Hoe kraak je zelf een vastzittende rug


Wanneer je last hebt van acute rugpijn heb je het gevoel dat er iets in je rug schiet. Meestal blokkeert je rug zich dan, net als je in een gebogen houding staat. Je kunt je dan helemaal niet of nog maar nauwelijks bewegen. Meestal ga je dan met een geblokkeerde rug naar de chiropractor of naar een manueel therapeut om je rug even lekker te laten kraken. De pijn neemt hierdoor meestal heel snel af en kun je weer beter bewegen. 

Je hebt op zo’n moment het gevoel of de wervels losgemaakt zijn, maar dit is niet het geval. De wervels worden door verkrampte spieren in een bepaalde houding gehouden en door het kraken worden de spieren weer opgerekt.

Lees ook: Wil je gezonder, energieker en vrolijker worden?

Als je last hebt van een verkrampte bovenrug, hoef je echt niet gelijk naar een chiropractor. Je kunt namelijk je bovenrug ook goed zelf kraken.

 • Leg je handen achter op je rug, plaats de ene hand op de ander. Voer dan druk uit op je handen, zo hoog als je handen maar kunnen komen. Strek jezelf naar achteren uit, maar druk je handen tegelijkertijd stevig tegen de wervel aan. Je zult nu een lekkere kraak voelen en horen.
 • Neem een stoel met een lage rugleuning en schuif je billen naar de rand van de stoel. Schuif zo ver naar voren, totdat je bovenrug de rugleuning raakt. Zet je handpalmen op je voorhoofd en adem heel rustig uit. Laat je hoofd en schouders dan achter de rugleuning zakken en dit zal je dan al wat bevrijdende kaakjes opleveren.

 • Ga tegen een hoek van 2 muren opstaan. Zorg er voor dat de hoek van de muren in het midden van je rug zit. Doe je armen naar achter en trek je schouderbladen naar elkaar toe. Door zo te rekken kun je op een hele subtiele manier je rug kraken.

rug-pijn-tips-tipclip2

Je kunt ook bij het kraken hulp vragen aan je partner.

 • Ga op de grond liggen met de armen gebogen naast je. Draai je hoofd naar een kant. Probeer dan helemaal te ontspannen en laat je partner dan de handen aan beide kanten van de ruggenwervel zetten. De vingers moeten naar de buitenkant gericht worden en er moet 3-5 centimeter speling zitten tussen de onderkant van de handen. Adem uit terwijl je partner druk uitoefent naar beneden en naar voren. De handen blijven wel op dezelfde plaats van de rug. Verzet dan de handen en doe dit dan nog eenmaal en ga zo maar door.
 • Ook kun je een schommeloefening doen.  Ga hier voor op een matje liggen en trek de knieën op naar de borst. Plaats dan je handen om de knieën heen en wieg dan langzaam naar voren en naar achteren. Het doel is om uiteindelijk elke ruggenwervel de mat te laten raken, terwijl je aan het schommelen bent.

 • Je boekt niet altijd succes, soms ben je te gespannen of er zit een wervel goed scheef. Zorg er dus altijd voor dat je je rug geen schade toebrengt!

  Lees ook: Last van een zwelling of pijn? Neem een koolblad

  Bron: http://www.tipclip.nl/hoe-kraak-je-een-vastzittende-rug/

  Advertentie

  17 gedachten over “Hoe kraak je zelf een vastzittende rug

   1. Zelf zou ik het ook niet gauw doen Anja. Wel bij de fysio de ‘schommeling’ oefening geleerd en dat verlicht de pijn wat van mijn gedraaide rug. Naar de chiropractor durf ik niet, zit ik straks in een rolstoel, nee bedankt. Liefs en fijne avond X

    Geliked door 1 persoon

    1. Durf ik ook niet . Een vriendin van mij had er veel baadt bij , tot dat die goeie man het in zijn hoofd kreeg om een praktijk in Amerika te beginnen . Mijn vriendin heeft diverse andere geprobeerd maar die hielpen haar van geen kant . Tja , niet mijn ding maar dat moet ieder voor zich weten , bemoei ik me niet mee . Tot morgen , X

     Geliked door 1 persoon

  1. Zoals hier beschreven kijk uit als je niet weet met was je bezig bent. Net zoals een chiropractor meer stuk kan doen dan goed. Maar goed daar wil ik het niet over hebben.
   Wat je echt wel kan doen en volledig geen kwaad kan nog problemen zal opleveren is je laten hangen aan een deur. Ga met je rug tegen een deur staan neem met je handen de bovenkant vast op schouderhoogte en laat je hangen enkele seconden. Door dit rek je de rug en de ruggenwervels van elkaar en dat kan een goed gevoel geven.
   Wat ik hier boven lees is echt voor mensen die het lichaam op en top kennen, of weten hoe een lichaam in elkaar zit.

   Aum Shanthi

   Like

    1. Kraken van de rug is niet zo onschadelijk als het lijkt, wat je doet is dat je namelijk trauma toebrengt in erg tere weefsels, de ligamentjes van de wervels. Hierdoor gaan ze langzamerhand steeds meer kapot waardoor de rug steeds meer zijn vermogen verliest om te kunnen stabiliseren. Wat er aan de hand is bij een vastzittende rug, is dat de patient vaak te veel spanning heeft in de grote, oppervlakkige rugspieren. De oplossing zit hier veel meer in dat te leren ontspannen en beter leren gebruiken. Zo houd je je rug ook op lange termijn gezond!

     Like

   1. Wow dat is geweldig Jan dat je nu een bevestiging krijgt van wat je al jaren doet.
    Ja God weet de weg wel, Hij zal je deze wijzen 😉

    Zelf durf ik niet goed met een Scoliose rug.

    Graag gedaan Jan en bedankt voor je reactie.

    Like

  2. Wat ik wel eens doe is eerst met de benen een beetje gespreid zachtjes naar links en rechts draaien tot ik niet meer verder kan, dit doe ik ook liggend op bed, wat de osteopaat ook doet een schroef maken, allemaal heel zachtjes, of ook waar dat mogelijk is mezelf een beetje opspannen tussen twee stevige vlakken, een muur en een kast bijvoorbeeld en dan duwen. Wat nog meer ontspant is natuurlijk een diepe massage van de spieren, dat ontspant écht, zeker als er ook met klankschalen een trilling door het opgespannen gebied gestuurd wordt. Helaas kan ik dat alleen maar bij anderen doen en niet bij mezelf.

   Geliked door 1 persoon

   1. Hoi Willy, iedere vastzittende rug is anders. Net zoals je bepaalde fysio moet volgen, is dit hetzelfde.

    Bedankt toch om al je tips te delen voor wie er iets mee kan.

    Klankschalen, ohhh die zijn zo mooi. Gaaf..

    Jammer dat je het alleen bij anderen kan en niet bij jezelf, mss iemand anders bij jou wel?

    Warme groet
    Marianne

    Like

  3. Goedendag, even een vraag over de eerste losmaak-oefening die een ander op je rug kan doen: daar staat : handen drukken naar “beneden en naar voren”. Naar beneden snap ik, maar welke richting is “naar voren” in dit geval? Richting hoofd? Andere richting? Groet, Mirjam

   Like

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.