Dit moet je weten over scheten


scheten

Scheetjes, windjes… iedereen heeft er last van en niemand wil ze laten, maar het is een heel natuurlijk verschijnsel. Scheten zijn ontsnapte darmgassen die iedereen produceert tijdens de spijsvertering. 

Darmgassen

Onze darmen verwerken dagelijks ruim 11 liter aan voedsel en vocht, vermengd met spijsverteringssappen. Voedingsstoffen worden in de dunne darm eruit gehaald en in het lichaam opgenomen. De stoffen die niet worden opgenomen, worden in de dikke darm door bacteriën opgegeten. Deze bacteriën scheiden een gas af. Dat gas moet naar buiten. Het grootste gedeelte van de darmgassen wordt via de darmwand opgenomen. Maar soms krijgen darmgassen niet de kans om opgenomen te worden door de darmwand en komen ze via de endeldarm en de anus naar buiten.

scheetjeWaarom stinken scheetjes?

Darmbacteriën zijn nuttig en horen thuis in de darmen. Zo zorgen ze voor de aanmaak van vitamine B en vitamine K. We hebben deze bacteriën nodig om gezond te blijven. Onze scheten gaan stinken als de bacteriën zwavel uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten. Die vind je bijvoorbeeld in vlees en kip en natuurlijk in eieren! Daarom kan het dat je scheten naar rotte eieren ruiken. De een stinkt meer dan de ander, dat komt doordat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.

Wist je dat…

 • …we gemiddeld 13 tot 23 scheten per dag laten? De meeste scheetjes laten we ’s nachts. Overdag hebben we vaak de neiging ze in te willen houden uit beleefdheid. Tijdens onze slaap ontspannen alle spieren en kan er makkelijker een windje ontsnappen. Per nacht laten we ongeveer 10 tot 15 scheten. Dus meer dan de helft van onze winden laten we ’s nachts.
 • …bepaald voedsel voor meer winderigheid zorgt? Bijvoorbeeld voedsel met suikers die de darmen niet tot moeilijk kunnen verteren. De bacteriën in de darmen vallen aan op deze suikers en zorgen voor meer gisting, dus meer darmgassen. Hierdoor worden er meer scheten gelaten: winderigheid.

5 tips om je winderigheid te verminderen:

 1. Let op je voeding
  Peulvruchten, uien en koolsoorten zorgen voor meer windjes. Maar ook voeding waar veel lucht in is verwerkt, zoals bier,  frisdrank, slagroom, brood en omelet. Het vaak eten van veel dierlijke eiwitten veroorzaakt stinkende winden.
 2. Let op hóé je eet
  Eet langzaam en kauw goed. Elk hapje minstens 20 keer. Daarnaast kan er bij het kauwen van kauwgom, snel praten of een slecht zittend kunstgebit extra lucht binnenkomen.
 3. Verminder stress
  Tijdens stressvolle periodes span je je spieren onbewust, waardoor de vertering van je voedsel minder goed verloopt. Dat heeft tot gevolg dat je darmen te veel gassen produceren. 
 4. Beweeg meer
  Meer bewegen zorgt ervoor dat je darmen beter kunnen werken en er minder gas wordt geproduceerd.
 5. Oefen je bekkenbodem
  Het kan zijn dat in de loop der jaren de kracht van je bekkenbodemspieren afneemt. Hierdoor houd je windjes minder makkelijk binnen. In dit artikel vind je tips voor het trainen van je bekkenbodemspieren. 

Niets om je voor te schamen dus.

Advertentie

5 gedachten over “Dit moet je weten over scheten

 1. mijn zoon vindt het leuk om scheten te laten,soms pak hij een aansteker vuurtje erbij en je heb een een steekvlam van 30 a 40 cm .deze gassen bevatten ook penthaan dat zeer brandbaar is, dus ook opletten waar je ze laat, veel gassen ontstaan ook door te snel eten.
  hap slik zonder te kauwen hier door krijg je teveel lucht binnen, soms is het leuk om ze te laten bijv in een winkel onschuldig gezicht erbij en strak na een ander kijken ,die krijgt gelijk een biet, en zeg je maar mevrouw toch.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hahaha dan heb je een grappige zoon Sjef :-D. Klopt, heb dat ook weleens gelezen dat deze gassen zeer brandbaar zijn. Ook eens op de televisie dat een man zulke harde scheten laat, dat er brandgaten in zijn broek zitten. Ohhh zou ik niet durven een ander de schuld te geven terwijl het mijn scheet is, zeker als die zou stinken 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.