De twaalf poorten van de ziel


De twaalf poorten van de ziel

De eerste poort: Ontdek je eigen waarde
Hoe slim, aantrekkelijk of begaafd je ook bent, je bent geneigd
je inspanningen te ondermijnen en je relaties onderuit te halen
als je betwijfelt of je het waard bent, of het je toekomt.
Het leven is vol geschenken en kansen. Je kunt ze pas met open armen ontvangen en ervan genieten wanneer je jouw wezenlijke waarde onderkent, blij bent met jezelf en net zoveel mededogen en respect voor jezelf op kunt brengen als je aan anderen zou geven. Ontdek je eigen waarde; het bevrijdt je ziel

De Tweede poort: Je wil is van jou
Er schuilt een onaangeboorde kracht in jou: de kracht van je wil, van je ziel, van je hart. Het is een kracht die bij tegenspoed niet aflaat. Je hoeft alleen maar in gedachten te houden met welk doel je naar de Aarde gekomen bent, met welk ideaal een ideaal dat je tot in de sterrenhemel voert, tot in de diepten van de oceaan en omhoog, de trap naar je ziel op. Er ligt een enorme wilskracht in je verscholen, die louter tot uitdrukking gebracht wil worden.

De Derde Poort: Activeer je lichaam
Je lichaam is het enige dat je gegarandeerd je hele leven bij je zult houden. Het vormt de basis van je aardse bestaan. Je lichaam activeren verrijkt je leven, doordat het alle menselijke mogelijkheden vergroot. Wanneer het je aan vitaliteit ontbreekt,
is er verder eigenlijk niets van belang; wanneer je gezond bent, ligt de hele wereld voor je open.

De Vierde Poort: Goed Geldbeheer
Geld is God noch duivel maar een vorm van energie. Geld kan je, net als liefde of angst, van dienst zijn of vast kluisteren afhankelijk van hoe je het beheert. Door je doelstellingen te verhelderen en je talenten te gebruiken,kun je een goed inkomen verwerven met iets van je fijn vindt, en ondertussen tegemoet komen aan de hoogste roeping van je ziel.Wanneer je je geld goed en verstandig gebruikt deel je je materiële en geestelijke rijkdom met de rest van de wereld.

De Vijfde Poort: Bedwing je denken
Je ziet de wereld door een vertekend venster van overtuigingen, interpretaties en associaties. De wereld is dan ook een afspiegeling van je denken. Als je denken helder wordt ga je de werkelijkheid simpelweg zien zoals ze is. Hoe beleef jij het leven, en wat zegt dat over de filters van jouw waarneming?

De Zesde Poort:Vertrouw op je intuïtie
Onder je dagelijkse bewustzijn ligt een ander bewustzijn, als dat van een sjamaan als van een kind, wever van dromen, hoeder van het instinct.In je onderbewuste liggen de sleutels tot schatkamers vol intuïtieve wijsheid, heldere inzichten en onaangeboorde kracht. Je hoeft niets anders te doen dan te kijken, te luisteren, erop te vertrouwen en aandacht te schenken aan dromen, gevoelens, ingevingen. Als je niet op je eigen innerlijke zintuigen kunt afgaan waar kun je dan wel op vertrouwen?

De Zevende Poort: Accepteer je emoties
Emoties zijn als de golven op zee, of de onweerswolken in de lucht:ze komen en drijven vanzelf weer weg. Je kunt je emoties niet de baas worden door een doelgerichte, wilskrachtige actie. Dus ben je niet verantwoordelijk voor je gevoelens; je bent alleen verantwoordelijk voor je reactie erop. Accepteer je emoties volledig, laat je gevoelens zijn zoals ze zijn. Zorg er alleen voor dat ze je leven niet bepalen.

De Achtste Poort: Zie je angsten onder ogen
Angst is een geweldige dienaar maar een verschrikkelijke meester.Angst kan, net als pijn, aanscherpen en adviseren maar ook je leven overschaduwen of beperken. Angst verschijnt in vele vermommingen, zoals ‘Daar ben ik niet in geïnteresseerd,’ of ‘Waar maak ik me druk om?’ of ‘Dat kan ik niet.’ Je staat dagelijks oog in oog met angst: je bent bang dat je tekortschiet, bang dat je wordt afgewezen, zelfs bang om jezelf te zijn. Je angsten zijn echter geen muren maar hobbels. Moed zit hem niet in de afwezigheid van angst maar in het overwinnen van de angst.

De Negende Poort: Licht op je schaduw
Als kind was je puur potentieel, vervuld en heel, open en authentiek, meegaand en machtig, lief en stout gedisciplineerd en spontaan,een vat vol mogelijkheden. Bij het groter worden heb je die delen van je wezen afgestoten die strijdig waren met de gangbare normen en waarden.Je schiep valse zelfbeelden en werd ‘zus’ maar niet ‘zo’. Die verborgen tegendelen spelen wel een rol, want juist wat je niet ziet kan je kwetsen. Door je schaduw in het licht te zetten word je weer heel, en echt. De energie die je ooit nodig had om je zelfbeeld te verdedigen,komt nu vrij en geeft kracht, begrip, deemoed en mededogen.

De Tiende Poort : Aanvaard je seksualiteit
Driften en verlangens naar een seksuele ontlading, eten, het leven zijn voor jou even natuurlijk als de wolken in de lucht of de golven op de zee. Als je de stuwende kracht van je impulsen onderdrukt of uitbuit, ontstaan er obsessies, dwanggedachten en met schuld beladen geheimen.Het leven is geen kwestie van toegeven aan de levensenergieën of ze verdringen; het gaat erom dat je ze observeert, accepteert en met wijsheid in goede banen leidt. Je seksualiteit aanvaarden betekent vieren dat je mens bent.

De Elfde Poort: Roep je hart wakker
Het grote geheim van het leven heet liefde. Liefde overstijgt angst en isolement, leidt je voorbij oppervlakkige sentimenten naar het vasteland van onbegrensd zijn. Liefde bestaat niet louter uit woorden en gevoelens, maar uit daden van een afzonderlijk ik, verder dan verstand en motieven, naar de aanvaarding van alle mensen,, dingen, omstandigheden. Genegenheid begint met kleine dingen, met ogenblikken van inzicht en deemoed, met je wezenlijke verlangen naar de liefdesband, het een zijn dat je wacht aan de binnenkant van de deur naar je hart. Je bent hier niet om contact te maken met je hogere zelf, je bent hier om je hogere zelf te worden

De Twaalfde Poort: Dienstbaar zijn
Dienstbaarheid is een houding die gebaseerd is op de erkenning dat de wereld je heeft ondersteund, je voedde, onderwees, beproefde, of je het nu verdiende of niet. Inzicht in die simpele waarheid kan je ertoe aanzetten om met alles wat in je is uiting te geven aan de grenzeloze dankbaarheid die je verschuldigd bent. Dienstbaarheid is zowel een middel als een doel, want door aan anderen te geven stel je je open voor liefde, overvloed en innerlijke vrede. Je kunt anderen niet van dienst zijn zonder jezelf te verheffen.

Bron: Dan Millman

Advertentie

2 gedachten over “De twaalf poorten van de ziel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.