Yin en Yang in de Chinese astrologie


Yin en Yang in de Chinese astrologie

Er is geen licht zonder duisternis

Yin en yang zijn de twee tegengestelde elementen van het universum. Het zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad, zij bestaan alleen bij de gratie van de ander.

Yin staat in verband met de donkere maan (die afgekeerd is van de zon) en staat voor de vrouwelijke natuur. Yang staat in verband met de heldere zon en komt overeen met de mannelijke natuur.

  • Iets heeft altijd een Yin en een Yang kant.
  • Iets is pas Yin of Yang wanneer je het vergelijkt met iets anders.
  • Yin en Yang zijn altijd onderling afhankelijk.
  • Yin en Yang kunnen in elkaar over gaan.

 

De juiste balans

In onze westerse baschaving staat het Yin/Yang-symbool bekend als hét symbool voor evenwicht, harmonie en gelijkheid. In essentie vullen tegenstellingen als warm en koud, jong en oud, dik en dun, en groot en klein elkaar volledig aan.

Niet doordat zij in harmonie met elkaar leven, maar omdat ieder gebied als het ware strijd levert met het andere gebied. Het evenwicht komt voort uit de strijd tussen die twee uitersten waarbij er geen winnaar kan zijn, omdat de natuur (de Tao) in het hart van beide tegenstellingen een deel van de ander heeft gelegd. Aan de rand zijn de tegenstellingen groot, maar als je van de rand naar de kern gaat zul je het andere gebied vinden, waardoor er geen tegen strijdigheden meer bestaan.

De man moet zijn Yin of vrouwelijke pool in zichzelf toelaten en de vrouw moet hetzelfde doen met haar Yang of mannelijke pool. En beiden moeten in zichzelf zoeken naar het juiste evenwicht.

 

Yin & Yang en Chi

Onze buitenkant is Yang (actief, mannelijk, agressief, sociaal onverschillig) en onze binnenkant is Yin (passief, vrouwelijk, ontvankelijk, op de samenleving gericht). Binnen en buiten zijn met elkaar verstrengeld. Er loopt voortdurend een stroom energie van het een naar het ander. Deze energiestroom wordt Chi genoemd.

Chi brengt geluk en levenskracht met zich mee. Als deze energiestroom geblokkeerd wordt, dan brengt dat stagnatie teweeg en dat kan ziekte veroorzaken.

Volgens het Chinese denken is iedere toestand in het universum een direct gevolg van een energetische balans (Chi) of van een verstoring tussen Yin en Yang.

 

Chi en de windrichtingen

Chi stroomt ook op andere manieren, afhankelijk van de windrichting van waaruit hij komt brengt Chi Yin of Yang mee.

De Chi uit het zuiden
Deze Chi is erg Yang en zorgt voor levendigheid en nieuwe energie.

De Chi uit het westen
Deze Chi is erg Yin en zorgt voor bedachtzaamheid en realisme.

De Chi uit het noorden
Deze Chi is Yin en zorgt voor rust en kalmte.

De Chi uit het Oosten
Deze Chi is Yang en zorgt voor activiteit en nieuwe ideeën.

 

Te veel of te weinig

Bij een tekort aan Yin wordt je mager, zenuwachtig en afwezig. Een overmaat aan Yin geeft waterophopingen in het lichaam, verstopte bronchiën, cellulitis en oedeem.

Bij een tekort aan Yang raak je oververmoeid en krijg je concentratieproblemen. Een teveel aan Yang zorgt voor een verhit lichaam en verhitte geest. Je hebt een kort lontje, loopt snel rood aan en bent hyperactief.

Meer of minder Yin of Yang

Elk dier is of Yin of Yang. Naar buiten gericht en actief is Yang, naar binnen gericht en gevoelig is Yin. Ze worden ingedeeld in ‘meer Yang’ en ‘minder Yang’, en in ‘meer Yin’ en ‘minder Yin’.

De dieren die meer Yang en meer Yin zijn, zijn veel uitgesprokener Yang of Yin dan de andere dieren. Bij de dieren die minder Yang en minder Yin zijn, zijn Yin en Yang wat meer in balans.

Hieronder zie je de indeling van de dieren in Yin en Yang, wanneer je je muis boven een afbeelding houdt krijg je te zien of er sprake is van meer of minder.

 

De Yin dierentekens

Hou je muis boven de afbeeldingen:

 

Yin karakteristieken – naar binnen gericht en gevoelig

Intelligent, introspectief, onafhankelijk, eenzelvig, ontvankelijk, spiritueel, introvert, bedachtzaam, stabiel, opstandig, eigenwijs, vasthoudend.

 

De Yang dierentekens

Hou je muis boven de afbeeldingen:


Yang karakteristieken – naar buiten gericht en actief

Gezellig, optimistisch, praktisch, hartstochtelijk, materialistisch, zelfverzekerd, behoudend, gezond, egocentrisch, wisselvallig, naïef, wantrouwend, actief, serieus, jaloers.

 

De Yin & Yang jaren       

Ook de jaren worden ingedeeld in Yin en Yang. De Yin-jaren zijn goed om te studeren, om lekker thuis te blijven en meer in jezelf gekeerd te zijn. De Yang-jaren zijn er om sociale contacten te onderhouden, erop uit te gaan en zaken te doen.

Jaren met een even nummer zijn Yang en de oneven jaren zijn Yin.

Bron: http://www.catharinaweb.nl/astrologie/chinese/yinyang.htm

Yin is vrouwelijk, yang is mannelijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.