Paprika


PAPRIKA

Zijn paprika’s geneeskrachtig?
Door al hun goede eigenschappen mogen paprika’s zeker en vast geneeskrachtige groenten worden genoemd. Paprika’s zijn aanbevolen voor mensen met aandoeningen van de ademhalingswegen. Zweedse onderzoekers ontdekten; dat het in paprika’s aanwezige capsaïcine de longen minder gevoelig maakt waardoor een vernauwing van de luchtpijptakken (bronchiën) wordt verhinderd. De meeste rokers en lijders aan allergisch astma hebben hiervan last.

Wat is capsaïcine?
Capsaïcine is een stof die de productie van cholesterol in de lever schijnt te onderdrukken. Zo verlaagt deze stof de cholesterol- en triglyceridenspiegel. Capsaïcineis zelfs een zeer werkzaam analgeticum (pijnverdrijvend middel). Wanneer deze werkzame stof wordt aangebracht op een pijnlijke plaats, dan ontvangen de hersenen geen pijnsignalen. Ook onze voeding is niet alleen de schuldige voor een te hoge cholesterol in het bloed, maar ook voor een groot deel van de hoeveelheid cholesterol die in de lever wordt geproduceerd. Wanneer men scherpe gerechten niet kon waarderen, volgen hier goede redenen om deze opvattingen te veranderen. Een land waar de paprika een lange traditie heeft, is Thailand. Daar komen hart- en vaatziekten, zoals infarcten en embolie’s zelden voor. Nader onderzoek wees uit dat paprika’s stoffen bevatten die de vorming van bloedstolsels tegengaan. Bovendien zou ons organisme een proces op gang brengen om de bestaande bloedstolsels weer op te lossen.

Wat zit er nog zo allemaal in paprika’s?
Paprika’s bevatten geen vet en geen cholesterol, maar wel veel vitaminen en mineralen, zoals:
* Vitaminen: A, B1, B2, B6, B11, C en D.
* Mineralen:
* Calcium,
* Fosfor,
* Magnesium,
* IJzer,
* Koper,
* Zink.

Paprika’s zijn goed als tussendoortjes en om af te slanken.

Is paprikapoeder evengoed?
Normaal gezien wekt paprikapoeder de productie van maagsap op en bevordert alzo de spijsvertering. Maar omdat paprikapoeder juist de productie van maagsap opwekt moet men bij een verhoogde productie van zoutzuur door het maagslijmvlies (hyperchloorhydrie) echter spaarzaam paprikapoeder gebruiken. Want anders wordt het maagslijmvlies nog meer geprikkeld, waardoor er een overvloed van zoutzuur wordt gevormd En dit moet zeker worden vermeden. Om het brandend gevoel in de mond en in het spijsverteringskanaal te voorkomen -dat kan optreden bij het eten van sterke kruiden- maken de hersenen bovendien endorfine vrij. Dit is een natuurlijk middel dat een geluksgevoel oproept.

Zijn er ook nadelen aan deze bepaalde groente?
Normaliter zijn er geen nadelen aan deze groente. Misschien wel, als u dit een nadeel kunt noemen: de werkzame stoffen zouden maar een half uur na inname actief zijn. Maar men gaat er tegenwoordig van uit, dat het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid, dus -het regelmatig eten van paprika’s- een soort immuniteit (ongevoeligheid) voor hart- en vaatziekten tot gevolg heeft.

Eindconclusie
Het is alleszins goed om te weten dat het gebruik van paprika’s ons een veilig gevoel -over onze gezondheid- kunnen geven. Want tegenwoordig zijn hart- en vaatziekten alsook long- en luchtwegen problemen aan de dagelijkse orde. En wat is er voor de liefhebbers beter dan een sappige rijpe paprika?

Gezond
Met recht behoort de paprika tot 1 van de meeste gezonde groenten die er te krijgen zijn. Nauwelijks calorieën en veel vitaminen en mineralen. In salades, pastagerechten, eiergerechten of bij het vlees.

Soorten
Niet alleen is de kleur anders, maar ook de smaak verschilt. Je hebt de zogenaamde blokpaprika’s en de puntpaprika’s. Deze laatste zijn veel zoeter dan de traditionele paprika’s.
Welke soorten zijn er allemaal:
* De rode blokpaprika smaakt mild en zoet en geeft kleur aan een gerecht.
* De groene blokpaprika heeft een pittige en kruidige smaak.
* De gele blokpaprika heeft een zachte, zoete en frisse smaak en aan de zeer decoratieve kleur.
* De oranje blokpaprika heeft een uiterst zoete smaak en zit boordevol vitamine C.
* De rode puntpaprika heeft een fruitige, zoete en zachte smaak. Deze en de ander, minder bekende, puntpaprika’s zijn extra handig vanwege het feit dat ze nauwelijks zaadlijsten bevatten. Verwerk je kip of vis in een salade dan zal deze paprika het prima doen.
* De witte puntpaprika heeft een mild pittige smaak. Vreemd dat de westerse keuken de witte paprika nauwelijks ontdekt heeft.
* Minipaprika (rood, geel, groen en oranje) zijn zoet en uitermate geschikt als gezonde snack. Leg ze op de presenteerschaal bij de blokjes kaas en plakjes komkommer.

Voorbeeld recept
De paprika is warm en koud te eten en zeker een week houdbaar in het groentevak van de koeling. Een voorbeeld hoe de paprika lekker bij een lunchgerecht is.

Ingrediënten
* 2 oranje paprika’s
* 1 rode ui
* 8 eieren
* 100 gram ham
* 75 ml halfvolle melk
* 150 gram geraspte kaas
* olijfolie
* peper en zout

Bereiding
Snijd de ham in smalle reepjes, halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in kleine stukjes. Pel vervolgens de ui en snipper deze fijn. Klop nu de eieren los en voeg melk, peper en zout naar smaak toe. Voeg nu de ham en de kaas door het eimengsel. Bak nu de “rijke” omeletten in de pan. Fruit tegelijkertijd in een andere pan de paprika’s en ui. Verdeel de omeletten over de borden en leg het groetenmengsel er op en vouw nu de omeletten dubbel.
Eet smakelijk!!!…

B•B Claudia

 
Advertenties

10 gedachten over “Paprika

  1. We like omelet! Paprika is heerlijk, maar soms met bepaalde groentes vinden we wel dat je buikpijn krijgt. Misschien geldt dit alleen voor ons beide, maar we passen altijd op met wat we de paprika mengen. Dit recept gaan we zeker een keer proberen. Nice done!

    1. Altijd naar jezelf luisteren wat voedsel betreft. Helemaal waar, van sommige groenten krijg je buikpijn of krampen, ook dat heeft een reden 😉 Laat maar weten of het gesmaakt heeft 🙂

      Fijn weekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s