Hokjes denken


Het hokjesdenken kent geen grenzen. Wereldwijd zijn mensen doorgeslagen in het labelen van hun medemens. Labels kunnen goed zijn om belangrijke zaken te ordenen, maar kunnen een nadelig effect hebben als ze op mensen worden toegepast. Labelen maakt namelijk de weg vrij voor (ongegronde) oordelen. Welk nut heeft het voor je als jij je gevangen laat zetten in een hokje enkel omdat je bent gaan geloven in zogenaamde vaststaande waarheden van anderen ? Op het moment dat jij de ander zeggenschap geeft over je denken loopt je geestelijke vrijheid acuut gevaar.

Je leven kan een zware last worden wanneer jij je laat vol plakken met labels en meningen van anderen. Je open en prachtige persoonlijkheid maar ook je bijzondere en talentvolle eigenschappen zullen verloren gaan omdat jij je in een hokje heb laten plaatsen. Je leven veranderd langzaam in een onzichtbare gevangenis. Mensen kneden, schaven en schuren graag aan je voor dat je er bij mag horen. Trap daar niet in. Jij hoort erbij met alles wie je bent.

Waarden en normen zijn belangrijk, maar laat je niets wijsmaken door mensen die jou bekritiseren omdat jij niet aan hun waarden voldoet. Jij bent uniek, je mag er zijn, en je hebt de vrijheid om je eigen leven te leiden. Laat de schoonheid van wie je bent niet misvormen door anderen. Wees mindful: bescherm je geestelijke vrijheid, en laat je niet opsluiten in de starre hokjeswereld van een ander.

Bron: http://www.mindfulmbct.nl

Wie in hokjes denkt, moet zijn geest eens leeg maken van al die hokjes zodat men de ander vrij kan zien hoe deze werkelijk is. Hokjes denken lijkt wel een hype die wereldwijd gebruikt wordt en vervolgens veel mensen pijn doet.

Advertentie

5 gedachten over “Hokjes denken

    1. Een hele mooie aanvulling die je hier neer zet Delphine, zo zouden meer mensen moeten denken. Spijtig genoeg laten vele hun leven bepalen door anderen, maar ook hierin is een eigen vrije keus en wil 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.