TIA-symptomen: negeer ze niet!


 Symptomen van een TIA (transient ischaemic attack) worden niet zelden toegeschreven aan andere problemen, zoals bijvoorbeeld aan een lage bloedsuikerspiegel. De meest recente editie van de  Harvard Heart Letter beschrijft waarom dit serieuze gevolgen kan hebben en waarom men de symptomen niet moet negeren.

hoofdpijn

Bloedvaten in de hersenen

 Een TIA is een probleem van de bloedvaten in de hersenen; er is een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen. Een TIA kan een voorbode zijn van een naderende beroerte. Dankzij de waarschuwende TIA is het mogelijk iets te doen aan de oorzaak en zo te proberen erger te voorkomen.

De symptomen bevatten:

  • Plotselinge ongevoeligheid of zwakte van gezicht, arm, been of een kant van het lichaam
  • Tijdelijk verlies van zicht in een oog, of dubbelzien
  • Moeite met spreken of begrijpen
  • Verlies van coördinatie tijdens lopen
  • Duizeligheid en verlies van balans

“Iemand die een TIA heeft, heeft ischemie gehad, maar is hier overheen gestapt omdat er geen blijvende schade aan de hersenen was. Maar dezelfde onderliggende oorzaken zijn nog aanwezig en kunnen naar waarschijnlijkheid in de toekomst een beroerte veroorzaken,” aldus neuroloog Louis Caplan (Harvard).

Symptomen TIA vs. symptomen beroerte

depr3

Symptomen van een beroerte en TIA kunnen van elkaar verschillen; dit is afhankelijk van het gedeelte van de hersenen waar ze plaatsvinden. Om de zaak nog ingewikkelder te maken bootsen andere neurologische stoornissen TIA symptomen na, zoals migraine, kleine toevallen en een lage bloedsuikerspiegel.

Een TIA of beroerte ontstaat door een verminderde bloedtoevoer in een specifiek bloedvat in de hersenen. Het gevolg uit zich in functies die aan een bepaald hersengedeelte verbonden zijn, zoals in spraak, zicht of doofheid van een ledemaat of een kant van het lichaam. De condities die een TIA nabootsen zijn juist geneigd om meerdere neurologische effecten te creëren, waaronder flauwvallen en tintelingen in armen en benen.

Het kan lastig zijn om te onderscheiden of de problemen afkomstig zijn van een verminderde bloedtoevoer of andere stoornissen. Dr. Caplan waarschuwt mensen om incidenten niet te negeren


Het Mediterraan dieet kan de bloedvaten in de hersenen beschermen.

mediterraan

Dit dieet bestaat uit vers fruit, groenten, vis, volkoren ranen, peulvruchten, olijfolie, en alcohol met mate. Het bevat weinig rood vlees, verzadigde vetten als boter en bewerkte granen. De Mediterrane voedingsstijl staat –behalve een lagere kans op een beroerte- ook in verband met een lager risico op het metabool syndroom, hartaanval, en dementie- Archives of Neurology.


http://www.health.harvard.edu

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie

Bron: http://goedgezond.info/2015/12/6145/

 

Zelf ook een aantal Tia’s gehad na een zware operatie aan mijn hoofd en oor, die geen blijvende schade hebben aangericht, gelukkig. De symptonen die hier beschreven staan kloppen helemaal.  Luister  naar deze symptonen om meer schade te voorkomen en raadpleeg een arts.

Advertentie

4 gedachten over “TIA-symptomen: negeer ze niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.