Kaardebol en de Ziekte van Lyme


Kaardebol en de Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme

Lyme-borreliose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacteriën Borrelia burgdorferi en nog paar andere borreliasoorten. Borreliabacteriën zijn spirocheten. Ze zien er onder de microscoop uit als slingerende, zich spiralend of schroevend voortbewegende slangetjes. Ze zijn nauw verwant aan de syfilis. Ze kunnen worden overgebracht door een beet van de teek die besmet is.

Kaardebol en de ziekte van Lyme

Tot de alternatieve anti biotica behoren in de eerste plaats kruiden. Kaardebolwortel tinctuur heeft een reinigende en anti spirochetaal werking, is tevens lever- en nier ondersteunend en immuunversterkend. De toepassing van Kaardebol in Nederland is vrij nieuw. In Duitsland en de VS heeft men er meer en meer ervaring mee en is de toepassing gangbaarder. Bij deze nieuwe geneesplant bestaat nog veel behoefte aan onderzoek.

Kaardebol is effectief bij alle soorten Lyme en ook tegen co-infecties is. Ook bij aandoeningen die op een Lyme infectie gelijken. Nodig is een tinctuur (30% alcohol), gemaakt van verse wortels die geoogst worden aan het end van het eerste groeiseizoen. De meest krachtige tincturen zijn de één op één tincturen. Als de wortels niet geoogst worden na het eerste groeiseizoen maar doorgroeien, dan ontwikkelt de Kaardebol zich in het tweede jaar tot een manshoge, zeer stekelige rechtopgaande gestalte met een imposante bijenkorfvormige bloeiwijze en verliest zijn medicinale kracht. Bijzonder is het zogenaamde venusbekken onder aan de stamvoet, waarin regenwater verzameld wordt.

Een sterk punt van de Kaardebol is dat hij binnen de Lymetherapie een groter aantal functies kan vervullen. Zo heeft de plant naast de antispirochetale eigenschap ook een sterk ontgiftende werking en een stimulerende werking op lever en nier. Een opmerkelijke hoge spirochetensterfte vindt soms al plaats bij een hele lage dosering. Het zou daarom heel goed kunnen dat de werking van de Kaardebol ook voor een belangrijk deel energetisch van aard is.

Een Kaardebolkuur aangevuld met ondersteunende natuurlijke middelen, blijkt in de praktijk een volwaardig alternatief te kunnen zijn voor farmaceutische antibiotica. Ook ondersteunende middelen zoals frequentietherapie, warmtetherapie en/of mentale therapie, blijken in de praktijk zinvol te zijn. De Lymetherapie met Kaardebol is uitvoerig beschreven in het boek De ziekte van Lyme, alternatieve therapieën van Wolf Dieter Storl.

Kaardebol als Lymekuur

In een vroeg infectiestadium kan Kaardebol toegepast worden als een kuur van 40 dagen, aan te vullen met veel drinken, ontzurings- en ontgiftingsmiddelen en orgaanondersteuning. Bij chronische Lyme kan een behandeling met Kaardebol veel langer duren. Langer dan een jaar is geen uitzondering. In de Lymekliniek in Augsburg duurt de behandeling met Kaardebol voor chronische Lyme bijvoorbeeld standaard twee jaar.

Herxheimer reactie:

De herxheimer reactie werd het eerst beschreven bij Syphilis. Deze reactie blijkt ook voor te komen bij andere spirochetenziekten zoals Lyme-Borreliose. De Herxheimer reactie wordt veroorzaakt door het afsterven van bacteriën waarbij vermoedelijk antigenen, stukjes bacteriën die het immuunsysteem prikkelen, en/of toxinen vrijkomen. Wanneer het lichaam te snel ontgift en er meer gifstoffen vrijkomen dan het lichaam kan uitscheiden, kunnen verschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid, braken of algehele malaise het gevolg zijn. Het is heel belangrijk om op de hoogte te zijn van het mogelijk voorkomen van dergelijke reacties, want anders houdt men het niet vol en/of men denkt dat zijn ziekte zich verergert, en raakt in paniek. Een plotselinge toename van symptomen kan zich voordoen binnen enkele uren, de volgende dag of binnen enkele weken na het starten van de behandeling.

Omdat door de antispirochetale werking van Kaardebol de Herxheimer reacties kunnen voorkomen, moet de kuur altijd langzaam worden opgebouwd en ondersteund worden met ontgiftingsmiddelen. Bij te heftige reacties is het beter om de dosering (tijdelijk) te verlagen. Kaardebol is inzetbaar bij alle vormen van Lyme, maar omdat Kaardebol van oudsher ook een middel is bij reuma en gewrichtsklachten en ook bij huidziektes, helpt Kaardebol in het bijzonder bij Lyme-artritis en bij Acrodermatitis Chronica Athropicans (ACA) een blauw/paarse vlek, duidelijk omrand dat soms warm aanvoelt.

De Lyme kuur van Kaardebol gespecificeerd

Gebruik Kaardebol:

Lichte kuur van 6 weken:
1e week 2 x daags 5 druppels. Daarna 3 x daags 5 druppels.
Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem)

Middel kuur van 6 weken:
1e week 2 x daags 5 druppels. Daarna 3 x daags 20 druppels.
Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem)

Intensieve kuur 8 weken:
1e week 3 x daags 5 druppels, 2e en 3e week geleidelijk opvoeren naar 3 x daags 30 druppels. 4e t/m 8e week nog verder opvoeren naar 3 x daags 40 druppels (maximaal 3 x 120 druppels)
Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem)

Blijf onder de Herx reactie niveau en begin altijd met de 1e week met een lage dosering van 2 x daags 5 druppels dat daarna opgevoerd kan worden.

Ontgift langzaam, stapje voor stapje, vermijd altijd lichaamsvreemde chemicaliën en slechte voeding zoals junkfood, suikers, aspartaam, light producten, kauwgum, frisdranken, fluor. Neem oerproducten het liefst van de biologische teelt.
===================================

Het kruid Kaardebol

De naam Kaardebol

De Latijnse naam van Kaardebol is Dipsacus. Tot dit geslacht behoren 12 soorten. De bekendste is de grote Kaardebol of weverskaardebol. Kaardebol is een plant die we kennen als mooie distel waarvan de zaadbollen vroeger gebruikt werden om de ruwe wol te kammen of te kaarden. Vandaar de naam.

Kaardebol en de ziekte van Lyme

De wortels van deze plant zou het nieuwe middel zijn tegen de ziekte van Lyme. Het gebruik van Kaardebol tinctuur voor mensen meet een chronische ziekte van Lyme komt uit het prachtige boek van Matthew Wood: “The Book of Herbal Wisdom”. Matthew Wood staat in de Verenigde Staten bekend als de grote kenner van medicinale werking van kruiden. Matthew weeft de traditionele gebruiken samen met de wetenschap. Hij heeft een groot gevoel voor wat de planten zelf tonen en wat ze ons kunnen brengen.

Kaardebol en het traditioneel gebruik

In de Chinese geneeskunde heeft de Kaardebol (Dipsacus) de betekenis: “Restore what is broken” en wordt gebruikt bij reumatische aandoeningen en botbreuken. De Kaardebol is uitstekend te gebruiken voor een chronische aandoening van de spieren, met een beperking van beweging en veel pijn. Maar waarom dan specifiek voor Lyme? Hierover schrijft Matthew: “Na een tekenbeet graven de spirocheten zich in de spieren waar ze een rustig leven leiden. Hier produceren ze chronische ontsteking en pijn, met vernietiging van spieren en gewrichten.

Bron: http://www.kaardebol.com/node/4

Meer lezen over het kruid Kaardebol http://plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/kaardebol.htm

Boek van Wolf Dieter Storl, nl. “Mit Pflanzen verbunden”, waarin hij o.a. de kaardebol beschrijft als middel bij Borrelia besmetting

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.