Droomwerkers: Freud


Sigmund Freud – Founding father van het moderne droomwerk …

 

Sigmund Freud noemde dromen de Koninklijke weg naar het onbewuste. Die verklaring zal waarschijnlijk altijd overeind blijven staan in de psychologie. Freuds boek, De Interpretatie van Dromen, is een van zijn beste werken en kan gezien worden als de bijbel van het moderne droomwerk.

 
Volgens Freud was de primaire taak van de droom het beschermen van de slaap. Daarnaast geloofde dat iedere droom de representatie van een onderdukt of onvervuld verlangen was.Hij geloofde tot aan zijn dood in deze theorie. Ofschoon hij wel zijn oorspronkelijke idee opgaf dat dromen altijd een seksueel verlangen bevatten.
“Onverwerkte emoties verdwijnen niet. Ze worden levend begraven en komen weer tot leven op een manier die ingrijpender, angstiger en dominanter is dan ze ooit waren toen ze begraven werden – Sigmund Freud”
Voor Freud hield het concept van een verlangen niet noodzakelijkerwijs in dat er naar plezier werd gezocht, maar ook dat iemand een wens kon hebben om gestraft te worden.Niettemin, het idee van het “geheime” verlangen gemaskeerd door een droom blijft centraal staan in de klassieke freudiaanse psychoanalyse.
Freud zelf leed aan diepe angsten. Het was mede hierdoor dat hij het verband tussen zijn gedachten en zijn dromen ging onderzoeken. In 1897 schreef hij aan zijn vriend Wilhelm Fliess:
“ Het maakt niet uit waarmee ik begin. Ik vind mezelf altijd weer terug in neuroses en het psychische gebeuren. Binnen mij is een brandend gevoel en ik wacht alleen nog op de volgende stap voorwaarts. Ik voelde een drang om over dromen te schrijven, omdat dat mij een gevoel van vervulling en zekerheid geeft.”

Deze stap, met betrekking tot dromen, werd voornamelijk beinvloed door zijn patiënten. Door het vrije associëren over de dingen die speelde in hun leven begon Freud iets op te vallen.
Freud merkte op dat patiënten vaak een verbinding vonden tussen de richting van hun associaties en een droom die ze hadden gehad.
Hoe vaker hij zijn patiënten toestond om hun eigen richting te gaan, hoe vaker ze over hun dromen vertelden.
Door het praten over de droom bleek de patiënt vaak in staat om een nieuwe en productieve keten van associaties en herinneringen omhoog te halen.
Freud begon hierdoor ook zijn eigen dromen serieus te nem en de associaties te verkennen die ze opriepen. Hij was de eerste persoon die een droom bewust en systematisch onderzocht.

Het was vroegere droomwerkers al wel eerder opgevallen hoe de droombeelden in overeenstemming waren met persoonlijke problemen. Freud specificeerde dit door ze te verbinden met seksuele gevoelens, vroege jeugd trauma’s, en met de subtiliteiten van de menselijke psychen.
Hij deed dit dus ook om met zijn eigen neuroses om te gaan, en zegt over deze periode:
“Ik ben door een soort neurotische ervaring gegaan. In een vreemde gemoedstoestand, een niet begrijpelijk bewustzijn, donkere gedachten en gesluierde twijfels, met nauwelijks een straal van het licht hier en daar”.
Met het gebruik van dromen voor zijn zelfanalyse ontdekte Freud dat er niet eerder herinnerde details uit zijn jeugd waren teruggekomen. Dit creëerde een gevoel en gemoedstoestand, die hij nooit eerder had ervaren. Hij schreef over deze periode:
“Sommige trieste geheimen van het leven zijn terug te voeren naar hun eerste wortels, de nederige afkomst van veel trots en prioriteit worden blootgelegd. Ik ervaar nu zelf alle dingen die ik, als derde partij, heb meegemaakt bij mijn patiënten, dagen waarin ik dreigde depressief te worden omdat ik niets begreep van de dagelijkse dromen, fantasieën, of stemmingen”. Zonder deze krachtige en persoonlijke ervaring van het werken met zijn dromen, emoties en fantasieën van het opkomende onbewuste, zou Freud niet zo hartstochtelijk hebben geloofd in zijn de kracht en betekenis van zijn dromen. Een van zijn fundamentele opvattingen van dromen was dat het doel van dromen is om ons in staat te stellen te voldoen aan fantasieën (voornamelijk seksuele) van instinctieve behoeften die de maatschappij als onaanvaardbaar ziet.

Dit kwam hem op enorme kritiek te staan van de kerk en de gevestigde orde.
Tijdens de eerste periode van Freuds leven, werden alleen mannen gedacht sterke onderdrukte seksuele gevoelens te hebben. Toen Freud aantoonde dat dit bij vrouwen hetzelfde was waren veroorzaakte dit een sociaal oproer.
We kunnen terugkijkend zeggen dat Freud, ongewild waarschijnlijk, aangezien hij vrij conservatief was, een van de eerste voorvechters van gelijke sexuele rechten was.

Tijdens zijn analyse van de vrouwelijke patiënten, werd vaak seksuele toenadering of geweld door de vader van de vrouw onthuld. Freud worstelde hiermee, zich afvragend of het geweld verleden tijd was, een huidig gebeurtenis of een psychische reproductie.

Hij kwam uiteindelijk tot de conclusie dat hysterisch en neurotisch gedrag vaak was te wijten aan een trauma. Vooral veroorzaakt door vroeg seksueel of psycische geweld door een ouder. En dat dromen de manier waren om dit bloot te leggen.
Carl Gustav Jung dacht in grote lijnen hetzelfde over de betekenis van dromen als Freud. Toch kwam het tot een breuk met zijn oude leermeester.

Bron: Tekst Ebook ”Wakker worden” van Jeroen Jansen.

Al vanaf het begin dat mijn verdieping in dromen is toe genomen en droomcursussen geleerd heb, was er iets bij Sigmund Freud wat niet lekker aanvoelde. Zijn interpretaties waren veelal sexueel getint, maar ook gebaseerd op zijn eigen leven die hij heeft mee gegeven in zijn interpretaties. Heel anders dan Carl Jung waar ik me wel goed bij voel.

Advertenties

14 gedachten over “Droomwerkers: Freud

 1. Ik ervaar hetzelfde, en ben het ook redelijk eens met Jung in zijn (latere) beschrijving van Freud. Jung is vrijer en denkt losser, hij denkt in richtingen waar ik ook mee bezig ben of meer over wil leren. Tóch blijft Freud interessant, zeker wat betreft ‘der traumdeutung’.

  Groetjes 🙂

  1. Jung is voor mij als droomduider een voorbeeld om mee te werken in de uitleg van dromen. Zou er niet aan moeten denken wanneer iemand over een kaars heeft gedroomd volgens Freuds interpretatie te moeten zeggen, je heb gedroomd over een penis 😀

   Dat klopt, Freud heeft wel iets, maar nog net niet genoeg om ermee te gaan werken. Zelf geef ik mijn problemen ook niet mee aan de dromers 🙂

   Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s