Mensen


Tijdens ons leven komen we allerhande mensen tegen, van agressieve arrogante betweters tot en met personen die altijd maar klagen, en die nooit eens luisteren als jij wat te vertellen hebt. Mensen die graag manipuleren of zich met alles en iedereen bemoeien. Deze figuren geven je vaak een geïrriteerd en gefrustreerd gevoel. Je bent dan geneigd ze te mijden. En als dat kan, moet je het zeker doen.

Mensen gedragen zich vaak lastig omdat ze geleerd hebben dat ze daarmee anderen uit balans kunnen brengen en proberen te beïnvloeden. Vaak is het een bewuste vorm van manipulatie, maar het kan soms ook een onbewust gegroeide karaktereigenschap zijn. Hoe dan ook, vervelende mensen vragen altijd om aandacht. Ze intimideren je en werken op je schuldgevoelens. Ze maken gebruik van negatieve machtsgevoelens.

Als iemand vervelend tegen je doet, is dat meestal een uiting van hun eigen frustratie. Jij bent nooit verantwoordelijk voor hoe een ander zich gedraagt. Laat de negatieve emoties bij die ander. Wachten tot die ander gaat veranderen geeft alleen maar ergernis. Belangrijk is dat jij actie gaat ondernemen. Het is heel simpel. Confronteer de persoon duidelijk met zijn of haar gedrag, en zeg dat je hier niet van gediend bent. Maak je standpunt voor eens en altijd duidelijk, dan ben je ervan af. Steek geen energie in mensen die het niet goed met je voor hebben.

Bron:www,mindfulmbct.nl

Cor Schrijen
Advertentie

8 gedachten over “Mensen

 1. Ik ben het er mee eens dat je duidelijk moet zijn in je grenzen, maar om het nou zo te verwoorden? Dan heb je duidelijk niet door dat het ‘ook maar mensen zijn’, die op hun eigen manier met hun eigen innerlijke conflicten omgaan. Ik vind dit maar een raar stuk tekst om eerlijk te zijn 😉

  Geliked door 2 people

  1. Deze tekst is geschreven door een therapeut en coach die met mensen werkt. Iedereen zal het op eigen manier lezen net zoals de tekst ook binnen komt.

   Voor mezelf vind ik dat er een diepe kern van waarheid inzit. Ben door meerdere mensen onterecht bekritiseerd en veroordeeld, zo ook negatief benaderd. Zelfs al weet ik dat deze mensen een conflict met zichzelf hebben, vind het dan nog ongepast en respectloos om anderen zo te benaderen ook al geef je je grens aan. Deze mensen zal ik dan ook niet (meer) opzoeken, al ga ik ze niet uit de weg. Zonde van mijn energie die beter te besteden is 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Met die therapeut zou ik dus écht niet in zee gaan! Maar goed, ook in die groep bevinden zich mensen die eigenlijk eerst aan hun eigen problemen zouden moeten werken 😉 Ik kan het zo neutraal/objectief lezen als ik wil; termen zoals ‘betweter’ komen hoe dan ook negatief bij me binnen.

  Natuurlijk, iedereen wordt wel eens onterecht en agressief bejegend, zelf heb ik dat in zeer hevige vormen mogen ondervinden. Maar juist dán leer je uit de slachtofferrol te komen; je kan het niet helpen dat je je afvraagt wat die mensen nou ‘mankeert’, soms komt er zelfs medelijden bij kijken.

  Om mensen op deze manier weg te zetten als ‘manipulatief’, ‘agressief’ of ‘arrogant’, getuigd alleen van t feit dat die meneer zélf nog een beetje op moet groeien 😛 Misschien dat hij dan ziet wat er zich werkelijk afspeelt in plaats van dat hij in de slachtofferrol kruipt..

  Geliked door 2 people

  1. Zelf ken ik deze mensen ook maar al te goed, ook in nabije omgeving. Eerder was ik goedgelovig en naïef, had niet eens door hoe ik gebruikt werd. Door mezelf te leren kennen, ben ik ook andere mensen gaan leren kennen. We zijn allemaal mens met goede en minder goede eigenschappen en daar hoort respect en waardering bij.

   Toch bestaan deze mensen wel degelijk, ken ze maar al te goed uit nabije omgeving. Door niet met zichzelf te kunnen omgaan, kiezen ze een slachtoffer uit, maar aan jezelf om dan je zo te laten gebruiken is een keus aan jezelf.

   Natuurlijk speelt er diepere achtergronden mee, maar dan nog….welk recht mogen deze mensen dan wel niet hebben om zo andere mensen te benaderen. Zijn ze niet zelf slachtoffer van eigen gedrag en anderen daar de schuld van geven omdat ze niet aan zichzelf kunnen of willen werken?

   Over de therapeut weet ik verder niets dan alleen hij een zeer kundig therapeut moet zijn volgens mensen die bij hem in behandeling zijn gegaan. Ook niet of hij slachtoffer is van eigen leven..

   Geliked door 1 persoon

  1. Voor de een is het goede raad en wijze woorden, voor de ander weer niet Ilseke. Het is ook hoe het binnen komt in gevoel. Voor mezelf was het al herkenbaar en vermijd deze mensen die geen aanvulling in het leven kunnen zijn, wel een wijze les..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.