”Hoe kom ik van mijn nachtmerries af ?”
“ Ik loop in de gang van mijn middelbare school. Het is er schemerig donker. Ik voel me niet op mijn gemak. De gang en de school is helemaal leeg. Dan wordt het opeens nog donkerder. Er slaan allemaal deuren open van de klaslokalen. In elke deuropening staat een zwart gedaante. Ik versteen.
Ik kijk naar een van de figuren. Het is een kruising tussen een vampier en een mens. Ze wil me pakken. Ik begin te rennen door de gang. In plaats van mij om te draaien, loop ik rechtdoor langs de klaslokalen. Pas als ik aan een klaslokaal voorbij ga, voegt het monster in de deuropening zich bij de andere die mij achtervolgen.
Het zijn allemaal bekenden. Mijn ouders, mijn zus, mijn ex, mijn beste vriend, een lieve vriendin. Ik ren door de gang maar heb het idee dat ik stilsta. Deze wezens achtervolgen mij. Ik weet als ik aan het einde van de gang ben dat ik veilig ben. Ik storm door de deuren en val in een diep zwart gat. Dan schrik ik wakker”.
Als ik het nu lees, dan kan ik er alleen nog maar om glimlachen maar dat is weleens anders geweest. Deze droom, nachtmerrie is mij een groot deel van mijn leven bij gebleven. Ik had deze droom toen ik 12 was en kwam erachter wat hij betekende toen ik 42 was.
De gedachte aan deze nachtmerrie zorgde voor rillingen op mijn rug. Gelukkig vond ik toen ook een droomcoach die mij kon helpen.
‘Vraag jij je weleens af hoe je leven zou zijn zonder je nachtmerries ? ‘
Dus ineens schiet je wakker. Rechtop in je bed. Bezweet. Hartkloppingen. In de war van wat je net ervaren hebt. Je voelt en weet het nog precies wat er gebeurde. Je bent zo in de war dat jij je afvraagt: Is dit echt gebeurt? Het was zo levensecht. Zo angstaanjagend. Zo overweldigend. Een onvervalste nachtmerrie.
Weet je wat mensen het meest angstige aan hun nachtmerries vinden? Dat ze de controle kwijt zijn. Bang omdat je niet kan reageren zoals je zou willen reageren.
Daarom hebben veel nachtmerries ook vaak thema’s waar je als dromer geen invloed op hebt zoals:
- Iemand dood zien gaan.
- Achtervolgd worden
- Agressie / geweld
- Verdrinken.
- Ziekte
- Vallen
- Je eigen dood
Wat kunnen de gevolgen zijn van je nachtmerries ?
Het belangrijkste gevolg van nachtmerries is chronisch slaaptekort? Kan je je voorstellen wat dat met je leven doet ? Andere ingrijpende gevolgen van nachtmerries zijn:
- Je hoofd niet leeg krijgen
- Stress
- Overgevoelig
- Serieuze gezondheidsproblemen
- Oververmoeidheid
- Vroeg wakker worden
- Burn Out
- Depressie, neerslachtige gevoelens
- Vermoeid aan de dag beginnen
- Slaapapneu
- Insomnia
Oh ja nog even dit : Weet je wat uiteindelijk het meest ernstige gevolg van nachtmerries is? Een gevolg dat de meeste invloed heeft op je mentale en fysieke weerstand?
Dat je door je nachtmerries te bang bent geworden om te gaan slapen. Dus niet te weinig slapen of slaaptekort maar gewoon helemaal niet meer slapen.
Wie hebben er nog meer last van nachtmerries ?
Wist je dat meer dan 2 miljoen mensen per jaar last van nachtmerries hebben? En de meeste van die mensen hebben maar één vraag: Hoe kom ik van mijn nachtmerries af ?
Nachtmerries komen dus vrij vaak voor. Zo heeft bijna iedereen wel eens een nachtmerrie. Zo’n 10% heeft meerdere keren per jaar een nachtmerrie en zo’n 3% heeft meerdere van deze angstdromen per week. Dat zijn meer dan een half miljoen Nederlanders per week. Een half miljoen !!!
Nachtmerries lijken vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen. Of dat echt zo is ? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat vrouwen eerlijker zijn en er makkelijker over praten. Waarschijnlijk omdat ze weten dat hun nachtmerries betekenis hebben. Dat deze nare dromen iets te vertellen hebben.
Laten we nu eens gaan kijken hoe een nachtmerrie ontstaat.
Ik loop in het huis van een vriendin. Ik ben op zoek. In de gang. Het is donker. Ik ga links een zijkamer in waar het wel licht is. Zoek in een bureau dat helemaal vol ligt met boeken en papieren naar een antwoord. Kan het niet vinden. Dan loop ik weer in de gang. Er wordt gebeld. Ik loop naar de deur en hoor een stem zeggen: Wil je soms dood? Dan schrik ik wakker. ik ben volledig van slag. Charlotte de V – Oosterhout
Wat veroorzaakt je nachtmerries ?
De oorzaken van je nachtmerries is altijd een eerdere ervaring. Meestal een ingrijpende gebeurtenis die je leven even flink op haar kop heeft zet. Deze oorzaken kunnen we eigenlijk in vier groepen opdelen:
- Een traumatische gebeurtenis – Dan hebben we het over zeer pijnlijke ervaringen zoals verkrachting, ongeluk/dood van een geliefde of ouder, geestelijke of lichamelijke mishandeling.
- Gedrag of een overtuiging die je in de weg zit – Iedereen, nou bijna iedereen, heeft wel iets waar hij of zij liever niet aan denkt. Wat je steeds doet maar eigenlijk liever niet meer zou doen. Niet zo ingrijpend en bepalend als een trauma maar toch iets wat je aangeleerd hebt en waar je moeilijk van afkomt.
- Een tijdelijke invloed – Zoals een slaapstoornis, medische aandoening, drugs, alcohol, eetverslaving of een psychische stoornis.
- Je eigen verwachtingen – Dit speelt een belangrijke rol in het ontstaan van je nachtmerries. Je verwacht een enge, rare en bizarre droom. Het gevolg is dat je krijgt wat je vraagt: Een nachtmerrie. De angst voor de nachtmerrie heeft een zelf vervullende werking en zorgt voor dat waar je echt bang bent: Nog meer nachtmerries!!!
Het wordt tijd dat jij jezelf serieus de vraag gaat stellen: Hoe kom ik van mijn nachtmerries af?
Ik heb met Jeroen aan mijn nachtmerrie gewerkt. Ik ben zelf coach en had zo mijn ideeën over wat de betekenis van mijn nachtmerrie was. Toch bleef er iets knagen en bleef de nachtmerrie maar terug komen.
Ik werd achtervolgd in mijn huis door een grote donkere gedaante met een mes. Hij wil mij vermoorden. Vlak voor ik vermoord, word schrik ik wakker.
Samen hebben we stap voor stap naar de oplossing toegewerkt. Ik ging van bang en ongerust naar steeds nieuwsgieriger naar wie deze moordenaar kon zijn en waarom hij mij iets aan wilde doen.
De uitkomst was een grote verrassing. Het bleek mijn broer te zijn die ik al meer dan 30 jaar geen contact mee heb. Verder wil ik er niet teveel over vertellen omdat het nogal persoonlijk is. Wat ik wel wil vertellen, is dat ik mijn broer weer spreek. ’s Avonds val ik weer makkelijk in slaap en sta ’s morgens fit als een hoentje weer uit mijn bed. – Nancy van Opmeer
Hoe ga jij je nachtmerries oplossen ?
Je weet nu wat de gevolgen zijn van deze nare dromen. Dan lijkt het logisch dat de behandeling van nachtmerries serieus genomen wordt in de huidige gezondheidszorg. Niets is echter minder waar. Veel dokters, therapeuten en hulpverleners weten niet wat ze met je nachtmerries aan moeten.
Ze stoppen je vol met slaappillen en kalmeringstabletten of zien je nachtmerries als niet meer dan een symptoom. In plaats van een weg naar de oplossing van je probleem. Gevolg hiervan?
Mensen laten nachtmerries hun leven verzieken. Ze leren er mee leven. Waarom vraag je je af ? Waarom zou je willen leven met de klachten die je krijgt van deze enge dromen? Vooral omdat het niet nodig is.
Je kan je nachtmerries voorkomen . Er zijn vele manieren om aan je nachtmerries te werken zoals:
- Coaching
- Droomtherapie
- Hypnotherapie
- Mindfulness
En weet je nu wat het mooie en bijzondere is aan mijn methode? Dat mijn methode om nachtmerries op te lossen en te voorkomen is voortgekomen uit het beste wat deze manieren in zich hebben.
Zo heb ik dus mijn nachtmerrie-therapie ontwikkeld. Met het beste van het beste. Met deze nachtmerrie-therapie pakken we de nachtmerrie bij haar wortels aan. Je nachtmerries behoren nu tot het verleden.
Je wordt weer uitgerust wakker. Vol energie om de dag te beginnen. Niet prikkelbaar. Vol goede moed. Geen stress. Gewoon lekker slapen. Zonder angst. Net zo wakker worden als de meeste mensen. Laat deze kans om van je onrustige en slapeloze nachten af te komen niet lopen………
Bron: Jeroen Jansen van het E book ”Wakker worden”
Ik heb weinig last van nachtmerries, wel van dagmerries …. 😉
LikeLike
Hahaha mooi anders gezegd Aatje, zelf zeg ik weleens, ik heb geen nachtmerries, maar wel nacht hengsten 😉
LikeLike
niet veel last van nachtmerries. schreef ze vroeger op, deze dromen weet ik nu nog..
nu zeg ik voor ik ga slapen waar ga ik eens over dromen ,9 van de tien komt het uit wat ik wilde dromen,lukt me ook om mijn dromen in de droom aan te sturen . het gebeurd ook weleens dat de droom sterker is dan ik,dan wordt je wakker en kun je je niet bewegen in waak stand wat je ook probeert .dit heeft zich ook opgelost door even terug in te slapen, het is alsof de geest nog elders is en nog niet terug is in het lichaam, althans te .laat.
welke realiteit is echt .overdag als we denken wakker te zijn,maar dromen of als we denken te slapen maar in werkelijkheid wakker zijn,
LikeLike
Dan hebben je nachtmerries diepe indrukken achter gelaten indien je ze nu nog weet.
Zolang ze je maar niet blijven achtervolgen is het goed, al hebben ze een diepe betekenis weet ik als droom analyste.
Dat is mooi dat je vraagt waar over je gaat dromen en je ze nog eens droomt ook. Ergens is er dan geen plaatsje vrij om te weten komen waar je onbewust nog mee zit?Zelf vraag ik altijd aan m’n onbewuste, geef me een boodschap in mijn droom waar ik nog aan moet werken of nog onverwerkt is? de boodschap komt dan heel helder binnen.
Je bedoelt slaapverlamming, heb er meerdere mensen mee geholpen met deze inzicht zodat ze weten waar ze aan toe zijn en geen angst hoeven te hebben wanneer het hen overkomt.
https://marreiki.wordpress.com/2013/05/23/slaapverlamming-een-lastig-verschijnsel/
Lucide dromen zijn prachtig, men bestuurt je eigen droom om tot ontdekking te komen hoe krachtig de geest eigenlijk is.. Maar ook om te weten dat wat men in dromen kan, het ook kan in het waakleven, alleen over de drempel stappen is een probleem.
Zelf droom ik ook weleens Lucide, kort terug droomde ik dat ik mezelf zag slapen en droomde, stapte in mezelf en in de droom die ik droomde om er deel van uit te maken. Zo wakker en helder was deze droom die beter zijn dan dagdromen.
LikeLike