Problemen bestaan alleen in het denken.


PROBLEMEN BESTAAN ALLEEN IN HET DENKEN.

De enige plek waar psychische problemen en drama’s zich afspelen, is in het menselijk denken. Het bestaan kent geen problemen, het maakt zich geen zorgen, het is volkomen neutraal. Het bestaan heeft geen mening of standpunt. Pas zodra er een ik verschijnt zijn er standpunten, meningen en oordelen. Alle problemen zijn voor het IK. “Geen ik – geen probleem”, zei ooit een oude zenmeester.
Maar wat is het ik anders dan een verzameling ideeën en definities over jezelf? En wie ben jij eigenlijk, zonder die ideeën?


Het IK zou je kunnen omschrijven als een fundamenteel gevoel van afgescheidenheid, tekort en onzekerheid. Hierdoor verkrampen we. We verliezen het vertrouwen dat we worden gedragen door het leven en sluiten ons zo af voor de natuurlijke intelligentie die we tot onze beschikking hebben. We denken ons door het leven te moeten worstelen door middel van controle, strijd en manipulatie. Steeds maar op zoek naar een toekomstig geluk, een toekomstige bevrijding.

Het ego kun je ook zien als een permanente staat van onrust, altijd bezig met duwen en trekken, op zoek naar vervulling en veiligheid. Ofwel het gaat de strijd aan met iets wat er in het moment is, ofwel het probeert iets te bereiken wat er op het moment lijkt te ontbreken. Het ego kan zich niet ontspannen in het nu. Het is altijd bezig in de tijd.

Wat nu, als het hele ego of ik-concept niet meer blijkt te zijn dan een droombeeld, een optische illusie? Dan zou al het innerlijke geworstel wel eens stil kunnen vallen en staan we plotseling oog in oog met onze wezenlijke natuur van stilte en vrijheid. Zelfrealisatie is het doorzien van de aan het denken ontleende identiteit. Het herkennen van je ware natuur als bewustzijn valt hiermee samen. Dat wat je ‘Ik’ noemt is niet meer dan een gedachte die aan je verschijnt. Je neemt het waar. Maar ben jij een waarneming? Ben jij dat wat waargenomen wordt, of ben je het waarnemen zelf?

Dit waarnemen is het grote mysterie. Het denken is niet instaat om het te bevatten of be-grijpen. Bewustzijn omvat het denken, het gaat er aan vooraf. Zoals geluiden verschijnen in de stilte, zo verschijnen (en verdwijnen) gedachten in bewustzijn. Bewustzijn zelf wordt er niet door aangetast.

Wanneer we onze werkelijke identiteit herkennen als de stille aanwezigheid in onszelf die ruimte geeft aan alle gedachten, alle gevoelens en sensaties, komt er een einde aan het persoonlijke lijden. De denkmachinerie in het hoofd is niet meer bij machte om ons echt te raken. Het leven lijkt plots een stuk minder zwaar en serieus. In plaats van een worsteling tegen de stroom in wordt het plotseling een geheel verzorgde reis…

– Erik van Zuydam – Fragment uit ‘De Ontdekking van het Nu’ / uitg. Ankh Hermes

Advertentie

17 gedachten over “Problemen bestaan alleen in het denken.

   1. Ik hoop dat ik alles van je beantwoord heb , WP heb ik toch problemen mee vandaag , springt hele tijd alles weg als ik berichtje wil beantwoorden , moet ik pagina vernieuwen en dan kan ik weer verder , pfff . Tot morgen lieverd ! X

    Geliked door 1 persoon

  1. Gedachten gaan een eigen leven leiden, ze vormen een wereld van illusie die het ego vormt.

   Gedachtengang is mooi wanneer je nadenkt over iets zonder vragen en je dan een inzicht krijgt

   Meditatie in welke vorm dan ook, is hier een mooi voorbeeld van 😉

   Like

  1. Het denken kunnen we niet stop zetten Marijke net zoals we geen gedachten kunnen hebben. Wel kunnen we ANDERS gaan denken zodat gedachten geen denken meer wordt, maar ingevingen 😉

   Like

 1. wees meester over je gedachten en niet, dat de gedachten meester zijn over jouw.
  Zij die de gedachten waarnemen kunnen nooit de gedachten zijn, de gedachten ben jij niet.

  Like

   1. Natuurlijk begreep ik direct wat je bedoelde. Heel herkenbaar het uitleggen dat niet begrepen wordt. Toch was er voor ons ook een tijd dat we het zelf ook niet begrepen en willen we nu graag dat anderen het ook begrijpen. Begrijp je het nog? 😉

    Like

    1. soms vergeet ik dat er een heel proces aan vooraf is gegaan, ooit zei iemand tegen mij dat wat je zegt ben jij niet, snapte begod niet wat hij bedoelde, maar het was een zaadje mijn interesseren was gewekt. en van het een kwam het ander .en mogelijk dat de tijd komt dat ik het wel zo kan uitleggen dat ze het zien, en lukt het niet in dit leven dan maar in een ander leven. tijd zat.

     Geliked door 1 persoon

     1. En dat mogen we juist niet vergeten Sjef, het is de reminder die we aan anderen ook mogen meegeven. Het zaadje van wijsheid noem ik dat en wat uit vorig leven(s) weer herinnerd wordt om te ontkiemen en te groeien.

      Soms kun je een gevoel hebben dat je alleen staat in je wijsheid, er weinig mensen zijn die het begrijpen. Door je groei boven andere mensen heen kijkt in positieve zin. Er weinig mensen met je mee lopen op je pad.

      Merk ik op mijn blog ook, velen lezen het wel, maar of ze het begrijpen?….vandaar er nooit op diepgaande onderwerpen niet veel gereageerd wordt of het moet over andere dingen gaan die niet van toepassing zijn 🙂

      Mooi zo, tijd genoeg, maak je niet druk..

      Like

      1. na dit gelezen te hebben sloot ik mijn ogen,en wordt opeens geraakt .en voel een fijne trilling door mijn heen gaan ieders keer weer langs mijn rug, na twintig minuten
       schut ik het van me af word me teveel. bijzonder en ook weer niet ,voor mij zegt het genoeg.

       Geliked door 1 persoon

       1. Wauw wat mooi om je ervaring te lezen bij mijn schrijven. Het kan zijn dat je mijn energie gevoeld heb. Het gebeurt meer dat wanneer mensen me lezen, een energie door het lichaam voelen gaan. Niets is bijzonder en dat is al bijzonder 🙂 Bedankt om te delen.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.