Reiki en de ”bijwerkingen”


Als Reikimaster mocht en mag ik vele mensen inwijden in Usui Reiki. Geen van mijn cliënten of cursisten hebben noch nawerkingen, klachten of bijwerkingen gehad, een nieuwe ziekte die erbij gekomen is. Toch zijn er mensen die na een (langere) tijd na de inwijding symptonen krijgen die er eerst niet waren, dat kan uiteenlopend en variërend zijn. Sommige cursisten gaan zoeken in de richting van de Reikimaster, er was geen ”klik” met de Master, men heeft weinig tot niets gevoeld tijdens de inwijding of men voelt zich niet goed na de inwijding waardoor er klachten zijn.

Reiki, ofwel de Usui Methode van Natuurlijk Genezen, is een geneeswijze waarbij universele levensenergie word doorgegeven. Deze levensenergie stroomt vanuit de Kosmos, via de behandelaar naar de patiënt. Deze energie wordt Reiki genoemd. De naam Reiki wordt tevens gebruikt om de behandelmethode op zich aan te duiden. Reiki als geneeswijze is tegen het einde van de negentiende eeuw in Japan ontwikkeld door Mikao Usui op basis van Boeddhistische geschriften.

De basistechniek van Reiki is handoplegging. Maar de methode kan uitgebreid worden met symbolen en mantra’s. Iedereen kan met Reiki leren werken door ingewijd te worden in de methode door een Reiki master.

Reiki

Het woord Reiki wordt meestal vertaald met Universele Levensenergie. Rei staat voor het universeel of onbegrensd stromende aspect van deze levensenergie en Ki voor de levensenergie in elke mens. Deze energie stroomt door alles en iedereen wat leeft en is daarom ook voor iedereen beschikbaar. Bij een inwijding door een Reiki Master wordt de verbinding tussen Rei en Ki herstelt en in de ingewijde in staat om deze energie door te geven aan zichzelf en anderen.

De Reiki-energie stroomt uit de bron waar alle leven uit voorkomt, de Kosmos. Reiki is niet gebonden is aan een bepaalde religie of levensbeschouwing. Weliswaar heeft Reiki haar oorsprong in het Boeddhisme, toch is de Usui Methode van Natuurlijk Genezen universeel van aard. Reiki als geneeswijze is in te passen in bijna elke religie en te combineren met praktisch alle andere geneeswijzen.

Ervaring van Reiki kan gepaard gaan met sensaties als warmte, koude, tinteling, trillingen of stroming. Lichamelijk zijn een knorrende maag en ontspanning normale verschijnselen.

De Reiki-energie is een stroom uit de Kosmische Bron van alle leven en dient met respect behandeld te worden. Het is een heilig geschenk voor alle mensen en andere schepselen om te komen tot genezing en groei

Inwijding

Reiki is de Universele Levensenergie die door alle leven stroomt, hierdoor kan iedereen er in potentie mee werken. Bij onze geboorte zijn we nog helemaal in contact met de bron van deze energie maar door onze opvoeding en ervaringen raken we dit bewuste contact langzaam kwijt. De kanalen waarmee de Levensenergie door ons lichaam en onze aura stroomt, slippen als het ware een beetje dicht.

Bij een inwijding door een Reiki master worden deze kanalen weer geopend en word je in bewust contact met Reiki gebracht. De verbinding tussen Rei, de bron in de in de Kosmos, en Ki, de vonk in onszelf, wordt hersteld. Hierna is de ingewijde weer in staat zich af te stemmen op Reiki en zichzelf en anderen te behandelen.

Een inwijding in Reiki wordt ook vaak een afstemming genoemd omdat het je afstemt op de Kosmos, de bron van de Reiki-energie. Dit afstemmen gebeurt door het openen van de Reiki-kanalen in het lichaam en de aura en ook door het verhogen van de trillingsfrequentie van de ingewijde. Reiki is behalve een geneeswijze ook een geestelijk pad, een levensweg. Wanneer je een inwijding in Reiki ondergaat gebeurt er veel meer dan alleen maar een afstemming op de Reiki-energie, je begint tevens aan een nieuwe fase in je leven waarin je oude patronen, gewoontes en blokkades kunt loslaten.

Bij een inwijding in Reiki worden de energiekanalen in ons lichaam en onze aura schoongespoeld en geopend. Een inwijding kan worden opgevat als een zeer sterke behandeling met Reiki en heeft een krachtige genezende werking. Blokkades in de aura en de chakra’s worden door een Reiki inwijding losgemaakt, zodat deze kunnen worden verwerkt en opgelost.

Na een inwijding

Na een inwijding in Reiki kunnen oude angsten, oude boosheid en oud verdriet boven komen en de ingewijde kan meteen met Reiki aan de slag om deze op te lossen. Ook kan het zijn dat er allerlei dingen in je leven gaan veranderen; je krijgt een nieuwe baan, je vriendin maakt het uit of je wordt zwanger.

Door een inwijding in Reiki kom je in een nieuwe levensfase, dit werkt voor iedereen anders. Veel mensen merken na een inwijding weinig of niets van de verandering in hun leven behalve dat ze “opeens” met Reiki kunnen werken. Anderen gaan eerst door een diep dal of komen hier juist uit.

Een meer lichamelijk gevolg van de inwijding in Reiki is de een-en-twintig daagse zuiveringsperiode die er op volgt. Als na een inwijding allerlei blokkades in je aura zijn losgekomen, heeft dit niet alleen gevolgen voor je levenssituatie. Ook je lichaam zal zich moeten aanpassen aan de sterkere energiestroom.

De losgemaakte blokkades kunnen oude pijn en verdriet naar boven brengen waardoor je je rottig voelt en waardoor je allerlei lichamelijke klachten kunt krijgen. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, maagpijn of slapeloosheid. Er kunnen ook allerlei ziektes de kop opsteken. Zo kun je griep of verkoudheid krijgen, diarree of braakneigingen. Het zuiveringsproces in het lichaam vindt dan letterlijk plaats. De zuiveringsperiode begint vaak al enkele dagen voor de inwijding en duurt zoals gezegd 21 dagen.

Dit klinkt allemaal erg heftig maar ik wil je op het hart drukken je hierdoor niet te laten afschrikken. Na de zuiveringsperiode is je lichaam waarschijnlijk een stuk fitter en gezonder dan daarvoor. Je kunt deze periode van zuivering gebruiken om te oefenen met je nieuw ontvangen geschenk van Reiki.

Gebruik de zuiveringsperiode om veel aandacht aan jezelf te geven en je voor te bereiden op een nieuwe levensfase waarin het werken met Reiki een belangrijke plaats kan krijgen. Blijf jezelf Reiki geven, open je kanaal, laat de reiki door je heen stromen….en je bent Reiki

Advertentie

6 gedachten over “Reiki en de ”bijwerkingen”

 1. Al een tijdje denk ik erover na een reiki cursus te gaan volgen,
  al heb ik besloten eerst yoga weer op te pakken ter voorbereiding.
  Is er meer dat ik kan doen voor ik met reiki bezig ga zijn?
  En hoe weet ik dat degene die me begeleidt bekwaam is?

  In ieder geval een mooi en informatief stuk!
  Liefs,

  Geliked door 1 persoon

  1. Eiizenn men hoeft niet perse eerst yoga te beoefenen als voorbereiding op Reiki, maar verkeerd is het zeker niet.

   Wat je nog meer kan doen?
   Als eerste, dat je er helemaal achter sta om Reiki te gaan doen.
   Ben je er klaar voor in je gevoel
   Ben je bereid om je helemaal openstellen voor de Reikibron
   Geeft de naam ”Reiki” je een heerlijk en fijn gevoel.
   (Zelf ooit eens antipathie gevoeld voor Reiki, nu wil ik niets anders meer)

   De meeste Reikimasters hebben een website en een praktijk. Belangrijk is om deze eens te bezoeken en daar je gevoel te gaan volgen, ook hoe deze Master voor je aanvoelt. Ook kun je informeren bij andere mensen die ook een Reikicursus hebben gevolgd en hoe hun ervaring was, al is dat ook niet voor iedereen hetzelfde. Want niet iedereen heeft een ‘klik’ met dezelfde Master heb ik gehoord van mijn cursisten die eerdere inwijdingen hebben ontvangen van andere Reikimasters en zo bij mij terecht zijn gekomen.

   Bedankt dat je het een mooie informatie vind. Vind het zelf wel belangrijk om mensen eens in te lichten wat zij eventueel tijdens of na de inwijding kunnen verwachten 🙂

   Bedankt voor je reactie en vraagstelling

   Geliked door 1 persoon

   1. Bedankt! 🙂
    Ik ga eerst yoga volgen om wat meer balans en contact met mijn lichaam te vinden, ik denk niet dat ik me meteen op reiki moet storten. Tevens is mijn yoga lerares ook reiki master dus kan ik alvast kijken of er een klik is 😉 De gevolgen van de inwijding klinken best eng maar tegelijkertijd ook als een stap vooruit!

    Geliked door 1 persoon

    1. Graag gedaan wijfie 🙂
     Dat kan inderdaad, eerst je lichaam en geest in balans brengen. Wanner je hier in gevorderd bent eens kijken hoe je tegenover Reiki sta. Nooit doen wanneer je het éng vindt, pas wanneer je je er klaar voor voelt…doen. Wie weet is je Yogalerares ook wel de juiste Master voor je. Dan heb je 2 vliegen in één klap 😉

     Geliked door 1 persoon

 2. Hallo,
  Is het mogelijk dat er al vóór een reiki 1 inwijding klachten kunnen ontstaan? Een week van tevoren zeg maar, en dan klachten hebben zoals onprettig voelen, slecht slapen, onverklaarbare verandering van humeur?
  Wie kan mij hier iets over vertellen? Met vr. groet, Thea.

  Like

  1. Hallo Thea
   Ik denk dat je er misschien nog niet echt voor klaar bent om Reiki te volgen. Je wilt het misschien heel graag doen maar ergens is er nog
   weerstand aanwezig. Alles gebeurd op de juiste tijd en op de juiste plaats denk ik. Ikzelf heb Reiki graad 1 en 2 gevolgd. Ben van beide afstemmingen ziek geweest .Achteraf gezien kan ik jou vertellen dat Reiki het mooiste cadeau is dat je jezelf kunt schenken. Na vele behandelingen blijf ik het nog steeds heel leuk vinden.Ik hoop voor jou hetzelfde!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.