog nooit heeft gehad. Simpel gezegd is het een droom waarin de persoon denkt bewust te zijn van het feit dat hij droomt, maar dit in werkelijkheid helemaal niet is.

  De persoon doet alles wat hij in een lucide droom zou doen, maar het belangrijkste aspect van lucide dromen ontbreekt echter, namelijk het bewustzijn.

  Wel is het zo dat wanneer iemand een pre-lucide droom heeft het niet lang meer duurt voor hij zijn eerste echte lucide droom krijgt.

 • Lage luciditeitDit is een vorm van luciditeit waarin het bewustzijnsniveau nog redelijk laag is. De persoon is zichzelf wel bewust van het feit dat hij droomt, maar heeft de droom niet of nauwelijks onder controle. Meestal laat de persoon zichzelf na hele korte tijd weer meeslepen door de droom, en verliest dus het bewustzijn.
 • Gemiddelde luciditeitDit is een fase waarin de persoon zich opeens in een droom realiseert dat hij droomt. Het bewustzijnsniveau is al zo hoog dat de persoon zeker weet dat hij aan het dromen is. Meestal ben je al zo helder dat je het bewustzijn niet meer verliest en je niet meer snel mee laat slepen door je droom. Toch heb je in deze fase nog geen controle over de gehele droomwereld. Meestal komt dit doordat je niet weet waartoe je in staat bent en is het eigenlijk het gevolg van onwetendheid en onzekerheid.

  Het vereist meestal ervaring en oefening om uiteindelijk los te breken van je beperkingen en de volgende fase in te gaan.

 • Hoge luciditeitHoge luciditeit is een fase waarin een persoon zo’n hoog bewustzijnsniveau heeft dat hij ook echt letterlijk kan doen wat die zelf wil. Het is bijna de ultieme vorm van het fenomeen. Kleuren lijken mooier, de persoon voelt zich erg goed en heeft alles van de gehele droomwereld onder controle. Alles wat je kan verzinnen, is in principe mogelijk. Dit is ook de vorm dat men op onderzoek uit kan gaan en alles uit de droomwereld kan halen wat er in zit.
 • Absolute luciditeitDit is hetzelfde als de vorige fase, maar het verschil is echter dat de persoon door middel van oefening al direct ‘hoog lucide’ de droomstaat ingaat. Dit kan meestal pas na veel oefening en het is niet aan te geven of dit voor iedereen haalbaar is. Het is in ieder geval de ultieme vorm van controle over de droomwereld.

De universele situaties

Er zijn veel mogelijkheden binnen een lucide droom. Een persoon kan in principe alles doen met als enige beperking de fantasie. Toch is dit niet helemaal waar, want naast de fantasie is onze menselijkheid ook een beperking van de mogelijkheden. Er is namelijk een groot aantal universele ‘wetten’ die over het algemeen op iedereen met een normaal brein van toepassing zijn.

Het is handig om te weten wat deze aspecten zijn, want dit is niet alleen goed als voorbereiding, maar sommige kunnen ook dienen om een lucide droom op te wekken.

 • Rimpelige handenErvaren lucide dromers raden vaak aan om naar je handen te kijken. In een lucide droom zijn de handen namelijk abnormaal en zitten helemaal onder de rimpels. Het is een makkelijke manier om in een droom bewust te worden als je weet dat wanneer je rimpelige handen hebt, je aan het dromen bent. Waarom onze hersenen de handen op deze manier projecteren, is niet bekend.
 • Niet kunnen lezenHet is niet mogelijk om in een lucide droom bijvoorbeeld een boek te lezen. Wellicht kan men sporadisch een woord opvangen of bijvoorbeeld een verkeersbord aflezen, maar een grote tekst lezen is niet mogelijk. Dit alles heeft te maken met de werking van de hersenen die niet capabel zijn om dat te doen. In een normale droom lijkt dit soms wel het geval, maar dat is dus een illusie. Wanneer je in een lucide droom leest, zullen alle letters door elkaar heen lopen en bewegen alsof je naar de beruchte monitoren uit de film The Matrix kijkt.
 • Aflezen van de tijdEen klok zal nooit goed werken in een lucide droom. Meestal tollen de wijzers in de rondte en is er geen logica in te vinden. De reden dat dit zo is komt door het feit dat ons brein de informatie niet goed kan verwerken, net zoals bij het lezen van grote teksten het geval is. Dit geldt voor zover bekend bij zowel digitale als analoge tijd.
 • De luchtDe lucht in een lucide droom is vele malen mooier en kleurrijker dan in het echte leven. De zon is ook een heel aparte bezienswaardigheid. Natuurlijk is dit niet bij iedereen precies hetzelfde, maar over het algemeen wordt het als veel intensiever ervaren. Er zijn zelfs verhalen bekend van kunstenaars die in een lucide droom naar de lucht keken en er hun schilderijen op gebaseerd hebben. Het komt ook vaak voor dat je vreemde objecten waarneemt in de lucht. Dit varieert van vreemde ballonnen tot complete ruimteschepen.
 • SpiegelsEen spiegel in een lucide droom is letterlijk een spiegel om in je ziel te kijken. Wanneer je in de spiegel kijkt zul je de meest bijzondere dingen kunnen ervaren. Je ziet bijvoorbeeld jezelf zoals je je juist wel wil zien, of je ziet jezelf zoals je denkt dat anderen je zien. Je kunt echter ook jezelf zien zoals je dat absoluut niet zou willen. De enige die kan interpreteren wat je ziet ben je uiteindelijk zelf.

  Soms kan hetgeen je ziet best beangstigend overkomen, maar dat besef je meestal pas achteraf, want angst ervaren is tijdens een (hoge) lucide droom, vrijwel niet mogelijk.

  Een spiegel kan ook dienen als een soort portaal naar een andere omgeving. Veel mensen zien de prachtigste landschappen, en kunnen dan door de spiegel als doorgang te gebruiken in dat landschap terecht komen.

 • ConverserenEen van de meest bijzondere aspecten in het gehele fenomeen, is een conversatie voeren met een persoon in je droom. Je kunt alles vragen wat in je opkomt, van de meest filosofische vraagstukken tot de meest achterlijke vragen om deze ‘Dream Characters‘ in de war te brengen. De antwoorden die je krijgt, zijn echter gedetailleerder dan je misschien voor mogelijk houdt.

  Veel spiritueel ingestelde mensen beweren dat ervaren lucide dromers in contact komen met entiteiten en dat alle ‘Dream Characters’ dus spirituele wezens zijn. Wetenschappelijk gezien heeft dit echter geen basis, want het feit dat de antwoorden zo gedetailleerd zijn, kan makkelijk een gevolg zijn van het feit dat het persoonlijkheden zijn uit je onderbewustzijn. In principe praat je dus met jezelf, maar heb je dit niet in de gaten. Net zoals mensen die lijden aan een psychose of schizofreen zijn dagelijks ervaren in hun waaktoestand.

Waar te beginnen

Om te beginnen met lucide dromen is jezelf er voor open stellen vaak al genoeg om een lucide droom te krijgen. Maar dit is helaas niet bij iedereen het geval; veel mensen moeten bepaalde technieken toepassen om tot een lucide droom te komen.

Er is een techniek waarmee je leert om direct vanuit je waaktoestand in een lucide droomtoestand terecht te komen, maar de meest gebruikte techniek voor beginners is echter dat je signalen gaat aanleren waardoor je in je droom beseft dat je droomt, en dus lucide raakt.

Veel goede technieken zijn te vinden op deze website, waar overigens nog veel meer informatie staat.

Bron: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=4310

Lucide dromen zijn heel apart om te beleven. In deze dromen doe je dingen die je in je waakleven niet doet. wanneer je jezelf traint op Lucide dromen, kan je heel veel bereiken. Belangrijk is om het ook uit te voeren in je waakleven voorbij je beperkte gedachten.

Zelf heb ik ook diverse Lucide dromen gehad en stond versteld van mezelf wat je allemaal kan.Gewoon weten dat je droomt in je droomt en dan bewust handelt alsof je wakker bent, droom deze dromen dan ook graag, al ervaar iedereen deze dromen anders.

Advertenties

7 gedachten over “Lucide dromen

 1. Vind dit altijd zeer mooie leerzame artikelen van je 🙂 . Sinds ik jou mijn dromen heb verteld en ik van jou goede uitleg heb gekregen , zijn ze niet meer weder gekeerd . Heb het denk ik nu een plaatsje kunnen geven en heb er vrede mee . Liefs, X

  1. Dromen zijn ook interessant, het is je onbewuste waar je bewust van mag worden. Deel ze graag, alleen niet te vaak achter elkaar 🙂 Dat is tof om te lezen dat je geen wederkerende dromen heb gehad na mijn uitleg en het een plekje gegeven heb. Met jou meerdere 😉 En daar doe ik het ook voor. Liefs X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s