Gevecht


Er bestaat geen oorlog zonder een gevecht tegen het gevoel.

Mensen die boos zijn hebben een pijnlijk gevoel. Je kunt niet boos zijn zonder tegelijkertijd pijn te ervaren. Iemand doet je pijn, daarom wordt je boos op de ander. Pijn is de brandstof van boosheid. Hoe meer pijn hoe bozer. Boosheid groeit uit tot woede en haat. Hoe meer boosheid, hoe meer woede en haat.

Zij die woede en haat hebben moeten wel ontzettend veel pijn hebben. Hoe zou je anders de ander kunnen haten? Hoe zou je anders anderen kunnen vermoorden?

Verdriet is pijnlijk. Verdriet wil men liever niet voelen, dus onderdrukt men verdriet. Men verdoofd verdriet door het in slaap te sussen.

Soldaten worden niet voor niets gedrild en getart. Zij moeten leren hun verdriet te onderdrukken. Verdriet is hun zwakte en kwetsbaarheid. Boosheid, woede en haat is hun sterkte. Je kunt je vijanden niet vermoorden als je verdrietig en kwetsbaar bent. Je kunt ze alleen maar vermoorden als je de ander haat.

Hoe meer verdriet er is onderdrukt, hoe pijnlijker het voelt als verdriet wakker wordt. Het gevolg van deze pijn is boosheid, woede en haat.

Het is een misvatting dat de ander je pijn doet. Het lijkt alsof de tegenpartij je een dosis pijn bezorgt. Daarom geef je de ander de schuld dat je pijn hebt en wordt je boos en woedend. Deze boosheid en woede kan een aanleiding zijn tot haat en moord.

Laten we eerlijk zijn. Hebben we in een boze bui niet allemaal wel eens een gedachte gehad waarin we de ander haatte en soms zelfs wilden vermoorden?

Maar is het wel die ander die je pijn doet? Is het niet gewoon de onderdrukte pijn die op dat moment wakker wordt? Wie onderdrukt dan de pijn? Dat doe je toch zelf en niet de ander!

Door het gedrag van de ander wordt jouw pijn wakker. Je wordt herinnert aan deze pijn. Dat vind je niet fijn en daarom word je boos op de ander. Maar is dat wel eerlijk?

Het grootste gedeelte van ons leven zijn we onze pijnlijke gevoelens aan het onderdrukken. We leveren op 1001 manieren een strijd tegen onze nare gevoelens. Alle nare gevoelens moeten zo snel mogelijk weer in slaap gesust worden. Nare gevoelens worden dan ook massaal onderdrukt.

Tja als het niet lukt om je nare gevoelens te onderdrukken, gebruiken we alcohol, medicijnen, kopen we spullen, verdovende middelen of geloven we in een of andere religie of spiritualiteit. Alles is goed als het maar de pijn verzacht en verdooft.

Het is niet voor niets dat we boos zijn als een van deze dingen ons wordt afgenomen. Op dergelijke momenten wordt hetzelfde onderdrukte gevoel gewoon weer wakker.

Is niet elke oorlog ontstaan door een aanslag op grondbezit, religie, olie, alcohol, of andere vormen van bezit? Elke oorlog is dus een aanslag op gevoel. Op dergelijke momenten wordt massaal oud zeer in mensen waker gemaakt!

Je voelt het al aan. Je kunt geen oorlog voeren als je geen strijd hebt met je eigen gevoel. Je kunt niet haten als je geen pijn en verdriet onderdrukt.

Het verdriet is vaak niet meer als verdriet wat je al heel je leven lang hebt onderdrukt. Emotionele blokkades die je hebt opgelopen in je kindertijd. Sindsdien ben je ze onbewust blijven onderdrukken en lever je een strijd tegen je gevoel. Je bent gewoonweg gewelddadig geworden tegen je eigen gevoelens.

Hoe groter de strijd hoe groter de kans op oorlog. Elke oorlog is dan ook een oorlog tegen gevoel.

Heb mededogen voor degene die strijden tegen de vijand en hiermee tegen hun eigen gevoel. Het kan niet anders dan dat er heel veel verdriet bij hen is onderdrukt. Zij lijden onder hevige pijnen.

Oorlog is kinderachtig. Het zijn emotioneel onvolwassen mensen, pubers die strijden tegen hun eigen gevoel. Dit alles over de rug van de vijand. Triest…

Ben jij in oorlog met je eigen gevoel?

Tegen welk gevoel vecht jij?

Bron: Martin de Werker ( met toestemming gedeeld)

De ergste oorlog is de strijd in en met jezelf, zo raak je nooit uitgevochten tot het te laat is en dan?….

2 gedachten over “Gevecht

  1. Ik ben helemaal niet in oorlog met mijn eigen gevoelens ……ook al zijn ze soms anders dan ik zou willen …ik vecht er niet tegen …Let go ….het komt uiteindelijk wel goed ….heb ik geleerd in al die jaren …..vechten tegen iets helpt helemaal niet …..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.