Droomwerker: Carl Gustav Jung


Carl Gustav Jung – De droom als bron voor verdieping en creativiteit

Net als Freud, geloofde Jung in het bestaan van het onbewuste. Toch zag hij het onbewuste niet alleen als dierlijk, instinctief en seksueel, maar ook als iets wat een diepere betekenis werd.

Dromen waren voor hem een manier van communiceren en ons kennis te laten maken met de diepste creatieve lagen van ons bewustzijn, ons onbewuste.

In dit onbewuste bevindt zich alles wat mens nodig heeft om zich verder tot ontplooien. Dromen en hun betekenis dienen om de mens naar heelheid en groei te leiden.

“Iedereen bezit een ongekend potentieel, wanneer dat potentieel niet vervuld wordt, dan kunnen we spreken van een verloren leven” – Carl Gustav Jung

Dromen bieden een oplossing voor een probleem of uitdaging waarmee we geconfronteerd worden in ons wakkere leven. Een probleem of situatie die onze heelheid in de weg staan.

Voor Jung was droomanalyse op een dieper niveau onmogelijk zonder kennis van de mythologie en de universele betekenis van de ze droomsymbolen.

Een deel van de theorie van Jung was dat alle dingen kunnen worden gezien als duaal (d.w.z. goed / kwaad, man / vrouw / of haat / liefde).

Onze dromen laten deze dualiteit zien. Daarbij presenteert het deel wat ondergesneeuwd is zich vaak op een bijzondere of afwijkende manier. En het ernaar gaat om deze in harmonie te brengen.

Veel problemen ontstaan volgens hem omdat mensen bepaalde emoties, gevoelens of gedachten na een vervelende gebeurtenis niet meer durven toelaten. Ze kiezen ervoor ze te onderdrukken. Hierdoor zijn deze emoties echter niet verdwenen.

Ze worden deel van je onbewuste en daar liggen ze te wachten om weer tevoorschijn te komen. En dit gebeurt dan vaak op het moment dat jij iets meemaakt wat jij asscocieert met die vervelende gebeurtenis.

Bijvoorbeeld op de lagere school als 6-jarige gooit iemand zomaar een spin in je T-shirt. Je voelt hem en begint te gillen. Niet omdat je bang bent voor die spin maar omdat je de situatie niet onder controle hebt.

Je weet niet wat er gebeurt. Naast een angst voor spinnen kan je door zo’n gebeurtenis ook een angst creëren om de controle te verliezen.

Dus iedere keer dat jij dan in een situatie komt dat je de controle dreigt te verliezen komen de emoties van jou als 6-jarige weer omhoog. Dat begrijp je niet en omdat het geen fijn gevoel is onderdruk je dit gevoel.

En zo stapelen de ervaringen zich rond deze1e gebeurtenis op en worden de angstige en negatieve gevoelens steeds sterker.

Zo ontwikkelt zich een schaduwkant. De schaduwkant vertegenwoordigt afgewezen aspecten van jezelf die je niet wenst te erkennen en zien omdat ze zich in je schaduw bevinden.

Dromen betekenis geven draait vaak uit op het werpen van licht op deze schaduwkanten. Tot inzicht komen over dat wat je verdrongen hebt en voordat jij het weet tot een uitbarsting komt.

Jung was ook geen voorstander van het werken met een enkele droom. Hij gaf er de voorkeur aan om te werken met een serie van dromen.

Een serie geeft volgens hem een helderder beeld van het probleem. Door uit zo’n serie een droomthema te halen ben je als dromer in staat om je vooruitgang op dit gebied te volgen. In je dromen en in je dagelijks leven.

“Dromen zijn de belangrijkste bron van onze kennis over symboliek. Dit betekent dat de boodschappen die u ontvangt van uw dromen symbolisch worden uitgedrukt en moeten worden uitgelegd om hun ware betekenis te vinden. – Carl Gustav Jung

Tegenwoordig zie je veel droomwoordenboeken. Daar is een vaste betekenis geven over de droomsymbolen. Jung was daar ook geen voorstander van.

De enige persoon die de werkelijke betekenis kan geven aan aan de droom en haar symbolen is de dromer. Een trap is nooit zomaar een trap in jouw droom. Het gaat om jouw ervaringen met een trap, misschien wel die specifieke trap, in de gedroomde context.

Daarom zei Jung over het werken met dromen: Ga bij het werken met de boodschappen van je dromen op je eerste ingeving af en vertrouw op je intuïtie, alvorens je meer rationele methodes van droomwerk gaat toepassen.

Bron: Ebook ”Wakker worden” Jeroen Jansen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s