Wat helpt tegen chronische pijn?


Wat helpt tegen chronische pijn?

lage-rugpijn-oefeningen

Pijnlijke voeten door de diabetes, lagerugpijn, hoofd- en nekpijn; het zijn veelvoorkomende, veelal chronische pijnklachten. Maar hoe kom je ervan af? “Wat je vooral niet moet doen, is stoppen met werken,” adviseert de pijngeneeskundige.

Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met ernstige, chronische pijn. Maar als je pijn hebt, moet je de oorzaak aanpakken, toch? Helaas is de realiteit en vooral ons zenuwstelsel een stuk ingewikkelder. Chronische pijnprikkels kunnen zelfs het zenuwstelsel beïnvloeden, waardoor je pijn kunt blijven houden terwijl de aanvankelijke oorzaak (bijvoorbeeld een verstuikte enkel, een polsbreuk, maar ook kanker)  al is genezen. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, wordt daarom gedacht dat je er maar beter zo vroeg mogelijk bij kunt zijn als je pijn voelt.

Drie tot zes maanden

Wanneer dit is, hangt natuurlijk af van de oorzaak; een gebroken been geneest sneller dan een gebroken sleutelbeen. Maar als de pijn langer duurt dan je zou moeten verwachten – in de praktijk meestal drie tot zes maanden – is het tijd om aan de bel te trekken. Zeker diabetespatiënten zouden sneller en vaker doorgestuurd moeten worden naar een gespecialiseerde pijnkliniek, aldus Wouter Zuurmond, hoogleraar Pijnbestrijding & Palliatieve Zorg bij het VUmc. “Suikerpatiënten hebben een grote kans op zenuwpijn in handen en voeten. Als die pijn niet goed behandeld wordt, kan deze alleen maar erger worden.”

Wanneer naar de pijnpoli?

De huisarts speelt een belangrijke, eerste rol in de behandeling van chronische pijn. Hij of zij kan pijnstillers voorschrijven en je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, wat bij veel klachten goed kan werken. “Bij pijnklachten in de lage rug werkt een revalidatieprogramma vaak net zo goed als een operatie,” weet Van Kleef, hoofd van het Universitair Pijn Centrum Maastricht, onderdeel van Maastricht UMC+.  Merk je na zes maanden echter nog geen verlichting? Vraag dan om een verwijzing naar een pijnpoli.

Elektrische impulsen en oefenprogramma’s

Helaas zijn veel chronische pijnklachten niet te genezen. “Maar pijn is meestal wel te verlichten,” weet Van Kleef. Pijnlijke voeten door diabetes kunnen bijvoorbeeld behandeld worden met medicatie en technieken om zenuwen in de rug te blokkeren of juist te stimuleren,  zoals ruggenmergstimulatie. Hierbij worden zenuwbanen in het ruggenmerg door middel van elektrische pulsen gestimuleerd om de pijn te verlichten. Voor mensen met lagerugpijn en andere chronische rug-en nekklachten bestaan er weer speciale oefenprogramma’s: vaak een combinatie van fysiotherapie, medicatie en psychotherapie. Van Kleef heeft zelf goede ervaringen met het Rughuis, een gezondheidszorg instelling voor mensen die geen baat hebben gehad bij andere behandelingen voor rugklachten. De kosten voor het programma worden gedekt vanuit de basisverzekering.

‘Werken is de beste therapie’

Pijn kan je leven behoorlijk ontregelen. Toch moet je vooral niet stoppen met werken, aldus Van Kleef. “Veel mensen melden zich ziek als ze bijvoorbeeld rugklachten hebben. Maar afleiding en werk is vaak de beste therapie. Als mensen de moed hebben om weer met een reïntegratietraject aan het werk te gaan, zie je vaak dat hun klachten beter beheersbaar worden.” Eventueel kun je je baas vragen om een sta-zitbureau. De bekende hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp zweert erbij en voor mensen met lage rugpijn of een hernia is het zelfs de voorkeurstherapie.

Het kan soms ‘uitdoven’

Ook zijn collega Wouter Zuurmond benadrukt het belang van het ‘leren omgaan met pijn’. “Het is helaas de realiteit dat veel pijnklachten niet helemaal overgaan. Maar er bestaan heel goede therapieën waardoor de pijn niet je leven hoeft te beheersen. Je kunt de pijn de baas worden.”

En soms gaat die pijn wél vanzelf over: van gordelroos en posttraumatische dystrofie is bekend dat het op de lange termijn kan ‘uitdoven’.

Tips van de pijnspecialisten

– Pijnstillers kunnen goed werken tegen chronische pijn. Maar helpen ze niet of moet je telkens de dosis opvoeren? Stop er dan mee! Zuurmond: “Als je huisarts je pijnstillers voorschrijft, maar ze werken niet binnen de aangegeven periode of moet je telkens de dosis opvoeren, stop er dan mee en probeer iets anders.”

– Helpt een pijnstiller wel? Blijf deze dan slikken, maar zet af en toe ook de ‘deur op een kier’, aldus Zuurmond. Kortom: probeer het op een bepaald moment af te bouwen om te kijken of het nog nodig is. Maar het kan geen kwaad om pijnstillers te blijven slikken als je chronische pijn hebt, volgens de hoogleraar kan het zelfs voorkomen dat de pijn erger wordt. “Als je medicijnen voor een hoge bloeddruk of hartproblemen krijgt, vraag je toch ook niet hoe lang je die moet blijven slikken?”

– Pas wel op met opiaten. Deze worden nog steeds regelmatig voorgeschreven door huisartsen, bijvoorbeeld in de vorm van pijnpleisters. “Die helpen vaak drie tot zes weken, maar op de lange termijn hebben ze zelden effect en je kunt veel last krijgen van de bijwerkingen,” weet Van Kleef. Vaak weten mensen ook niet eens dat ze opiaten slikken. Tapentadol en oxycodon zijn goede voorbeelden, vertelt Zuurmond. “Veel mensen denken dat dit normale pijnstillers zijn, maar het zijn een morfine-achtige soort.”

– Wat je ook doet, ga vooral niet stilzitten. “Beweging is vaak het beste medicijn tegen pijnklachten,” weet Zuurmond.

Meer over chronische pijn

Op spreekuurthuis.nl en de website van het Universitair Pijn Centrum Maastricht vind je meer informatie over chronische pijn en wat je ertegen kunt doen.

Meer lezen

Leef langer, ga vaker staan!

Lage rugpijn? Deze oefeningen verlichten

Nekpijn? Deze oefeningen helpen

Bron: http://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/wat-helpt-tegen-chronische-pijn/?

7 gedachten over “Wat helpt tegen chronische pijn?

      1. In begin na die val met volledige rust was die pijn echt niet te harden , deed het bijna in mijn broek ervan , pfff . Gelukkig kan ik nu weer op been liggen en dekbed verdragen op voeten 🙂 . Lieve groetjes , X

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.