Stop met anderen gelukkig maken


Denk jij dat het doel van jouw leven is om anderen gelukkig te maken? Wij laten je zien waarom het gelukkig maken van anderen een ongezonde bezigheid is, en hoe je anderen écht gelukkig kunt maken.

“Ik ben gemaakt om anderen gelukkig te maken”

Als jij vindt dat jouw leven draait om het gelukkig maken van andere mensen, dan heb ik misschien vervelend nieuws voor je. Anderen gelukkig proberen te maken is een eindeloze klus die in de meeste gevallen zijn vruchten niet afwerpt.

Jouw geluk is maakbaar, maar het geluk van een ander is dat niet. Jij kunt iemand in de letterlijke zin niet gelukkig maken. Je kunt iemand vrolijk maken, iemand helpen om op zijn eigen leven te reflecteren, maar je kunt iemand geen geluk laten ervaren door wat jij doet.

Je eigen geluk opofferen

Meestal als mensen zich storten op het gelukkig maken van anderen, dan doen ze dit door middel van opoffering. Ze offeren een deel van hun leven op zodat een ander (bijvoorbeeld een partner, broer, zus, zoon of dochter) zich gelukkiger kan voelen. Zodat hij of zij goede mogelijkheden krijgt.

En hoewel deze daad van opoffering voortkomt uit een intens gevoel van liefde, is het op de lange termijn geen houdbare situatie. Want wat heb jij de mensen die je liefhebt te bieden als je jezelf opoffert? Wat heb jij als mens te bieden als je jezelf wegcijfert, je leven volledig wijdt aan anderen?

Precies, steeds minder. Want op de lange termijn ben jij jezelf aan het verwaarlozen. Misschien niet lichamelijk, misschien niet in je uiterlijk, maar je verwaarloost jezelf in je hart. Je verwaarloost jezelf als mens, waardoor er steeds minder ‘mens’ overblijft voor de omgeving om van te genieten.

Werk aan jezelf, en verrijk de mensen om je heen

Opoffering is nobel, het is een daad van nederigheid en onbaatzuchtigheid. Maar is het de juiste oplossing voor het vraagstuk? Is opoffering echt een goede manier om de mensen om je heen gelukkiger te maken?

En is er tussen opofferen en egoïsme nog een weg? Want kun je wel voor jezelf kiezen als je je kinderen het allerbeste wilt bieden?

Voor jezelf kiezen is niet per definitie een daad van egoïsme. Dat kan het zijn, maar het hoeft niet. Het is in veel gevallen een wijze en strategische keuze.

Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, jezelf de ruimte geeft om jezelf te ontwikkelen en te groeien als persoon, zul je uiteindelijk gelukkiger worden. En hoe meer jij groeit, hoe verder jij je ontwikkelt, des te eenvoudiger het is om gelukkig, rustig en in balans te zijn.

Blijf tijd nemen voor je eigen ontwikkeling

Het beste dat jij te bieden hebt zijn niet jouw offers. Het beste dat jij te bieden hebt ben jij. Jouw volle persoonlijkheid die tot zijn recht komt. Het beste dat jij de wereld kunt geven is een gelukkige versie van jezelf, helemaal in balans en overlopend van liefde.

Door tijd te nemen voor je eigen ontwikkeling heb je de mensen om je heen uiteindelijk meer te bieden. Jij wordt een lichtpunt in hun bestaan. Niet omdat je jezelf wegcijfert, maar omdat je bent wie je bent. Liefdevol, rustig, inspirerend.

Een persoon waarvan ze kunnen leren, die ze inspireert het beste uit zichzelf te halen. Iemand die de wereld verrijkt vanuit overlopende liefde, niet vanuit opoffering.

Bron: https://sochicken.nl/stop-met-anderen-gelukkig-maken

=========================

Van anderen gelukkig maken wordt je zelf ook gelukkig van. Maar wie maakt jou gelukkig?

Advertentie

2 gedachten over “Stop met anderen gelukkig maken

 1. Heb de laatste jaren mogen ontdekken ,dat mezelf gelukkig maken heel belangrijk is.
  Jaren van verdriet heeft dit me gekost ,omdat ik altijd in afwachting was dat er iemand kwam die me gelukkig zou maken .
  Het heeft mijn leven verrijkt dat ik mezelf dit grote geluk kan geven .
  Want wie weet het beste wat je nodig hebt ,ieder moment van je leven ?
  Alleen jijzelf toch ?
  Het is een extraatje als een ander een moment van gelukzaligheid kan geven aan jouw ,of mij!!dat zijn dan momenten dat ik dan dubbel gelukkig ben ,maar zeker ook heel dankbaar dit te mogen en kunnen ontvangen !!
  Ik wens je vele gelukkige momenten!!

  Like

  1. Herkenbaar Hilda. Ook mijn leven bestond alleen maar uit anderen gelukkig maken, zelfs zoveel dat ik er ziek van werd en dat heeft me de ogen geopend 🙂 Nu kan ik mezelf gelukkig maken door tijd te maken om dingen te doen die me gelukkig maken, al is het zelfs niets doen, en dan pas anderen in volle glorie 🙂 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.