Boosheid


Wie boos is op de ander heeft geen oog voor zichzelf!

Boosheid is iets natuurlijks en heeft als doel bescherming en je grenzen stellen.

Als je een kat aan zijn staart trekt wordt deze boos en geeft je een krauw. Daarna loopt hij drie stappen verder en is zijn boosheid verdwenen. Niets aan de hand.

Bij mensen kan boosheid hetzelfde werken. Iemand geeft je een duw en je duwt terug. Dat is helemaal ok. Het is geen probleem. Je bent nadien de energie van de boosheid kwijt.

Bij de meeste mensen blijft boosheid helaas langer hangen. Het duurt soms uren, dagen, weken of jaren.

Hoe is het mogelijk dat boosheid zo lang kan blijven hangen?

Boosheid is naar buiten gericht. We zijn boos op de ander. Deze moet zijn gedrag veranderen of excuses aanbieden. Als dit niet gebeurd blijven we boos. En zelfs als hieraan is voldaan kan een herinnering aan de situatie je weer boos maken.

Zo lang je boos bent op de ander heb je geen oog voor jezelf!

Waar heb je dan geen oog voor?

Je kunt pas boos worden als iemand je pijn hebt gedaan. De kat geeft een krauw omdat aan zijn staart wordt getrokken en dit vervelend is.

Bij menselijke boosheid is er meestal geen fysieke pijn maar een emotionele pijn. Je wordt boos omdat iemand je kwetst, afwijst, in de steek laat, kleineert of als slecht betiteld. Je ervaart dan een emotionele pijn. Het lijkt alsof deze emotionele pijn door de ander wordt veroorzaakt. Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat er een emotionele pijn in je wakker wordt gemaakt. De pijn zat er al. De pijn is niets ander dan oud zeer wat je tijdens eerdere gebeurtenissen in je leven hebt weggestopt.

Als kind maakte je een vervelende gebeurtenis mee waarbij je emotioneel op slot sloeg. Je had de ervaring dat je gekwetst werd, afgewezen werd of in de steek werd gelaten. Het gedrag van de ander haalt hetzelfde gevoel naar boven en je wordt boos.

Als je boos bent, heb je geen oog voor de pijn. Je gaat aan de pijn voorbij.

Desalniettemin geeft boosheid je een gelegenheid om oud zeer te helen. Hiervoor moet je je blik omkeren van buiten naar binnen.

Als je boos bent is het echter lastig om op een liefdevolle manier naar binnen te kijken en de pijn liefdevolle aandacht te geven. De energie van boosheid staat dan in de weg. Het is in dat geval belangrijk om eerst uiting te geven aan de boosheid. Gil in een kussen, sla op een boksbal, ga rennen, ga stampen, ga schreeuwen, kladder met verf, kras met papier. Gooi alle energie van boosheid er uit.

Vraag vervolgens je zelf af wat er zo pijn doet dat je boos wordt. Onderzoek deze pijn. Onderzoek het oude zeer. Voel dat dit zeer een onderdrukte emotie is wat nog steeds wil worden losgelaten. Geef het jouw liefdevolle aandacht. Koester het in je hart en verwonder wat er gebeurd.

Laat elke boosheid een wegwijzer zijn naar je verdriet. Boosheid is dan niet meer vervelend maar een kans om te helen en los te laten.

Kan jij onder de boosheid de pijn voelen?

Bron: Martin de Werker.

Boosheid is inderdaad een emotie van onderliggend verdriet en pijn. In principe ben je eigenlijk boos en kwaad op jezelf omdat je het voelt en een situatie niet verwerkt heb, misschien niet wetend hoe ermee om te gaan en daardoor boosheid ontstaat. Straf jezelf niet door boosheid, maar omarm je verdriet.

4 gedachten over “Boosheid

 1. heel soms , weinig , ben ik boos op iemand …mijn reactie daarop is simpel en heb ik jaren geleden ondervonden dat dit mij helpt ….1)rechtuit mijn gedacht zeggen tegen die persoon – 2)ik schrijf alles van mij af en laat het daarna buiten opbranden en met de wind meevoeren (ook bij groot verdriet ) ….. 3)wat ik wel doe als ik de reden van mijn kwaad zijn opgebrand heb ….is de bewuste persoon gewoon negeren ….Sorry ,misschien niet mooi …. maar het geeft wel enorme rust ….heb daar geen enkele negatieve gedachte over …..

  Like

  1. Mooie tips geef je mee Delphine, vooral het van je afschrijven en verbranden. Zo neemt moeder aarde alles op, of het vervliegt in de lucht.

   Zelf ben ik weleens meer boos op dezelfde persoon, alleen negeren doe ik niet. Het zijn juist de beste leermeesters die al het verborgene omhoog halen.

   Wat is mooi en wat is niet mooi? als je je er goed bij voelt, wie is de ander dan om daar iets over te zeggen? 😉

   Like

 2. Toeval bestaat niet ,vanmorgen ben ik erg boos geworden ,ik voelde tevens enorme verdriet .
  Achteraf bekeken weet ik dat het te maken heeft met inde steek gelaten ,alleen in het leven staan .
  Nu is het gelukkig wel zo dat ik na een boosheid snel kan plaatsen hoe en waarom!
  Vertrouwen heb ik steeds meer in mezelf ,ben sterker geworden en laat mezelf niet in de steek ,luister meer naar mijn signalen .
  Denk vaak ….Wat goed voor me is komt naar me toe….hierop vertrouw ik .

  Of ik het verleden heb verwerkt?
  Weet uit ervaring dat dit stukje bij beetje gebeurd ,het heelt wanneer ikzelf hieraan toe ben .
  Een ander kan ik niet veranderen ,wel mezelf in zoverre dat ik hier tevreden mee ben………..

  Like

  1. Toeval bestaat ook niet, alles valt je toe op het juiste moment, zie je nu wel weer Hilda 😉

   Achter boosheid schuilt veel verdriet en pijn. We worden boos op de nader, aar in principe zijn we boos op onszelf.

   Liever beetje bij beetje verwerken dan in één keer een heleboel, dan ga je letterlijk en figuurlijk op je kop. Ook niet wanneer anderen zeggen…loslaten. Alleen wanneer je gevoel er aan toe en niet eerder…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.