Neus snuiten of ophalen: wat is beter?


neus snuiten

Het is natuurlijk een onsmakelijk gehoor om je neus op te halen. Maar toch is het gezonder dan je neus snuiten.

René Poublon, kno-arts in het Rotterdamse Erasmus MC, adviseert zijn patiënten altijd om de neus vooral op te halen. “Dat klinkt misschien vies, maar het is heel gewoon dat we elke dag ongemerkt wel een liter snot doorslikken.”

Snot is je beste verdediging

Snot heeft een heel belangrijke functie: het houdt stofdeeltjes en ziekteverwekkers tegen die we bij elke inademing naar binnen zuigen. Ze lopen zich vast in het slijm dat wij vervolgens doorslikken. Het maagzuur breekt daarna de bacteriën in het slijm af.

Druk op de ketel

Als het een virus toch is gelukt om door de verdedigingslinie in de neus te komen en je wordt verkouden, raakt het slijmvlies in de neusholte ontstoken. Het zwelt op en gaat veel meer snot produceren dan normaal. Wie dat met hard snuiten wegblaast, bouwt overdruk in de neus op, legt Poublon uit. “Zo ontstaat de kans dat snot de verkeerde kant op schiet en in een bijholte belandt. Neus en holtes staan namelijk in een open verbinding met elkaar. Daardoor ontstaat de kans op een bijholteontsteking.”

De kno-arts: “Als iets door de natuur naar achteren wordt getransporteerd, moet je dat niet naar voren blazen. In het dierenrijk zien we ook geen zakdoeken.”

Zoutwateroplossing

Is je snot erg hardnekkig? Het vergt misschien enige oefening, maar haal dan je neus op met een oplossing van zout water, aldus Poublon. Omdat de slijmvliezen van de neus zijn gezwollen, is de doorgang voor het slijmtransport nauwer. De zoutwateroplossing verdunt snot, waardoor het makkelijker wegspoelt.

Toch snuiten?

Wie toch wil snuiten, moet vooral niet te veel druk zetten. Snuit niet je hele neus ineens leeg, maar blaas zachtjes eerst via het ene neusgat en dan via het andere. Gebruik, om zelfbesmetting te voorkomen, ook telkens een schoon zakdoekje.

Bron | RIVMde Volkskrant

Bron: http://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/neus-snuiten-of-ophalen-wat-is-beter/?

12 gedachten over “Neus snuiten of ophalen: wat is beter?

    1. Bedankt Delphine om je tip te delen die je in de Yoga geleerd heb. Spijtig mag ik dat niet in verband met water voor mijn oren dat daar toch terecht komt via de neus. Ophalen…al klinkt het vies is voor mij dan ook beter, hard snuiten zet druk op mijn oren. Lastig zaakje die oren van mij 😀

      Like

  1. Had er al vaker over gelezen dat je beter je neus kan ophalen , denk dat als andere mensen om me heen staan ik uit fatsoen mijn neus ga snuiten ipv hele tijd ophalen . Wens je een stralende dinsdag toe en hoop dat het al wat beter met je gaat . Liefs en een dikke knuffel , X

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.